Memur-Sen: "Yüzde 11 zam talebinde bulunacağız"

Güncelleme Tarihi:

Memur-Sen: Yüzde 11 zam talebinde bulunacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 14:04

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının ücretlerine yüzde 11 zam ile bazı ödemelerde artış talep edeceklerini belirtti.

Gündoğdu, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, kamudaki toplu görüşmelere heyet başkanı olarak katılacaklarını anımsattı.

Ahmet Gündoğdu, 2 milyon 200 bin memur adına “sıkı bir pazarlık yapacaklarını” ifade ederek, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu nedeniyle toplu sözleşme yerine toplu görüşme sisteminin yer aldığını bildirdi. Gündoğdu, “MEMUR-SEN'in bu yasa ile masaya oturma şekli bu sene sona eriyor. Gelecek seneye toplu sözleşmeli hakka geçmediğimiz takdirde masaya oturmayacağız” dedi.

Daha önceki toplu sözleşme ve grev taleplerinin hayata geçirilmediğini öne süren Gündoğdu, şunları söyledi:
“Şu an el birliğiyle çıkarılan demokratikleşme adımları her ne kadar AB'ye uyum çerçevesinde oluyorsa da bizim yasamız onlarla zıtlık oluşturuyor. Kendimize iyilik yapmak için ILO'da dünyanın en geri kalmış ülkeleri arasında yer alan Türkiye'yi gülünç durumdan kurtarmak, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmak için en önemlisi üretimde önem verdiğiniz memurlarımıza hakkını aramalarını ve hakkını aramada da aynı hakkı vermek için toplu sözleşmeli, grevli sendikal hakka geçmek zorundayız. Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesinde çalışanların örgütlenmesinin önündeki engelleri, çalışanlarına, memurlara getirdiği siyaset yasağını kaldırmak mecburiyeti vardır. Demokraside yarışırken herkes eşit ama kamu çalışanları 4-5 ay maaş almayarak bu yarışa girecekse bu defolu demokrasi anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir.”

Türkiye'nin “memuruna güvenen bir devlet durumuna” gelmesi gerektiğini savunan Gündoğdu, “Emekliye ayrıldıktan sonra bütün ek ödemeleri kesilen emeklilerin maaşları daralmaktadır ve sendikal hakları olmamaktadır. Ayrıca banka promosyonlarından yararlanamayan emeklilerin dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Farklı statüde kamu çalışanı istihdam edilmesi uygulamasından vazgeçilmesini isteyen Gündoğdu, devletin çalışanına “seni döverim” anlayışından “sen bu devletin özüsün” diyebileceği bir istihdam sistemine geçmesi gerektiğini görüşünü dile getirdi.

“Kamu çalışanlarının ücretlerine 2010 yılı için yüzde 11 zam yapılması talebinde bulunacağız” diyen Gündoğdu, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar enflasyon esas alınarak zam yapıldı. Sadece 'bunun üzerinde olursa farkı öderiz' dendi ama enflasyon kriteri paranın değerini koruma kriteridir. Bu sene aldığımız yüzdelik zam enflasyonun altına düşmemiş. İlk defa bir artıya geçiş var ama bu seneye kadar verilenlerin ülkenin o yılki büyüme oranı hesaplandığında kamu çalışanlarının geriye doğru alacaklarının olduğu ortaya çıkacaktır. Sadece koruyan, sadece geçmiş gününü aramasın diye zam yapılan memur, akaryakıta, doğal gaza gelen zamlarla başka türlü krizlerle hep mağduriyet yaşıyor. Çalışanların yüzde 93'ü krizden zarar gördü. Türkiye'de kriz var. Kriz olduğu için onlarca paket açılıyor. Açıklanan paketlerden banka ve sermaye sahipleri çok memnun, gelin kamu çalışanlarını da memnun edin.”

Gündoğdu, ayrıca “memurlara ödenen ek ödemelerin en az 80 TL olması, sendika üyesi kamu görevlilere verilen 10 TL'nin, 27 TL 96 Kr'ye çıkarılması, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesi, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu görevlilerine 6 ayda bir ödenmek üzere 600 TL'lik kriz çeki verilmesi, memurların çalıştıkları bölgelere göre kalkınmaya öncelikli bölge tazminatı ödenmesi, çalışmayan eşleri olan memurlara verilen 83 TL'lik aile yardımının 131 TL'ye çıkarılması, çocuk yardımındaki sayı sınırlamasının ortadan kaldırılması, giyecek ve yiyecek yardımlarının nakit olarak yapılmasını talep ettiklerini de anlattı.

Taleplerinin kabul edilmesi durumunda Gündoğdu, “Mevcut durumda bekar hizmetlinin ek ödeme dahil 1032 TL olan maaşı 1360 TL'ye, evli, eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan olan hizmetlinin 1157 TL'lik maaşı ise 1544 TL'ye çıkacaktır” dedi.

Toplantıya MEMUR-SEN'e bağlı sendikaların genel başkanları da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!