Mektepliler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mektepliler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Başbakan Mesut Yılmaz'ın açılışını yaptığı ‘‘Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’’ Cumhuriyet'in 75. yılında sekiz yıllık eğitime katkıda bulunmak ve iletişim sektörünün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek amacıyla Aydın Doğan Vakfı'nca Milli Eğitim Bakanlığı'na armağan edildi. 14 Eylül 1998'de İngilizce hazırlık sınıfıyla öğretime başlayan ‘‘Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’’nin 63'ü kız olmak üzere toplam 96 öğrencisi bulunuyor. Bu yıl 550 taban puanla öğrenci alan lisenin Müdürü ve öğrencileriyle konuştuk.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi Müdürü Ahmet İnal, ‘‘Okulumuz gazete, televizyon ve haber ajanslarının gereksinim duyduğu teknik elemanları yetiştirmeyi hedefliyor. Öğrenciler isterlerse üniversiteye bile devam etmeden meslek sahibi olabilecekler’’ diyor. İnal sorularımızı şöyle yanıtladı:

Okulunuzu diğer iletişim meslek liselerinden ayıran temel özellik nedir?

- İletişim sektörünün gereksinim duyduğu teknik elemanları her türlü donanımı sağlayarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Mesela ilk yıl hazırlık sınıfında öğrencilerimize haftada 25 saat İngilizce eğitimi veriyoruz. Lise 1'de başlayacak uygulamalı mesleki dersleri ve üçüncü sınıfta zorunlu olarak iletişim sektöründe yapacakları stajlar sayesinde diğer iletişim sektöründe çalışmak isteyen rakiplerinden bir adım önde olacaklar.

Okulda kaç bölüm bulunuyor? Öğrenciler istedikleri bölümü seçebilecekler mi, yoksa okula giriş puanları mı gözönünde bulundurulacak?

- Meslek lisesi iki ayrı bölümde ele alındı. Matbaa ve radyo televizyon. Öğrencilere lise birinci sınıfta okuldaki bölümler ve okutulacak dersler hakkında genel bir tanıtım yapılacak. İkinci sınıfın başında istedikleri bölümü seçebilecekler.

Üniversiteye devam etmek isteyen öğrencilerin dışardan takviye ders alması gerekecek mi?

- Hiç zannetmiyorum. Çünkü meslek derslerinin yanında yoğun bir Türkçe-matematik ağırlıklı program var okulumuzda. Lise düzeyindeki genel kültürü alacaklar. Ama asıl amacımız üniversiteyi kazanmadan da meslek sahibi olabilmelerini sağlamak.

İletişim sektöründe teknik eleman açığı söz konusu mu gerçekten?

- Gazete, radyo ve televizyonlar eleman aldıklarında, onları çalışacakları alanda bir süre eğitiyorlar. Yetişmiş teknik eleman sıkıntısı var çünkü. Oysa öğrencilerimiz, gazete, TV gibi kuruluşlarda staj yapacakları, gerekse bu kurumlardan gelen uzman kişilerden ders alacakları için, mezun olduklarında iletişim sektöründe çok rahat iş bulacaklarına inanıyoruz.

Biraz da öğretmenlerden bahsedelim isterseniz...

- Aydın Doğan Vakfı'nın protokolünde ilk beş yıl profesyonellerin, yani konusunda uzman kişilerin okulda ders vermesi öngörülüyor. Vakıf aynı zamanda personel yetişmesi için gereken tüm giderleri de üstlenmiş bulunuyor.

Kız öğrenciler çoğunlukta gibi görünüyor...

- 33 erkeğe karşı 63 kız öğrenci var... Birçok kız öğrenci haber spikeri olmak istiyor. Burada okumalarının avantajını göreceklerine inanıyorum. En azından bir kamera bilgisine sahip olacaklar.

Bu yıl kaç taban puanla öğrenci aldınız?

- Anadolu Meslek Liseleri sınavında 550 taban puan alan öğrenciyi kabul ettik. Ama gelecek yıl bu taban puanın 650'lilere ulaşacağını düşünüyorum. Çünkü ilk yıl yoğun bir İngilizce eğitimi veriliyor. Sınıflar en fazla 24 kişilik. Ve bu okuldan çıkan işsiz kalmayacak!

Lisenin öğrencilerine sağladığı diğer avantajlar neler?

- İkinci en büyük avantajı, öğrencinin mesleğini yapacağı yerde önceden staj yapacak olması. Çalışacağı yeri daha okul çağında tanıyacak. Artık gazete ve televizyonlarda alaylı çağı geride kaldı. Uzmanlar geliyor...

Hangi meslekleri seçebilecek öğrenciler?

- Bir gazetenin oluşmasında gerekli olan tüm aşamalarda görev alabilecek elemanlar yetişecek bu okuldan. Renk ayrımcıları, montajcı, baskıcı, kalıpçı, grafiker, sayfa sekreteri, televizyonda görev alacak ışıkçı, kameraman, set amiri vb. gibi... Üstelik iyi derecede İngilizce bilen teknik elemanlar çıkacak bu okuldan.

Rakamlarla İletişim Lisesi: isenin yapımı için toplam 957 milyar 677 milyon lira harcandı. Okulun temeli 15 Mart 1998'de atıldı. Günde üç vardiya olarak 160 işçi, dört mimar ve 12 teknisyen çalıştı. 4 bin 900 metrekarelik kullanım kapalı alanının dışında, aynı büyüklükteki bir arsa da yeşil alan olarak düzenlendi. Okul 163 günde tamamlandı.

Şu an okulun dört hazırlık sınıfında toplam 96 öğrenci eğitim görüyor.

Okulda dershanelerin dışında revir, kafeterya, 150 kişilik yemekhane, 900 metrekarelik çok amaçlı bir salon, kütüphane, kapalı tören salonu, fizik, kimya, dil laboratuvarları, 31 bilgisayar kapasiteli bir bilgisayar laboratuvarı ve bir baskı öncesi laboratuvarı bulunuyor. Aydın Doğan Topluluğu bugüne kadar Gümüşhane, Kelkit ve Erzincan'da da birer okul yaptırdı.

SPİKER OLACAĞIM

Pınar Uzun Turizm Otelcilik Meslek Lisesi'ni kazandığı halde İletişim Meslek Lisesi'nde okumayı tercih etmiş. ‘‘Üniversitede Radyo-Televizyon Bölümü'nü seçeceğim için bu lisede okumanın faydasını göreceğimi düşündüm. Haber spikeri olmak istiyorum. İyi bir spiker de kameradan ışığa, set bilgisine kadar herşeyi iyi bilmeli diye düşünüyorum.’’

HENÜZ KARARSIZ

Harun Özyurt babasının teşvikiyle kaydını bu okula yaptırmış. ‘‘Henüz kafamda bir şey netleşmiş değil. Lise ikide ya matbaacılığı ya da radyo televizyonculuğu seçeceğim. Henüz kararımı vermiş değilim.’’

MESLEKİ DONANIM

Yasemin Şahin böyle bir okulun hayalini kurduğunu söylüyor: ‘‘Bu okul çok iyi İngilizce öğrettiği gibi mesleki donanımımızı da sağlıyor. Daha üniversiteye gitmeden radyo televizyonla ilgili her türlü ayrıntıyı öğreneceğiz. Üniversiteyle de öğrendiklerimi pekiştirip jet hızıyla televizyonda haber spikeri olacağım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!