Mengü Ertel’in ‘‘Büyültmeler’’i

Güncelleme Tarihi:

Mengü Ertel’in ‘‘Büyültmeler’’i
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk grafik sanatının kilometre taşlarından Mengü Ertel'in ‘‘Büyültmeler’’ adlı son çalışmalarından oluşan sergisi yarın Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde açılıyor.

Mengü Ertel ismini bugüne kadar pek çok afişte görmüşsünüzdür kuşkusuz. Sanat yaşamında 40 yılı geride bırakan ve uluslararası çapta bir isim olan grafik sanatının bu üstadının son çalışmaları yarından itibaren Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde sergilenecek. Mengü Ertel'in ‘‘Büyültmeler’’ adını verdiği sergide, su bazlı boya ve hat kalemiyle yaptığı çalışmaların dijital baskı tekniğiyle hazırlanan 15 adet ‘‘Büyültme’’si yer alıyor. Yaklaşık 15 metrekareye kadar büyültülen çalışmalar, sinema ve tiyatro dünyasından belirli tiplemelerden yola çıkan soyutlamaları içeriyor.

Öğrenimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde tamamlayan Mengü Ertel, 1959'da Muhsin Ertuğrul'un teşvikiyle Şehir Tiyatroları'nın afişlerini hazırlamaya başladı. Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatro için afişler hazırlayan Ertel, bu afişlerden oluşan ilk sergisini 1969'da Türk-Alman Kültür Merkezi'nde açtı ve bu yıldan sonra afişleri Varşova ve Münih Şehri Müzeleri ile Wilanow Afiş Müzesi'ne kabul edildi. Bugüne kadar uluslararası alanda birçok sergiye katılan sanatçının aldığı ödüller arasında, ‘‘Uluslararası Cannes Sinema Afişleri Sergisi Özel Ödülü’’, ‘‘Paris Uluslararası Sinema Afişleri Sergisi Büyük Ödülü’’ ve 1979'da aldığı ‘‘Moskova Olimpiyat Oyunları Bronz Ödülü’’ bulunuyor. 1. İstanbul Festivali'nin afişini hazırlayan ve 1. İhap Hulusi Ödülü'nü Türk grafik sanatının öncüsü İhap Hulusi'nin elinden alan Devlet Sanatçısı Mengü Ertel, son olarak 1994-1998 yılları arasında TRT'nin yapımcılığını yaptığı ‘‘Cumhuriyet'e Kanat Gerenler’’ isimli dizi programın sunuculuğunu üstlenmişti.

Grafik sanatçıları Derneği'nin kurucu üyeleri arasında bulunan Mengü Ertel'in, ‘‘sanatta çağdaş üretim’’ olarak nitelendirilen ‘‘Büyültmeler’’ adlı bu son sergisi, 30 Nisan'a kadar her gün 10.30-19.30 arasında Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde izleyebilirsiniz.

Dolmabahçe Kültür Merkezi, Beşiktaş. Sergiye giriş, Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi tarafındaki kapıdan olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!