Meclis, vekil çiftliği

Güncelleme Tarihi:

Meclis, vekil çiftliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve bürokratlar, aile şirketi gibi kullandıkları Meclis'i çiftliğe çevirdiler. Bu kişilerin oğlu, kızı, gelini, eşi ve diğer yakınları, Meclis'te parsellenen kadrolarda işe alındı. Eski ve yeni Meclis Başkanları, yasa değişmeden durumun düzeltilemeyeceğini söylediler.

Çok sayıda milletvekilinin TBMM'yi aile şirketi gibi kullanarak, oğlu, kızı, gelini ve eşini işe aldırdıkları belirlendi. TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin emekli olan personel yerine yapılacak atamaları kendi aralarında bölüşerek, bu kadrolara yakınlarını aldıkları da ortaya çıktı. Hürriyet'in elde ettiği bilgilere göre, Meclis'te işe girenler arasında TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden Yasin Hatipoğlu'nun damadı, Önder Kırlı'nın oğlu ve yeğeni ile Kamer Genç'in oğlu da var. Eski milletvekili ve TBMM Başkanvekili DYP'li Vefa Tanır'ın kızı da TBMM'de çalışıyor. Bunların dışında torpille Meclis'e yakınını sokan bazı milletvekilleri de şunlar: Devlet Bakanı ANAP'lı Rüştü Kazım Yücelen, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Yalova, CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, Zeki Çakan (ANAP), Ali Talip Özdemir (ANAP), Ali Günaydın (DYP), Avni Kabaoğlu (ANAP), Şamil Ayrım (DYP), İbrahim Halil Çelik (Bağımsız), İbrahim Çebi (ANAP), Mahmut Işık (CHP), Mehmet Korkmaz (DTP), Nizamettin Sevgili (ANAP), Yusuf Öztop (CHP). Milletvekilleri dışında Meclis'teki bürokratların da kendi yakınlarını işe soktukları belirlendi. Hürriyet'te bulunan listeye göre Ocak 1996'dan bugüne kadar Meclis'te tam 52 personelin yakını işe alındı.

Hürriyet'in dünkü haberi üzerine eski Başkan Mustafa Kalemli, ‘‘2919 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Yasası değişmeden Meclis'teki bu yanlışlık düzelmez. Ben bu yasayı değiştirmek için TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan başkanlığında komisyon kurdum. Ama komisyon üyeleri çalışma sonunda 'Biz bu değişikliği yapmayalım' dediler, kaldı’’ diye konuştu. TBMM Başkanı Hikmet Çetin de Hürriyet'e yaptığı açıklamada Kalemli'nin önerisine katılarak, ‘‘Bu yasanın değişmesi gerekiyor. Ben bir çalışma başlattım. Çalışma sonucunu beklemek gerekir’’ dedi. Çetin, özel tazminatların kesilmesiyle ilgili uygulamanın Maliye Bakanlığı'nca yapılan bir düzenleme olduğunu belirtti, ‘‘Eğer bir yanlışlık varsa bunun bedelini personele ödetmemeliyiz. Meclis'teki bu kaosu düzeltmek için çalışma başlattım’’ dedi. Haberle ilgili olarak Hürriyet'e bilgi veren Kalemli, kendi başkanlığı döneminde işe alınanlardan 590 kişinin Milletvekili danışmanı, 327 kişinin de milletvekili sekreteri olduğunu söyledi.

TBMM'deki akrabalar

Milletvekili Partisi İşe aldırdığıYakınlık derecesi
Rüştü Yücelen(ANAP) Hasan Ali KayaYeğeni
Önder Kırlı(CHP) Ulaş Gönen KırlıOğlu
Önder Kırlı(CHP) Celal AvcuYeğeni
İ.Halil Çelik(Bağ.) Halid Çelik Oğlu
İbrahim Çebi(ANAP) Fatma ÇebiAkrabası
Şamil Ayrım (DYP) Cem AyrımYeğeni
Ali T.Özdemir(ANAP) Funda ÖzdemirAkrabası
Adnan Keskin(CHP) Dilek KeskinGelini
Ali Günaydın(DYP) Ansar GünaydınAkrabası
Avni Kabaoğlu (ANAP) Çağlar KabaoğluAkrabası
Mahmut IşıkCHP) Hülya PehlivanlıKardeşi
Mahmut IşıkCHP) Ahmet Pehlivanlı Kardeşinin eşi
Mehmet Korkmaz(DTP)Cangül KorkmazKızı
Mustafa Parlak(Eski) Ayşe ParlakKardeşi
Nizamettin Sevgili(ANAP) Süheyl SevgiliOğlu
Tevfik Ertürk(Eski) Suna ErtürkKızı
Yüksel Yalova(ANAP) Ayşen YalovaEşi
Yusuf ÖztopCHP) Nurdan ÖztopKızı
Zeki Çakan(ANAP) Şebnem ÇakanAkrabası
Zeki Çeliker(Eski) Sedat BayramoğluYeğeni
Zeki Çeliker(Eski) Bülent ÇelikerOğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!