Mekke ve Medine'nin ilk fotoğrafları

Güncelleme Tarihi:

Mekke ve Medinenin ilk fotoğrafları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 11:21

Fotoğrafçılık merakıyla tanınan 2. Abdülhamit'in Albay Sadık Bey'e çektirdiği Mekke ve Medine'nin ilk fotoğrafları, bir albümde toplandı.

2. Abdülhamit'in Yıldız Albümleri'nden derlenen fotoğraflar, Yitik Hazine Yayınları tarafından yayınlandı.

Fotoğraflar, Osmanlı padişahlarının Mekke ve Medine'de yaptırdığı ve bugün büyük çoğunluğu artık var olmayan çeşitli eserlere de tanıklık ediyor. Bunlar arasında Mekke'de 3. Selim tarafından 1800-1801 tarihleri arasında yaptırılan Fülfül kalesi ve 1806 yılında yaptırılan Hind Kalesi ile 1. Abdülhamit döneminde Mekke'nin dış saldırılardan korunması amacıyla 1781-1783 yılları arasında yaptırılan ancak 2002 yılında yıkılan Ecyad Kalesi dikkati çekiyor.

Ayrıca Mekke'deki 1 milyon kuruş gibi yüksek bir meblağ harcanan Hamidiye Kışlası, Türk dağı bitişiğindeki tepe üzerine yapılan Gayretiye Kışlası'nın fotoğrafları ile 2. Abdülhamit tarafından inşa ettirilen misafirhanenin fotoğrafları da geçmişe ışık tutuyor.

KABE'NİN İLK FOTOĞRAFLARI

Albümde, Albay Sadık Bey'in 1880 yılında çektiği ve Kabe'nin ilk fotoğraflarından biri olduğu tahmin edilen eski fotoğraflara da yer veriliyor. Kabe'nin çeşitli yönlerinden çekilen bu fotoğraflarda da Osmanlı döneminin eserleri dikkati çekiyor.

Hz. Muhammet'e ilk vahyin geldiği Hira mağarasının bulunduğu Nur dağının fotoğrafları, Mina'da 13 Kasım 1880 tarihinde kutlanan Kurban Bayramı'na ilişkin fotoğraflar, o dönemde Arafat Dağı'nın çeşitli yönlerinden çekilmiş fotoğrafları ile Hz. Muhammet'in annesi ve eşi Hz. Hatice'nin Cennetü'l Mualla Mezarlığı'ndaki türbelerinin fotoğrafları da albümün en ilgi çekici görüntülerinden...

80 civarında fotoğraftan oluşan albümün kapağı orijinal haline sadık kalınarak bordo kadife üzerine altın yaldız baskı ve kadife kabartma olarak hazırlanmış.

Osmanlıda fotoğrafçılığın kısa tarihçesi ile başlayan albümde, fotoğraflar hakkında genel bilgiler veriliyor. Albümde ayrıca, Osmanlıların Mekke ve Medine'de yaptıkları hizmetler ile bölgede bulunan Osmanlı eserlerine ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Fotoğrafların da belirli bir sıraya göre verildiği albümde, fotoğraflı kısım, Mekke ve Medine'yi gösteren bir harita ile başlıyor ve Osmanlıların Lübnan'dan başlayarak ilerlediği Hac yolunu gösteren önce Mekke'ye ardından Medine'ye, oradan da Taif'e ulaşan bir güzergah izliyor.

Eserin en sonunda ise panoramik olarak çekilmiş ve dijital ortamda birleştirilmiş 6 parçadan oluşan Mekke ile 12 parçadan oluşan Medine fotoğraflarına yer veriliyor.

ALBÜMDE YER ALAN İLGİNÇ BİLGİLER

Albümde ayrıca bazı ilginç bilgilere de veriliyor. Bu bilgilerden bazıları şöyle:

“-Medine'de Hz. Peygamberin kabrinin bulunduğu Yeşil Kubbe, 2. Mahmud zamanında yapılmış.

-Medine'de yer alan Mescid'i Nebevi'nin inşaatında kullanılan eserlerin en kaliteli malzemeden yapılmasına çalışılmış ve Mescit içinde Türk çinileri kullanılmış.

-Sel baskınları ile tahrip olan Kabe, 4. Murat, 2. Mustafa ve Mehmed Reşad tarafından tamir ettirilmiş.

-Kanuni zamanında Mekke'ye ilk medreseler yaptırılmış ve bu medreselerin planları Mimar Sinan'a çizdirilmiş.”
Kitaptaki bilgilere göre, Osmanlılar döneminde bölgede yaşanan su sıkıntısının giderilmesi için ciddi çalışmalar yapıldı. Arafat'ta bulunan Ayn-i Zübeyde kuyularından Müzdelife ve Mekke'ye ulaşan su yolları, Osmanlılar döneminde genişletilmiş ve ciddi tamir görmüştü.

Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan, su yolunun tamiri için 50 bin altın göndermiş, 1573'te tamamlanan tamirat üzerine su yollarının açılışı yapılmıştı. Müzdelife ve Mekke'ye su getiren bu yollar, Sultan 3. Mustafa ve 2. Mahmut zamanlarında da çeşitli tamirler görmüştü. Günümüzde Ayn-i Zübeyde su yollarının kalıntıları Müzdelife yakınlarında bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!