Meclis'te yine HSYK kavgası

Güncelleme Tarihi:

Mecliste yine HSYK kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2014 01:37

HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü gergin toplantıya AK Partili Zeyid Aslan'ın Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na savurduğu uçan tekme damga vurdu. Aslan, daha önce de CHP'li vekillere ve Meclis'teki kadın gazetecilere yönelik küfürleri sözleriyle tepki görmüştü. Bugünkü kavgada erkek vekillerin yanı sıra kadın vekiller de birbirlerinin üzerine yürüdü. Kadın vekilleri erkekler ayırmakta zorlandı. Eminağaoğlu, ''Hayatımın ilk dayağını yedim'' diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Mecliste yine HSYK kavgası

KOMİSYONA İKİNCİ KEZ ARA

TBMM Adalet Komsiyonu Başkanı Ahmet İyimaya anayasaya aykırılığı oylatmak isteyince yine salon karıştı. Komisyon 17.30'a kadar ertelendi. CHP'liler, "Böyle bir oylama yapamazsınız" diye itiraz ettiler.

EMİNAĞAOĞLU KAVGASI

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun üzerine "Provokatör, milletin kürsüsüne gidemezsin" diye yürüyen AK Partili vekilleri ile Eminağaoğlu ve CHP'li vekiller arasında itiş kakış yaşanırken, AK Partili Zeyid Aslan, Eminağaoğlu'na tekme atmaya çalıştı. Komisyona ara verildi. CHP, savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

KAVGA NASIL ÇIKTI

Haberin Devamı

Komisyon ikinci gün görüşmeleri için 14.00'te toplandı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'dan komisyona katılmak için izin istemek ve dilekçesini vermek için Eminağaoğlu yerinden kalktı ve kürsüye yürüdü. AK Partili vekiller yerlerinden fırlayarak, "Sen Meclis'in kürsüsüne böyle yürümezsin. Provokatör" diye bağırdılar. CHP'li vekillerin de müdahalesi ile salon karıştı. AK Partililer, CHP'liler ve Eminağoğlu arasında itiş kakış oldu. AK Partililer, "Atın bunu dışarı" diye bağırdılar. AK Partili Harun Karaca ise Eminağaoğlu'nun kolunu çekince Eminağaoğlu sendeledi.

AK PARTİLİ ASLAN'DAN UÇAN TEKME

Bu sırada AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, inanılmaz bir kıvraklıkla masanın üzerine çıkarak Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na bir kaç uçan tekme savurduktan sonra kalabalığa karıştı. Bu andan itibaren komisyon salonu iyice gerildi ve kavga büyüdü. Kavgayı araya giren diğer milletvekilleri güçlükle ayırdı.

Mecliste yine HSYK kavgası

EMİNAĞAOĞLU: HAYATIMDA İLK DAYAĞI YEDİM

ZEYİD ASLAN DAHA ÖNCE DE ETTİĞİ KÜFÜRLERLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Ömer Faruk Eminağaoğlu'na uçan tekme savuran AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan daha önce de CHP'li vekiller ve Meclis'teki kadın gazetecilere söylediği sözlerle gündeme gelmişti. Aslan, daha önce CHP’li Kamer Genç’e “senin ananı s.....” demiş, Meclis'te kadın gazetecilere ''Ben de sizin bacak aranızı çeksem...'' diyerek uygunsuz sözler sarfetmiş ve tepki çekmişti. Aslan'ın son vukatı ise CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'ye “senin kı.... s......” diye küfretmesi olmuştu.

Eminağaoğlu Komisyon'da Hürriyet dünyasına şöyle dedi:
"Hayatımda ilk dayağı, tekme tokadı Meclis'te yiyorum. Eğer bu Meclis'te demokrasi böyleyse çıkmıyorum. Yargı için bunlara katlanırım. Ben burada yargının sivil örgütü adına bulunurken tekme yiyorsam konuşturulmadan yasa çıkartılmak isteniyorsa demek ki, yasa çıkınca bütün yargıç savcılar nasıl tekme tokat altında kalacaklar. Yargı nasıl linç edilecek. Bana atılan tekme yargıya atılan tekmedir. Bütün hukuki yollara başvuracağım.''

Haberin Devamı

Eminağaoğlu, yediği dayak yüzünden dava açacağını da söyledi.

SALMAN'DAN MÜDAHALE

Eminağaoğlu'nun, "Hayatımda ilk tekme tokadı Meclis'te yiyorum. Eğer bu Meclis'te demokrasi böyleyse çıkmıyorum” sözlerine AK Partili Fatma Salman müdahale etti. Salman, "Demokrasiyi siz bize öğretemezsiniz. Burada basın açıklaması yapamazsınız" dedi. Eminağaoğlu ise "Sadece konuşuyorum" dedi.

KADIN VEKİLLER DE BİRBİRİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Salonda AK Partili ve CHP'li erkek vekiller arasındaki kavga kadın vekillere de sıçradı. AK Partili Fatma Salman, Öznur Çalık ve CHP'li Dilek Akagün Yılmaz arasında kavga çıktı. Birbirlerinin üzerine yürüyen kadın vekilleri, erkek vekiller güçlükle ayırdı. AK Partili Öznur Çalık, "Herkes haddini bilecek" diye bağırdı. CHP'li Yılmaz, "Terbiyesiz sizsiniz" dedi.

Haberin Devamı

SARI'NIN KAFASINA TABLET

Kavga sırasında Adalet Bakanlığı bürokratlarından birinin tableti fırlatıldı. Fırlatılan tablet bilgisayar CHP'li vekil Müslüm Sarı'nın başına isabet etti.

ARA SONRASI TOPLANILDI

13.10'da ara verilen komisyon 14.55'te yeniden başladı. CHP'li vekiller, "İnsaf kim olursa olsun bir insanın yüzüne tekme atılır mı insaf" diye tepki gösterdiler.

CHP, GÖRÜŞMELERİN ERTELENMESİNİ İSTEDİ

CHP, yaşanan olaylar nedeniyle Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'dan, görüşmelerin ertelenmesini istedi.

GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI İNCELENECEK

CHP'li Milletvekilleri, yaşanan olay sonrası Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'ya komisyon salonundaki güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesini istedi. İyimaya'da incelenmesi talimatı verdi.

Haberin Devamı

CHP'Lİ VEKİL TWITTER'DAN ANLATTI: KAFAMIZA iPAD ATTILAR

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, kavga sırasında AK Partililerin kendilerine iPad fırlattığını öne sürdü.

Sarı, Twitter'da yaşadıklarını şöyle anlattı: ''Kafamıza iPad'ler fırlatıyorlar.Komisyonda can güvenliğimiz yok. Meclis başkanını derhal göreve çağırıyoruz.Bütün vatandaşlar bilmeli ki mecliste AKP kaba kuvvet uyguluyor. Ama asla vazgeçmeyeceğiz.Adalet bakanlığının bürokratlarının ıpad'i kafamda patladı. Halkın adaleti de onların kafasında patlayacak.''

Mecliste yine HSYK kavgası

BOZDAĞ: TEKLİFİ GERİ ÇEKMEYİZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hürriyet dünyasının sorusu üzerine, "Teklifi çekmemiz söz konusu değil. Muhalefet iç tüzükten kaynaklanan haklarını abartılı şekilde kullanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ'ın sabaha karşı havaalanında karşıladığı Başbakan Tayyip Erdoğan'a gergin komisyon toplantısını aktardığı öğrenildi. Ancak Bozdağ görüşmenin içeriğine ilişkin sorulara "Başbakan'ı karşıladım" cevabını vermekle yetindi.

GÜVENLİK KAMERALARI ÇALIŞMIYORDU

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yaşanan arbede görüntülerini incelemek istediklerini komisyon salonundaki 6 güvenlik kamerasının çalışmadığını belirterek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'ya tepki gösterdi. Altay, "Salondaki 6 güvenlik kamerasının kayıt yapmadığını öğrendik. Kritik bir toplantı yapıyoruz. Bugün kamera çalışmıyorsa ne zaman çalışacak. Yemin ediyorum ben kameraları sökeceğim"diye tepki gösterdi.

CHP'Lİ ALTAY : KANUNU OLDU BİTTİYE GETİREREK İÇ TÜZÜĞE AYKIRI OLARAK GEÇİRME ARZUSU VAR

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, "Komisyon başkanını iç tüzüğe uymaya davet ettiğim anda iktidar partisinin fiziki davranışıyla karşı karşıya kaldı. Bu kanunu oldu bittiye getirerek biran önce iç tüzüğe aykırı olarak geçirme arzusu var. Dün TBMM başkanını aradım ve bize yapılan fiziki saldırıyı engellemeye yönelik kendisinin desteğini istemiştim. Bugün de iktidar partisinin iç tüzüğü ihlal edeceek iç tüzükte olmayan kimi uygulamaları yola açacak parmak çoğunluğu endişemi sayın Başkana anlatarak komisyonda iç tüzüğün ihlal edilmemisi noktasında kendisini göreve davet ettim ve aynı zamanda desteğini istedim. TBMM İç tüzüğün çiğnenemeyeceği tek yer TBMM'dir" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞBAKAN'A 'TEKLİFİ GERİ ÇEKİN' ÇAĞRISI

Gazetecilerin Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun HSYK ilgi yasa tasarı tartışılırken darp edilmesiyle ilgili bir soruya Kılıçdaroğlu, “Eminağaoğlu önemli bir hukukçu. Yıllarını yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine harcamış bir isim. Yargının bağımsızlığı için mücadele etmiş bir isim. Böyle bir isimin parlementoda HSYK ile ilgili yasa görüşülürken darp edilmesi, en azında ayıptır. Bu tasarı bir dayatmayla TBMM’nin gündemine getirilmiştir. Önce şunu sormak gerekiyor, neden Bakanlar Kurulu’nda görüşülmüş, neden Adalet Bakanlığı’nda görüşülmüş. Bir oldu bitiyle parlemontonun gündemine yasa teklifi getirmek doğru bir şey değildir. Yürütmeyi yasama üzerinde baskı kuran, yargı üzerinde baskı kuran bir organ konumuna getirmek doğru değildir. Kalkıp, bütün mahkemeleri, hakimleri Adalet Bakanlığına bağlarsanız, bu ülkede huzur olmaz, bu ülkede düzen tutmaz, bu ülkede barış olmaz. O nedenle başbakana açık bir çağrı yapıyorum, lütfen bu teklifi geri çekin. Bakın, dünyanın hukukçuları buna isyan ediyor. 90 yıldır kazandığımız demokrasinin ayaklarımız altından geçip, gittiğini görüyoruz. İnsanlar huzursuz. Bir yolsuzluk olayı ortaya çıktı, diye yargı üzerine bu kadar baskı yapılır mı? Çıkıp birilerinin hesap vermesi gerekir. Vatandaş adına medya soruyor, yargıç da soracak, savcı da görevini yapacak. Ne diyordu bakan, “Herkes işini yapsın.' Biz de “Herkes işini yapsın' diyoruz zaten. Bırakın polis işini yapsın, bırakın vatandaş işini yapsın. Siz bütün Türkiye’yi aldınız meşgul ettiniz. Savcı, polis işini yapmayacak, yolsuzluklarında üstü kapanacak, bu doğru bir şey değil. Dünyada da demokrasi açısından kötü bir sınav, bunun kalkması lazım" dedi.


Yargıçlardan TBMM'de uçan tekmeye jet kınama

YARGIÇLAR Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na uçan tekme sendika tarafından jet hızıyla yapılan açıklamayla bu akşam kınandı. Sendika açıklamasında, "Faşist uygulama. İktidar yargıya ve yargıca katlanamıyor, hasım görüyor" diye tepki gösterildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bugün TBMM Adalet Komisyonununda HSYK Kanun teklifi görüşüldüğü sırada Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu Komisyona giderek görüşmeyi izlemek ve düşüncelerini aktarmak istemiştir. Zira Yargıçlar Sendikası başkanı olması itibariyle buna hakkı vardır. Fakat, her geçen gün biraz daha fazla faşist uygulama ve yöntemleri adet edinen siyasi iktidar ve üyesi milletvekilleri çoğulcu demokratik ilkelere tahammülsüzlüklerini hunharca ifade etmişler, fiziki şiddet uygulamışlar, hakaret etmişler, masaya çıkıp tekmelemişlerdir.

İKTİDAR YARGICA KATLANAMIYOR HASIM GÖRÜYOR

Siyasi iktidarın bağımsız yargıya ve tarafsız yargıca katlanamadığı, hasım gördüğü bir kez daha ortaya çıkmıştır.Evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa, Yasa tanımayan, yargı dahil tüm güçleri elinde toplamaya çalışan, ama ille de yargıyı ele geçirmek isteyen bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız.

KENDİ YARATTIĞI KÖTÜ YARGIYA DAHİ KATLANAMAZ HALE GELDİLER

Kendi yarattığı kötü yargıya dahi katlanamaz hale gelmiş, hırsına yenik düşmüş, gözleri kendi çıkarlarından başka bir şey göremeyen bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Yargıçlar Sendikası yargısı bağımsız olan hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerine dayalı laik ve sosyal Türkiye'nin yeniden tesisi için desteğini, katkısını verecek, aksine davranışların takipçisi olacaktır."

GECE SAKİN SAKİN DİNLEDİLER

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun komisyona gelmesi öğleden sonra tekmeli kavgaya yol açarken, komisyonun çağırdığı Türkiye Barolar Birliği temsilcisinin eleştirilerini AK Partili vekilller gece sakin bir şekilde dinlediler.

F TİPİ YARGIDAN TAYYİP TİPİ YARGIYA GEÇİLİYOR

Komisyona ise 17 Aralık yolsuzluk soruşturması damgasını vurdu. CHP'li Dilek Akagün Yılmaz,"F tipi bir yapılanmadan Tayyip tipi yapılanmaya geçmek istiyorsunuz. Sizi suçluların telaşı içinde görüyoruz. Bu işten yargılanacaksınız. Bu yasa teklifi ile darbe yapılıyor. Bu ülkeye yakışmamaktadır. Geri çekilmesini istiyoruz. Adil ve bağımsız bir yargı için en kısa sürede bir komisyon oluşturulmasını istiyoruz" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!