Meksikalı cesur, Fransız cahil, Türk içine kapalı

Güncelleme Tarihi:

Meksikalı cesur, Fransız cahil, Türk içine kapalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası İktidarsızlık Araştırmaları Derneği'nin (ISIR) bu yıl Amsterdam'da yapılan toplantısında 10 ayrı ülkenin 40 yaş ve üstü erkeklerinin ereksiyon sorununu ele alan araştırma konuşuldu. Araştırma doktor-hasta iletişimi, ereksiyon sorununa erkeklerin yaklaşımı gibi başlıkları içeriyor. Konu olan ülkelerden biri de Türkiye. Türk erkeklerinin iktidarsızlıkla ilgili düşünceleri özellikle de yanlış inanışları dünya erkeklerinden farklı değil. Araştırmada Türk erkekleri ile ilgili anahtar bulgular ise şöyle: 40 yaş ve üstü Türk erkeğinin ortalama yüzde 94'ü doktorlarının cinsel sorunlarıyla ilgili soru sormadıklarını söylüyor. Türk erkeklerinin yüzde 93'ü doktorları ile cinsel sorunlarını konuşmadıklarını belirtiyorlar. Türk erkeklerinin yaklaşık yüzde 57'si ereksiyon problemi üzerine konuşmanın sorunun çözümüne faydalı olacağı düşüncesindeler.

Dünyada 100 milyondan fazla erkek ereksiyon problemi yaşıyor. 25 Ağustos'ta Amsterdam'da Uluslararası İktidarsızlık Araştırmaları Derneği'nin (ISIR) yıllık toplantısı yapıldı. Avrupa'dan Asya'ya ve Latin Amerika'ya kadar erkeklerin çoğu ereksiyon sorunuyla ilgili benzer yanlış inanışlara sahip. ISIR'ın yıllık toplantısında 10 ülkede 40 yaş üstü 4000'den fazla erkekle yapılan bir araştırma sunuldu. Araştırma sonuçlarına göre 40 yaş üstü erkekler, ereksiyon problemlerini stres ve anksiyete gibi psikolojik faktörlere bağlıyor. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 25 gibi küçük bir bölümü ise sorununu hipertansiyon ve şeker başta olmak üzere tıbbi nedenlerle ilişkilendiriyor. Üç kişiden birine göre ise iktidarsızlık yaşlanmanın doğal bir sonucu.

ANLATMASI ZOR

ISIR'ın Başkan Yardımcısı ve Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Profesör Robert Krane ‘‘iktidarsızlık ister psikolojik olsun, ister yaşlanmanın bir sonucu olsun, insanları bu konuda eğitmek gerekiyor’’ diyor.

Asya, Avrupa, Amerika, Latin Amerika ve Afrika'da 40 yaş üstü toplam 4274 erkekle iktidarsızlık konusunda yapılan araştırma sonucuna göre dünyada 100 milyondan fazla erkek bu dertten mustarip. Massachussetts'de yapılan bir çalışmada yaşları 40 ile 70 arasında değişen erkeklerin yüzde 35'i iktidarsızlık çekiyor.

İktidarsızlık erkeğin kafasını çok kurcalasa da bu erkekler için paylaşması güç bir sorun. Erkeklerin yüzde 80'inden fazlası doktorlarının bu konuyu kendilerine hiç sormadıklarını söylüyor. Yüzde 84'ü de bu konuyu doktorlarına hiç açmadıklarını belirtiyor. Yine de yüzde 66 gibi bir kesim iktidarsızlık konusunu konuşmanın soruna çözüm getireceği inancında.

Araştırma Mart ve Mayıs ayları arasında Arjantin, Çin, Fransa, Almanya, Meksika, Fas, Norveç, Güney Kore, İsveç ve Türkiye'de yapıldı.

Soru sorulan erkeklerin ortak yönleri şunlar: Saç dökülmesi (yüzde 34), yorgunluk (yüzde 25) ve depresyon (yüzde 21).

Yüzde 45'i iktidarsızlığı yaşadığı ilişkilere bağlıyor.

Yaklaşık beş kişiden biri (yüzde 17) iktidarsızlık yaşadığını itiraf ediyor. Yüzde 20'si böyle bir sorunu olan birini tanıyor. Üç kişiden biri (Yüzde 32) iktidarsızlığın genç erkeklerden çok 40 yaş üstü erkeklerde görüldüğünü söylüyor.

MORI adlı uluslararası araştırma şirketinin Sağlık ve Sosyal Araştırmalar Departmanı Müdürü Michele Corrado, problemin konuşarak daha kolay çözüleceğini söylüyor. ‘‘Cinsel sağlık dünyadaki tüm erkekler için hassas bir konu olarak kalıyor. Bu da tıbbi yardıma ihtiyacı olan erkeklerin gerçek sayısını bilmemizi engelliyor’’ diyor Avrupa İktidarsızlık Araştırmaları Derneği Başkanı Inigo Saenz de Tejada. ‘‘Hekimin görevi hastayla iletişim kurarak, bu sıkıntıyı çeken hastaları bulup ortaya çıkarmaktır.’’

TEDAVİ MÜMKÜN

Birçok vakada iktidarsızlık şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi başka hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İktidarsızlığa depresyon gibi psikiyatrik sorunlar da eşlik edebiliyor. Depresyonun yanısıra genel risk faktörlerinin arasında multiple sclerosis, Alzheimer da var. Prostat gibi, üroloji ile ilgili bir ameliyat, radyasyon tedavisi, omurilikte aşırı zedelenme de iktidarsızlığa neden olabilecek faktörlerin arasında. Merkezi sinir sistemini etkileyecek bazı ilaç tedavileri, alkol ya da madde bağımlılığının yanısıra kalp rahatsızlıklarına yol açan sigara da iktidarsızlığe neden olabilecek etkenler. Ereksiyon sorununun ortaya çıkmasında fiziksel olduğu kadar psikogenik etkenlerin rolü büyükse de, rahatsızlık genellikle bu tür faktörlerin birleşiminin sonucu oluyor.

Hastaların çoğunda kendine güven eksikliği ve depresyon gözlemleniyor. Tedavi sırasında hekim tarafından hastanın rutin tıbbi ve cinsel geçmişi öğreniliyor.

Yanlış bilgileri bile aynı

Dünyadaki erkeklerin çoğunluğu iktidarsızlık hakkında benzer şeyleri biliyor. Bu konuda sahip oldukları yanlış bilgileri dahi aynı.

Alman erkeği psikolojik olarak iktidarsız. Anksiyete, stres ve depresyon nedeniyle erkeklerde iktidarsızlığa rastlanan ilk üç ülke: Almanya (yüzde 72), Arjantin (yüzde 68), Kuzey Kore (yüzde 68).

Alman erkeklerindeki iktidarsızlık sorununa neden olan etkenlerden biri de alkol. Almanya (yüzde 64), Fas (yüzde 58), İsveç (yüzde 53).

Her üç erkekten ikisi yaşadığı ilişkilerden dolayı iktidarsız olduğunu düşünüyor. Çekici olmadıklarını düşünüyorlar, eşlerinin anlayışsız olduğunu, iletişim kurmakla güçlük çektiklerini söylüyorlar.

Almanya (yüzde 45) ve Güney Kore (yüzde 58) iktidarsızlığın, yaş ve yaşlanmanın bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Hipertansiyon, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol gibi nedenlerle iktidarsız olan 40 yaş üstü erkekler Fas'ta yüzde 4, İsveç'te yüzde 11 ve Arjantin'de yüzde 13.

Ereksiyon probleminin konuşarak çözülebileceğini düşünenler ise Meksika'da 40 yaş üstü erkeklerin neredeyse üçte ikisi (yüzde 63), Arjantin'de yarıdan fazla (yüzde 58) ve Türkiye'de yüzde 57.

Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin ortalama yüzde 94'ü, Güney Kore'de yüzde 93'ü ve Çin'de yüzde 92'si doktorlarının kendilerine cinsel problemleri olup olmadığını sormadıklarını söylüyor. Oysa Meksika'daki 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 31'i doktorlarının bunu sorduklarını belirtiyor.

Öte yandan Kuzey Kore'de erkeklerin yüzde 3'ü, Çin'de yüzde 5'i ve Türkiye'de yüzde 6'sı sorunlarını doktorlarına açtıklarını söylerken Meksikalı erkeklerin yüzde 31'i doktorlarına konuyu sorduklarını belirtiyor.

Erkeklerin çoğu ereksiyon sorunuyla ilgili hiçbir tedavi görmemiş (Kuzey Kore yüzde 50, Fransa yüzde 49, Norveç yüzde 47). Fransız erkeklerinin yüzde 41'inin ise iktidarsızlıkla ilgili bir tedavi olduğundan haberleri bile yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!