Mehmet Eymür'den mahkemeye 54 kişilik infaz listesi

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Eymürden mahkemeye 54 kişilik infaz listesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2015 01:04

Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, faili meçhul cinayetlere ilişkin, aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 19 sanık hakkında açılan davada, tanık olarak dinlendi.

Haberin Devamı

“Kürt işadamlarına yönelik 54 kişilik ölüm listesini” mahkemeye sunan Eymür, aralarında geçen bir görüşmeyi anlatarak Ağar’ın, “Tosunları Azarbaycan’a gönderiyoruz, ortalık sakin” dediğini öne sürdü.

FAİLİ meçhul cinayetlere ilişkin, aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 19 sanık hakkında açılan davada, tanık olarak dinlenen eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, “Kürt işadamlarına yönelik 54 kişilik ölüm listesini” mahkemeye sundu. 1990’lı yıllardaki cinayetlere ilişkin davanın bir numaralı sanığı Mehmet Ağar, Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sağlık raporu sunarak katılmadı. Duruşmada, Mehmet Eymür, Fatih Mehmet Bucak, TSK ile ilişkisi kesilen Jandarma İstihbarat Astsubay Yıldıray Sosyal tanık olarak ifade verdi. Eymür, 14 Temmuz 1994’te yaptıkları görüşmede, Tarık Ümit’in kendisine öldürülecek Kürt işadamlarına ilişkin 29 kişilik bir liste verdiğini, devam eden görüşmede listenin 54 kişiye çıktığını ileri sürdü. Listedeki isimleri okuyan ve mahkemeye flash bellek içerisinde sunan Eymür, “Tarık Ümit, bu kişilerden bazılarının Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım’ın infazını bizzat kendisinin yaptığını, devlet adına bu cinayetleri işlediğini söyledi” iddiasında bulundu.

AĞAR’IN TALİMATIYLA HAZIRLANDI

Eymür, ölüm listelerini Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin’in birlikte hazırladığını iddia etti. Eymür, “Kürt işadamlarının pasifize edilmesi için üst makamlar tarafından hazırlandığı söylendi. Daha önce MGK’da denilmişti. Ancak MGK’da MİT temsilcisi bulunur. Böyle bir şey olsaydı haberimiz olurdu. Ancak Emniyet İstihbarat tarafından hazırlandığını düşünüyorum” dedi. Tarık Ümit’in kaçırılmasından sonra dönemin Adalet Bakanı Ağar ile görüştüğünü ve kendisine, “Bu işin sonu siyasi cinayetlere gider” dediğini belirten Eymür, “Ağar ‘Tosunları Azerbaycan’a göndereceğiz’ dedi. Kendisinin haberi yokmuş gibi davrandı” dedi. “Tosunlar kim” sorusuna da Eymür, “Eski ülkücülerden oluşan bir gruptur. Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Abdurrahman Bulday, Sami Hoştan, Sedat Peker, Mehmet Göze, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Semih isminde biri yer alıyordu” karşılığını verdi.
Eymür, mahkemeye flash bellek içerisinde sunduğu 54 kişilik ölüm listesinin yer aldığı belgede ise Tarık Ümit ile ilgili ilginç iddialara yer verdi. Eymür, Tarık Ümit’in Ağar’ın bizzat yönettiği Korkut Eken, İbrahim Şahin ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Emin Aslan’ın denetimindeki “özel operasyonlarda”, Behçet Cantürk, Fevzi Aslan, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım ve diğer birçok kişiye yönelik infaz operasyonlarında aktif olarak kullanıldığını öne sürdü.

GAZETECİ BİRAND DA LİSTEDE

Aynı belgede Tarık Ümit’in, gazeteci Mehmet Ali Birand’a yönelik bir operasyon için o tarihte Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli olan, sonra MİT’e alınan Binbaşı Kaşif Kozinoğlu’nun isteği üzerine hazırlık yaptığını ancak bu faaliyeti Ağar’ın durdurduğunu öne sürdü.

30-40 MİLYON DOLAR PAY EDİLDİ


Belgede “Tarık Ümit görüşmelerde, asıl görevi mafya ve terör ile mücadele olan bu grubun zaman içinde bu amaçtan uzaklaşarak maddi çıkar ve politik güç elde etme çabası içine girdiğini, grubunun belli mafya liderlerini pasifize edip kendi adamlarını kuvvetlendirmeye yöneldiğini belirtmiştir. Kürt kaçakçılardan oluşan 50 kişilik bir liste hazırlandığını, bu listedeki şahıslardan grubun 30-40 milyon dolar kadar para aldığını, bu paraların Korkut Eken tarafından pay edilip, özel banka hesaplarına yatırıldığını anlatmıştır” ifadelerine de yer verildi.

Haberin Devamı

Tutuklama kabul edilmedi

Mahkeme, sanık avukatlarının tutuklama talebini kabul etmedi ve Mehmet Ağar’ın savunmasının video konferans sistemiyle alınmasına karar verdi. Mahkeme, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in dinlenilmesi talebini sonraki duruşmalarda karara bağlayacak. Susurluk raporunu hazırlayan eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ile MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay da tanık olarak dinlenecek.

BAKMADAN GEÇME!