Meclis'te savaş

Güncelleme Tarihi:

Mecliste savaş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2016 00:54

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde cunta oluşturan grubun darbe girişiminde Ankara gece boyu savaş uçaklarının sesleriyle inledi. Meclis bombalandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Özel Harekât Merkezi, MİT vuruldu. Füzeli, bombalı ve ağır makineli silahlarla saldırılar yaklaşık 8.5 saat sürdü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 15 Temmuz Cuma gecesi saat 22.00’den itibaren tarihinde görülmemiş olaylara sahne oldu. Olağandışı gelişmelerin ilk işareti, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının başkent semalarında alçak uçuşlarıyla görüldü. Bu dakikalarda Fatih Sultan Mehmet ve Boğaz köprülerinin Anadolu tarafı, askeri birlikler ve zırhlı araçlarla kapatıldı.

Mecliste savaş

GENELKURMAY’DA ATEŞ

Neler olduğu anlaşılmaya çalışılırken Genelkurmay Karargâhı’ndan silah sesleri duyuldu. Genelkurmay’ın önüne onlarca ambulans yığıldı. Kızılay’a girişler askeri araçlarla kapatıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bazı kuvvet komutanlarının rehin tutulduğuna ilişkin bilgiler gelmeye başladı.

Haberin Devamı

İstanbul ve Ankara caddelerinde askeri araç yoğunluğu artarken TRT’den okunan ‘Yurtta Sulh Konseyi’ bildirisiyle olaylar çığırından çıktı. Ankara’da pek çok noktada polis ile askerler arasında çatışma yaşandı. Kızılay, Çankaya Köşkü, Emniyet, Dikimevi’ne doğru 50 tank yürüdü.

Mecliste savaş

ÖZEL HAREKÂT’A FÜZE

Cuntacı askerin hedef aldığı ilk nokta Gölbaşı’ndaki Emniyet Özel Harekât Merkezi oldu. İlerleyen saatlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelen tanklar içeri girmeye çalıştı. Yenimahalle’deki MİT Karargâhı’nın üzerinden uçan askeri helikopter de taciz atışları yaptı. Geceyarısından sonra Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Söğütöüzü’nde AK Parti Genel Merkezi’ne havadan atışlar oldu. Telsizden askerler polise yönelik “Silah bırakın” çağrıları yaptılar. Bu sırada MİT ve Emniyet kaynaklarından cuntacılara ait bir Sikorsky helikopterin düşürüldüğü belirtildi.

Başkente sabaha kadar bombalama yapan hava unsurlarının 2 savaş uçağı ve 3 Cobra helikopter olduğu belirtildi. Cunta uçakları sabaha kadar alçak uçuş yaptılar. Bunlara karşı Eskişehir’den gelen kalkan savaş uçakları ise yüksekten uçarak cuntacı pilotları caydırmaya çalıştı. Cunta uçakları zaman zaman ses duvarını aşarak patlama etkisi oluşturdular.

Haberin Devamı

Mecliste savaş

TANKLARA KARŞI KEPÇE

Saat 03.00 sularında AK Parti Genel Merkezi’nin önüne ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na tanklar dayandı. Sabah saatlerine doğru Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makineleri tankların geçiş yapacağı bazı caddeleri kapattılar.

Dehşet gecesinde Meclis ağır hasar aldı. Meclis ve çevresine bazıları ses bombası, bazıları tahrip bombasıyla 10 saldırı yapıldı. Uçaklarca 3 kez bombalanan Meclis’te en büyük hasar Başbakanlık makamının olduğu bölgede yaşandı. Muhalefet kulisi ve çevresinde 12 polis yaralandı.
Genelkurmay’daki cuntacıların etkisiz hale getirilmesi için operasyon hazırlığı yapılırken diğer illerden 5 bine yakın çevik kuvvet polisi geldi.

Haberin Devamı

Mecliste savaş

ÇEVRE İLLERDEN POLİS

Bu polislere sabah saatlerinde kamyonla getirtilen uzun namlulu silahlar dağıtıldı. Sabah saat 09.00 civarında Genelkurmay nizamiyesi önündeki tanktan vatandaşlara gaz bombası atıldı. Saat 10.00’a yaklaşırken cuntanın başarısız olduğuna ilişkin haberler artınca, Genelkurmay’daki er ve erbaşlar çıkarak teslim oldu. 

Mecliste savaş

EŞİ VE KIZIYLA YARALANDI

DARBE girişimini duyan AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, eşi Betül Türkoğlu ve kızı Cennet Bala Türkoğlu ile birlikte Meclis’e geldi. Üçlü bahçedeyken Meclis binasına atılan bombanın patlaması sonucu çevreye yayılan şarapnel parçalarından yaralandı.

Haberin Devamı

Mecliste savaş

Türkoğlu’nun eline, eşinin ise boyun kısmına şarapnel isabet etti. Kızı ise hem şarapnel parçası hem de bir kurşunla elinden yaralandı.

GECEYİ SIĞINAKTA GEÇİRDİLER

DARBE girişiminde bulunanların TBMM’yi hedef alarak 3 kez uçakla bombalaması, ağır hasara neden oldu. TBMM Genel Kurulu’ndaki olağanüstü oturum sırasında yaşanan bombalama nedeniyle milletvekilleri geceyi sığınakta geçirdi.
TBMM Genel Kurulu’nda olağanüstü oturum sürerken, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait jet uçakları Meclis Kampüsü üzerinde alçak uçuş yapmaya başladı. Jetler ilk olarak saat 02.30 sıralarında, TBMM Ziyaretçi Kabul Binası’nı hedef aldı. Bazı polislerin yaralandığı bombalamayla, Genel Kurul salonu toz ve dumanla doldu. Ancak milletvekilleri çalışmalarını sürdürdü. İlk bombanın ardından TBMM kampüsünün üzerine gelen helikoptere, güvenlik güçleri ateş açarak karşılık verdi, Yaklaşık 20 dakika sonra TBMM aynı noktaya atılan ikinci bir bombayla sarsıldı.

Haberin Devamı

ÖNCE KALORİFER DAİRESİ

İkinci bombanın etkisi Genel Kurul’da daha fazla hissedildi. Yaralanan güvenlik görevlileri Dikmen kapıda bulunan güvenlik kulübesine getirilirken, uzun süre ambulans beklenildi. Bazı milletvekilleri de sıraların altına yattı. Paniğin artması üzerine, Genel Kurul salonu tahliye edildi.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve milletvekilleri önce kalorifer dairesine alındılar, daha sonra da sığınağa geçtiler. 1 saat içinde meydana gelen üçüncü bombalamada ise TBMM Ana binası hedef alındı. Başbakan’ın TBMM’deki makamının bulunduğu yere isabet eden bomba, binada büyük hasara neden oldu. Sabah gün ışımasıyla da hasarın boyutları ortaya çıktı. Sabah saat 09.30’da Meclis Başkanı ve beraberindekiler, silah seslerinin azalması üzerine sığınaktan ayrıldı. (Rifat BAŞARAN/ANKARA)

BAKMADAN GEÇME!