Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi

Güncelleme Tarihi:

Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir Türkiyede ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 10:14

Dünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir hastada maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı, nasıl geçer? İşte maymun çiçeği hastalığı hakkında detaylı bilgiler...

Haberin Devamı

Maymun çiçeği virüsü bir süredir dünyanın farklı bölgelerinde görülüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yayılmaya devam eden maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de de tespit edildiğini açıkladı. Bakan Koca yaptığı açıklamada: "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor." ifadelerini kullandı. Maymun çiçeği, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, virüs enfeksiyonunun yol açtığı bir hastalık. İşte maymun çiçeği hastalığı hakkında bilgiler...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor. İnsanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen maymun çiçeği virüsü, hayvanlardan insanlara, insanlardan da insanlara geçebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görüldü.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında: döküntü, ateş, sırt, eklem ve kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve şişmiş lenf düğümleri sık görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün paylaştığı bilgilere göre ateş başlamasından 1-3 gün sonra da ciltte döküntület meydana gelmektedir. Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise 6 ila 13 gün olarak biliniyor.

Uzmanlar virüsün en yaygın belirtileri arasında ateş, titreme, kas ağrısı ve yorgunluğun bulunduğunu belirtiyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile veya enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır.

Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini Yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda da, çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.

Ancak uzmanlara göre, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30'unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'nın paylaştığı bilgilere göre maymun çiçeği virüsüne karşı özel bir aşı bulunmuyor. Ancak DSÖ'nün paylaştığı verilere göre de çiçek hastalığı için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğu ortaya kondu.

BAKMADAN GEÇME!