Güncelleme Tarihi:
Binlerce kişinin merakla araştırdığı LGS tercih kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 25 Haziran sabah saatlerinde erişime açıldı. Yerel yerleştirme ya da merkezi yerleştirme ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmek isteyen öğrenciler, velileri ya da okulları aracılığıyla LGS tercih işlemlerini tamamlayabilecek. Peki, LGS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre kontenjan bilgileri ve yüzdelik dilimler nereden öğrenilebilecek? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
LGS tercih kılavuzu içerisinde yer alan bilgiler dahilinde nitelikli okullara ayrılan 139 bin 660 kontenjan için tercih yapılabilecek.
LGS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI
LGS tercih kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenciler, veliler ve eğitimcilerin bilgisine paylaşıldı. Bu yıl 1-12 Temmuz tarih aralığında gerçekleştirilecek olan LGS tercih dönemi için sonuçlar, 22 Temmuz 2019 tarihinde erişime açılacak. LGS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapmadan nitelikli okulların tercih ekranını göremeyecek. İşte, LGS tercih kılavuzu hakkında detaylı bilgiler
LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
TERCİHLER 1-12 TEMMUZ TARİHLERİNDE
LGS tercihleri, E-Okul üzerinden 01-12 Temmuz tarihlerinde öğrenci velileri tarafından gerçekleştirilebilecek. Tercihlerini internet üzerinden gerçekleştirmek istemeyen veliler, herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden bu işlemlerini tamamlayabilecek. Son olarak yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.
MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?
Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okullar, puan üstünlüğüne göre kontenjanları dahilinde yerleştirme yapacak.
Nitelikli okullara merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde;
Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
ÖĞRENCİLERE TERCİHLERİ İÇİN DANIŞMANLIK YAPILACAK
Tercihlerin alınacağı 01-12 Temmuz 2019 tarihlerinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan komisyonlar tarafından isteyen öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti verilecek.
TERCİH YAPMAYAN ÖĞRENCİLER AÇIK ÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRİLECEK
Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.
EN FAZLA SINAVLA ALAN 5 OKUL TERCİH EDİLEBİLECEK
LGS'ye giren ya da girmeyen tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih işleminde bulunmayan öğrenciler, nitelikli okul olarak bilinen merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranını göremeyecek.
Yerel Yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, isterlerse sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranından en fazla beş okul seçebilecek. İsteyenler, Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla beş okul seçerek, böylece toplamda 15 okul tercihinde bulunmuş olacak.
Öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu.
YETENEK SINAVINA KATILANLAR TERCİH YAPAMAYACAK
Yetenek sınavı il öğrenci alan okullar ve özel öğretim kurumlarına öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini gerçekleştiren öğrenciler, LGS tercihinde bulunamayacak.
TERCİHLER 3 ANA GRUPTA YAPILACAK
Öğrenciler, LGS'de tercih işlemlerini 3 ana grupta yapabilecek. Bunlar;
Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar,
Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar,
Pansiyonlu Okullar
olacak.
Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabilecek.
YEREL YERLEŞTİRME EKRANINDA KAYIT ALANLARI RENKLERLE BELİRTİLECEK
Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar yeşil, mavi ve kırmızı renklerle belirtilecek;
Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtecek.
Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtecek.
Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.
ÖZEL OKULLARIN KAYITLARI 27 HAZİRAN-12 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA YAPILABİLECEK
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı özel ortaöğretim kurumları, Merkezî Sınav Puanı esas alınarak kendi yönetmeliklerine göre öğrenci alabilecektir. 2019/2020 eğitim ve öğretim yılı için özel okul kayıt işlemleri, 27 Haziran-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında
yapılabilecektir. Yerleştirme sonuçları aynı eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak.
Özel Öğretim Kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.
NAKİLLER 2 DÖNEMDE YAPILACAK
Yerleştirmeye esas nakiller 2 dönemde yapılabilecek. Her tercih döneminde en fazla 3 tercih yapılabilecek.
Boş kontenjanlar 22 Temmuz tarihinde ilan edilecek.
29 Temmuz - 02 Ağustos 2019: ilk nakil tercih başvuruları,
05 Ağustos 2019: 1. Nakil Sonuçlarının İlanı,
05-08 Ağustos 2019: İkinci nakil başvuruları,
10 Ağustos 2019: 2. Nakil sonuçlarının ilanı
19-23 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması
TERCİHLERE ESAS KONTENJAN TABLOSU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Tercihlere esas kontenjan tabloları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugün yayımlanacak. Kontenjan tabloları yayımlanır yayımlanmaz haberimizin içerisine eklenecektir.