Mehmetçik fırtınası

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tatbikatlarda fırtına gibi esen Mehmetçik, bir kez daha dosta güven ve düşmanın yüreğine korku salarak, tam not aldı. ‘Efes 99’un fiili bölümünü izleyen Cumhurbaşkanı Demirel, komutanları kutlayıp ‘‘Buradan gururla ayrılıyorum’’ dedi.

EFES-99'un gerçek mermiler kullanılarak yapılan fiili bölümü, dün İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Körfezi'nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de izlediği tatbikat, senaryoya göre mavi ve kahverengi kuvvetler arasında gerginliğin tırmanıp sıcak çatışmaya dönüşmesiyle başladı. Tatbikatın, çıkarma harekatı öncesi 'Denizkurdu- 99' tatbikatına katılan savaş gemileri, kıyıdaki düşman mevzilerini top atışlarıyla dövdü. 'Efes 99' tatbikatlarına ilk kez firkateyn sınıfında Ege firkateyni katıldı ve Piyalepaşa muhribiyle birlikte hedeflerini darmadağın etti.

Savaş gemilerinin ardından F- 16 'Savaşan Şahin' ve F- 4 'Fantom' uçakları bombardımana başladı. Savaş uçaklarımız lazer güdümlü füzeler ve parça tesirli bombalarla düşman hattını dağıttı, hedeflerine tam isabet sağladı. Fantom uçakları attıkları napalm bombalarıyla ortalığı cehenneme çevirdi. Ardından Kobra ve Süper Kobra helikopterleri üstün atış güçlerini ortaya koydu, düşman mevzilerini delik deşik etti.

Hedeflerin temizlendiği ve denizaltı engellerinin de Sualtı Savunma (SAS) ve Sualtı Taarruz (SAT) timlerince daha önce yok edildiği kıyıya peşpeşe çıkarma gemileri yanaşıp kapak attı. Gemilerden fırtına gibi çıkan deniz piyadeleri ‘‘Allah, Allah’’ sesleriyle karaya ayak bastı. Tanklar ve zırhlı taşıyıcılar desteğinde ilerleyen Mehmetçik, kısa sürede hedefleri ele geçirdi. Tatbikatta hava indirme harekatı ise şiddetli rüzgar nedeniyle yapılmadı.

BORDO BERELİLER

PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ı ve örgütün ikinci adamı Şemdin Sakık'ı Türkiye'ye getiren ve ‘‘Bordo Bereliler’’ olarak tanınan Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri de, tatbikatta görev aldı. Tatbikat sonunda gösteri yapan Türk Yıldızları ise komutanlarından ve izleyicilerden bol alkış aldı.

TÜRK ORDUSU MÜKEMMEL

Tatbikata başta Malezya Genelkurmay Başkanı Zahidi Zainudin olmak üzere 19 ülkeden toplam 43 askeri ateşe ve gözlemci katıldı. Tatbikatı Yunanistan 4 askeri ateşe ve gözlemciyle izledi. Adını vermeyen Yunanlı subay, basın mensuplarına Türkçe olarak, ‘‘Türk Ordusu mükemmel’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Demirel, tatbikattan sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Ben hepinizin hissiyatına tercüman olacağım. Burada bir mükemmeliyet sergilenmiştir. Başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm mensuplarını devletim adına, Devlet Başkanı olarak tebrik ediyorum’’ dedi.

DENİZKURDU 99' TATBİKATI

Donanmaya ait gemilerin 1 Haziran günü üslerinden ayrılmasıyla başlayan ve 60 parça geminin katılmasıyla bu yıl en büyüğü gerçekleştirilen 'Denizkurdu 99' tatbikatınun üçüncü bölümü de bugün başlıyor.

8 bin 484 personel

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga'nın sevk ve idare ettiği tatbikatta, toplam 8 bin 484 personel görev aldı. Savaş uçakları 180 sorti yaptı. 20 helikopter, 55 savaş gemisi, 80 bot, 21 tank 19 zırhlı araç ve 8 bin 343 adet çeşitli hafif silah kullanıldı. Savaşta klasik ve modern silahlar denendi.

Kenan ÇİMEN, a.a.

Pür dikkat izledi

Tatbikatı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, zaman zaman dürbün kullanarak dikkatle izledi. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Milli Savunma Bakanı Sebahatin Çakmakoğlu ile kuvvet komutanları ve üst rütbeli subaylar da tatbikatı izledi.

Başarılı çıkarma

Çıkarma harekatına katılan savaş gemileri, önce kıyıdaki düşman mevzilerini top atışlarıyla dövdü. 'Efes 99' tatbikatlarına ilk kez firkateyn sınıfında Ege firkateyni katıldı ve Piyalepaşa muhribiyle birlikte hedeflerini darmadağın etti. Gemiler, sonra da kıyılara yanaşarak çıkarmayı gerçekleştirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!