Megakente bak

Güncelleme Tarihi:

Megakente bak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ni karabasana çeviren yağışlar, önceki gün Balkanlar üzerinden gelerek etkisi altına aldığı İstanbul'un üzerine kabus gibi çöktü. 16 milyonluk ‘Megaköy' İstanbul'un bazı semtleri, her yağmurdan sonra olduğu gibi yine göle dönüştü. Özellikle Eyüp, Alibeyköy, Kağıthane, Gaziosmanpaşa ve Bahçeköy semtlerinde oturanları perişan eden yağmur suları, yüzlerce ev ve işyerinde trilyonlarca liralık hasara yolaçtı. Yağmur ve Karadolap Mahallesi'nden akan çamur durmadan, Alibeyköy'deki su baskınlarına müdahale edemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ile halk arasında gerginlik yaşandı. Alibeyköy'de, ‘‘8 yılla uğraşmayı bırakın, bizi boğulmaktan kurtarın'' sloganları atıldı. Alibeyköy Galeri Caddesi üzerindeki İSKİ'ye ait ana kanalizasyon şebekesinin patlaması felaketin boyutlarını daha da artırdı. Yolda, 10 metre çapında çukur açıldı. Tonlarca atık su, yağmur suyuna karışarak yollardan aktı. Kanalizasyon ve yağmur sularını bölgeden tahliye edebilmek için Haliç Köprüsü yakınında bir kanal açıldı. Öğle saatlerinde, suyun yönü değiştirilerek Haliç'e akıtılmaya başlandı. Bu arada Atatürk ve Galeri caddelerinden geçmek isteyenler, sel sularının üzerine taşlardan ve tahtalardan köprüler kurdular. Alibeyköy'de Atatürk Caddesi'ne paralel tüm sokaklarda elektrikler kesildi. Alibeyköy'de İstanbul Caddesi ile Haliç Deresi'nin alt kısmındaki Merkez Mahallesi'nde sel yüzünden evlerinde mahsur kalan Gülen Ailesi, İtfaiye tarafından tahlisiye botlarıyla kurtarıldı. Merkez Mahallesi'ndeki Ayteks Kağıt Fabrikası'nda mahsur kalan 100 işçi de itfaiye botlarıyla kurtarıldı.

ÇATIDAN DÜŞTÜ

Zeytinburnu Sümer Mahallesi 29/7'nci sokak'ta 21 numaralı apartmanda oturan Arslan Gökçe (31), yağış nediyle akan çatıyı onarmak isterken, dengesini yitirdi ve 6'ncı kattan düşerek öldü. Halkalı'da, yağmur sularının doldurduğu çukura düşen 4 yaşındaki Caner Gergüz boğuldu. Feriköy'deki İdil Pasajı su doldu. Pasajın alt katında bulunan Dormen Tiyatrosu'nun sahnesini ve kostüm deposunu su bastı. Cerrahpaşa Caddesi üzerinde bulunan terk edilmiş iki katlı ahşap bina, yağış nedeniyle dün çöktü. Binanın önünden geçen Tahsin Delici'nin kullandığı otomobil büyük çapta hasar görürken, Delici de hafif yaralandı. Su bentlerinin taşması sonucu Kemerburgaz, Bahçeköy ve Belgrad orman alanı sular altında kaldı. Kemerburgaz girişinde bulunan Habaş İplik Fabrikası'nın 200 çalışanı uzun süre mahsur kaldı. Bu arada İtfaiye yektilileri dü dün 268 su baskını müracatı yapıldığını bildirdi.

Niyagara gibi

İstanbul'da dün gece yarısı başlayan ve gün boyu bardaktan boşanırcasına devam eden yağmur, bentleri de Niyagara Şelalesi'ne çevirdi. Bentlerdeki doluluk oranı bir gün öncesinin iki katına ulaşırken savaklar, fazla suları atmakta yetersiz kaldı. Bent duvarlarının üzerlerinden taşan sular, Niyagara'daki görüntüleri aratmadı. Belgrad Ormanları'ndaki Valide Sultan ve Büyük bentlerinden süzülen ve çağlayarak önüne kattığı ağaç parçalarıyla ilerleyen sular, Orman Fakültesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Bahçeköy ile Kilyos yolunu nehre çevirdi.

Bölgede bulunan vadiye yayılan sular, buralardaki evlerin zemin katlarını da istila etti. Evlerde mahsur kalanlar, dışarı çıkabilmek için çaresizce beklediler. İSKİ yetkilileri, bentlerin son 100 yılda ilk defa taştığını bildirdi. Bentlerde yaşayan bazı balıklar ve su yılanları da sularla birlikte orman arazisine yayıldı. Kanalizasyonların taşması sonucu farelerin de araziye yayıldığı bildirildi.

Yağmur suları hayatı da felce uğrattı. Yollarda ulaşım durdu, sürücüler saatlerce direksiyonların başında beklemek zorunda kaldı. Bu arada trafik görevlileri, Kilyos yolunu tamamen trafiğe kapadılar. Bentler bölgesinde ulaşım Sarıyer üzerinden sağlandı.

Yol çöktü

Alibeyköy Galeri Caddesi üzerinde, İSKİ'nin üç gün önce yapımını gerçekleştirdiği kanalizasyon şebekesinin bağlantı noktası yağış nedeniyle patladı. Yolda yaklaşık 10 metre çapında bir çukur açıldı. Yağmur sularıyla birleşen kanalizasyon suları Çırçır Mahallesi'ni bastı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!