Meclis’ten MİT’e ev ödevi

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten MİT’e ev ödevi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2013 11:27

Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, milletvekillerinin Meclis’te sorup yanıt alamadığı konuları, detaylı incelemeleri için istihbarat kurumlarına gönderdi. AK Parti milletvekilleri, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) “Başbakanımızın ofisine kim böcek yerleştirdi? Emniyet ve jandarma yasadışı dinleme yapıyor mu? Milli İstihbarat Teşkilatımızın durduğu nokta nedir? Etik komisyonunuz ne iş yapar?” gibi sorulara yanıt istediler.

Haberin Devamı

KURUMLAR ZİYARET EDİLECEK

Komisyon, gelecek hafta yapmayı planladığı MİT, TİB, Emniyet ve Jandarma ziyaretinde “askıda kalan” sorulara yanıt bulmayı bekliyor. Milletvekillerinin soruları tutanak halinde bu kurumlara gönderildi. Komisyonun AK Partili Başkanı Zeyid Aslan, MİT’ten gelen yetkililere, “Sizi bir de kurumda ziyaret edeceğiz. Bu sorulara hazırlanın” dedi. Tutanağa göre AK Parti milletvekillerinin MİT’e yönelik soruları şöyle:

ETİK İSTİHBARAT MI?


İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır: İstihbaratçı eğitimi veren bir üniversite var mıdır? İyi istihbaratçının bildiğim kadarıyla hukuk, emniyet, vesair konuları bilmesi lazım, ama iyi bir istihbaratçı olmak için dünyada ve Türkiye’de nedir kriter? Etik Komisyonu diye bir komisyonunuz var. Bu ne iş yapar, nasıl bir yapılanmadır?

HEDİYE TELEFON KAFAMA TAKILDI

/images/100/0x0/55eb6a61f018fbb8f8bfa5f3
İzmir Milletvekili Hamza Dağ: Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde konuşlandırılan istihbarat birimlerinden toplanan teknik istihbarat verileri diğer birliklere ve merkeze sadece elektronik ortamda mı aktarılıyor? Bu bilgilere yabancı istihbarat servislerinin erişimi mümkün mü? Biz yeni milletvekili olduğumuzda iki tane cep telefonu verildi. Bununla ilgili de bir problem var mıdır? Bu da kafama takıldı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN Mİ?

Elazığ Milletvekili Şuay Alpay: Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yasadışı dinleme yapılıyor mu? Yapılıyorsa hangi yöntemlerle yapılıyor? MİT’in kontrol ve inisiyatifi dışında Genelkurmay bünyesinde bir izleme ve dinleme faaliyeti var mıdır? Emniyet, jandarma ve MİT bünyesinde demirbaşa kaydedilmemiş cihaz ve sistemler olabilir mi? Örtülü ödenekler bununla ilgili kullanılıyor mu? Örtülü ödenek bu iş için kullanılırsa demirbaş dışında kalan bir envanter ortaya çıkmış olur mu?

MİT BUNUN NERESİNDE

Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç: Sayın Başbakanımıza bağlı olan MİT, devletimizi, Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, milli güvenliğimizi koruyacak en önemli kurum. Sayın Başbakanımızın ofisinde bir böcek bulunması vahim bir olay. Yine, ana muhalefet partisi liderinin başına gelenler, daha önceden önlemlerinin alınmaması, MHP genel başkan yardımcıları hakkındaki izlemeler... Bunlarla ilgili, önceden bir tespit, duyum, bu noktada MİT’in durduğu nokta nedir?

PARANOYA VAR

Van Milletvekili Fatih Çiftçi: Ülkemizde çok büyük bir paranoya var. Herkes kendisinin dinlendiğini düşünüyor. Başbakanımızın, hatta ana muhalefet liderinin dinlenildiği çok açık bir şekilde ifade ediliyor. Size ulaşan bir bilgi, belge veya çalışmanız var mı? Yasadışı dinleme cihazlarının ithalatını kontrol etme şansınız var mı?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!