Memur sendikalarında yetki mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Memur sendikalarında yetki mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 17:25

Memur sendikacılığı alanında etkinlik gösteren 6 memur konfederasyonuna bağlı sendikalar, sendika üyeliği kapsamında bulunan yaklaşık 1 milyon 500 bin kamu çalışanını üye yapmak için mücadele ediyor. Yetki alacak konfederasyonlar ile 15 Ağustos tarihinde toplu görüşmeler başlayacak.

Haberin Devamı

Halen Türkiye'de, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Demokrat Kamu-Sen, Ulusal Sendikalar Konfederasyonu (USEK) ile TürkiyeKamu-Sen eski Genel Başkanı Resul Akay tarafından kurulan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BASK) olmak üzere, 6 memur sendikaları konfederasyonu bulunuyor.

4688 sayılı ''Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası'' uyarınca, 6 memur konfederasyonuna bağlı sendikalar, üyesi bulunduğu memurları 31 Mayıs 2002 tarihine kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirecek.

Bakanlık, sendikaların gönderdiği üye formlarını inceleyerek, Temmuz ayında yayımlayacağı istatistikle 11 hizmet kolunda hükümet ile ''Toplu Görüşmeler'' yapacak memur sendikaları ve Türkiye genelinde en çok üyeye sahip memur sendikaları konfederasyonunu saptayacak.

HEDEF 1 MİLYON 500 BİN MEMUR

Türkiye'de halen 2 milyon kamu çalışanı bulunurken, bunlardan sendika yasağı kapsamı dışında olan yaklaşık 1 milyon 500 bini herhangi bir sendikaya üye olabiliyor.

4688 sayılı yasa uyarınca, 11 hizmet kolunda etkinlik gösteren memur sendikalarının, Temmuz ayından itibaren üye memurlardan aidat kesintisi yapabilmesi için, hizmet kolunda çalışan toplam memurların yüzde 5'i o sendikaya üye bulunmak zorunda. Sendikaların hem aidat gelirlerini artırmak, hem de faaliyet gösterdiği hizmet kolunda en çoküyeye sahip olabilmek amacıyla yoğun bir çalışma içine girdikleri belirtiliyor.

Bu arada, Temmuz ayında açıklanacak istatistiklerde Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'e bağlı sendikaların üye sayıları itibarıyla 11 hizmet kolunda yetki alabileceği bildirilirken, USEK ile Demokrat Kamu-Sen'e bağlı sendikaların üye sayılarının yetersiz bulunduğu, Resul Akay tarafından kurulan BASK'ın amacının ise 2003 yılında hizmet kollarında yetki almak olduğu kaydedildi.

TOPLU GÖRÜŞMELER 15 AĞUSTOS'TA

Yasa uyarınca, 11 hizmet kolundaki yetkili sendikalar, Türkiye genelinde en fazla üyeye sahip konfederasyonun yetkilileri birlikte  Devlet Bakanı'nın başkanlığında, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarları ve diğer yetkililerden oluşan hükümet tarafı ile 15 Ağustos tarihinde toplu görüşmelere başlayacak.

Sendika yetkilileri ile hükümet yetkilileri arasında sürdürülen toplu görüşmelerde 3 gün içinde uzlaşma sağlanamaması durumunda, taraflardan birinin talebi üzerine, toplu görüşme ''Uzlaştırma Kurulu''na gönderilecek. Uzlaştırma Kurulu, her iki taraf yetkilileri ile yapacağı görüşmelerde de uzlaşma sağlayamaması durumunda, uzlaşma sağlanan ve sağlanamayan maddeleri bir tutanak halinde Bakanlar Kurulu'na gönderecek. Toplu görüşmede son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Toplu görüşmeler, Haberleşme ve İletişim, Banka ve Büro, Sağlık, Eğitim, Yerel Hizmetler, Din Hizmetleri, Kültür, Enerji, Ulaşım, İmar,Tarım ve Orman hizmet kollarında yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!