Menderes'in fotoğrafları 54 yıl sonra bulundu

Güncelleme Tarihi:

Menderesin fotoğrafları 54 yıl sonra bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2009 19:06

Merhum başbakanlardan Adnan Menderes'in 54 yıl önce Muş Demiryolu'nun açılış töreninde çekilen tarihi fotoğrafları Kayseri'de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

MENDERES'İN BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI

Adnan Menderes, başbakan olduğu dönemde, 26 Ekim 1955 tarihinde Muş Demiryolu'nun açılış törenine katıldı. Tören sırasında çekilen fotoğrafları, bir süre sonra Nafıa Vekili Kemal Zeytinoğlu ve dönemin Muş Valisi Vefki Ertürk tarafından Adnan Menderes'e bir albüm halinde takdim edildi.

BAZI EVRAK VE FOTOĞRAFLARI BİR KAZAN DAİRESİNDE YAKILIRKEN...

Tarihi fotoğrafları babası Ali Koşu'dan aldığını anlatan Saniye Koşu, şunları anlattı:
“Babam Ali Koşu uzun süre Ankara'da posta memuru olarak görev yaptı. Adnan Menderes tutuklanıp idam edildikten sonra bazı evrak ve fotoğrafları Ankara'da bir dairenin kazan dairesinde yakılarak imha edilmiş. Babam Ali Koşu yakılmak için getirilen evrak ve fotoğraflar içerisinden bir fotoğraf albümünü görevlilere rica edip almış. Kendisine 'bunu buradan aldığını kimseye söyleme, hatıra olarak sakla, kimseye gösterme' denilmiş. Babam yıllarca özenle sakladığı fotoğraf albümünü hastalanınca bana verdi. Babam 5 yıl önce kalp krizi sonrası öldü. Ben de babamın hatırası olarak bu albümü özenle korudum.”

Saniye Koşu, “14 siyah beyaz fotoğrafın bulunduğu albümü, meraklı birisine satıp, zihinsel engelliler için bir okul açmayı planlıyorum. Fotoğraflar değerini bulursa satarım. Aslında fotoğraflar benim için çok değerli ama maddi sorunlar nedeniyle bu fotoğrafları satmak istiyorum” diye konuştu.

Tarihi fotoğraf albümünde Muş Demiryolu'nun açılışını yapan Adnan Menderes kurdele keserken ve konuşma yaparken görülüyor. Fotoğraf karelerinde buharlı lokomotifler de yer alıyor. Albümün ilk sayfasında Adnan Menderes'e Nafıa Vekili Kemal Zeytinoğlu ve dönemin Muş Valisi Vefki Ertürk'e ait takdim yazısı da bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!