Marmaray'ın son ihalesinde imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Marmarayın son ihalesinde imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 13:44

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi'nde kullanılacak demiryolu araçlarının temini ihalesinde imzalar atıldı.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projede kullanılacak demiryolu araçlarının temini sözleşmesi kapsamında 440 aracın 2012-2014 yılları arasında teslim edileceğini bildirdi.

Projenin demiryolu araçlarının temini amacıyla çıkılan son ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzalandı. “Marmaray Projesi'nin Demiryolu Aracı İmali CR2 Sözleşmesi”nin imza töreni, Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Törene, DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, Hyundai ROTEM Üst Yöneticisi  Yeo-Sung Lee, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Chang Yeob Kim katıldı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törendeki konuşmasına, Ulu Önder Atatürk'ü vefatının 70. yıl dönümünde rahmet ve şükranla anarak başladı. Bugün Atatürk'ün Türkiye için hedeflerinden birinin gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, Marmaray'ın Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine çıkmada en önemli unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Marmaray'ın sadece İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm üretmekle kalmayacağını dile getiren Yıldırım, “Marmaray, Doğu ile Batıyı, Batı ile Uzakdoğu'yu birleştirecek. Bu önemli projenin gerçekleştirilmesinde Türk yapımcılar ile Uzakdoğu'dan ortakların yer almasının özel bir anlamı var” dedi.

Yıldırım, 3 kısımdan oluşan Marmaray'da ilk iki kısmının ihalesinin daha önce gerçekleştirildiğini, projenin son kısmının CR2 sözleşmesiyle tamamlanacağını, bu sözleşmeyle Marmaray hattında çalışacak tren setlerinin alınacağını belirtti.

CR2 İhalesini kazanan Hyundai ROTEM'in ihaledeki 4 teklif arasından en iyi teklifi verdiğini kaydeden Yıldırım, “Kazanan Hyundai ROTEM'i takip eden ikinci en iyi teklifle arasındaki fiyat farkı yüzde 40. Bu, çok önemli bir kamu yararıdır. Tabii bunda da Hyundai'nin Türk ortakları ile kurduğu EUROTEM tesislerinde bu araçların imalatında kullanılmak üzere Türkiye'deki yan sanayiyi, iş gücünü kullanacağını düşünüyorum. Gerek BC1'de Türk-Japon ortaklığı, gerek CR1'de Japon-Fransa ve Türk ortaklığı, gerekse CR2'de ROTEM-EUROTEM ortaklığı ile bu tarihi projeyi gerçekleştirmek Doğu-Batı arasında bir köprü kurulmasını sağlamaktadır” diye konuştu.

“SÖZLEŞME 5 YILLIK İŞLETME BAKIMINI DA KAPSIYOR”

Yıldırım, sözleşmenin 440 adet demiryolu aracının temininin yanı sıra personel eğitimi, işletmeye alma eğitimi, yedek parça ve 5 yıl boyunca işletmenin bakımını da kapsadığını,projedeki araçların Marmaray'ın 2025'e kadar erişeceği trafik büyüklüğü göz önüne alınarak yapılacağını söyledi. Araçların 3 partide teslim edileceğini anlatan Yıldırım, teslimatın 2012-1014 yılları arasına yayıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Yıldırım, Hyundai ROTEM Üst Yöneticisi Lee'den teslimat tarihinin biraz daha öne çekilmesini istedi. Lee'nin onay vermesi üzerine Yıldırım, “mesaj alınmıştır” dedi.

Araçların 5 yıllık garantisi olmasının kalitesini ortaya koyduğunu vurgulayan Yıldırım, araçların yerin 13,5-14 kilometre altında gün ışığı olmadan çalışma ortamına uygun olarak paslanmaz çelikten yapılacağını kaydetti.

Araçların her birinin 22 metre boyunda ve 5 giriş çıkış kapısına sahip olduğunu belirten Yıldırım, araçların bağlantı yerlerinin açık olacağını ve yolcuların setler arasında gidip gelebileceğini bildirdi.

Yıldırım, engelli yolcular için de gereken tedbirlerin alındığını ifade ederek, DLH'nın gereken katkıyı ve titizliği göstereceğini dile getirdi.
Araç seferlerinin yoğun saatlerde 2, yoğun olmayan saatlerde ise 10 dakikada bir olacağını, 34 istasyonun bulunduğu 77 kilometrelik güzergahın 100 dakika tamamlanacağını anlatan Yıldırım, projenin her aşamasında rekabet şartları, kalite ve kamu yararının göz önüne alındığını belirtti. Yıldırım, Hyundai ROTEM ile EUROTEM'in Sakarya fabrikasının araçların imalatında kullanılmasının bunu kanıtlayan en önemli unsur olduğunu da ifade etti.

ARAÇLARI EUROTEM ÜRETECEK

Haberin Devamı

Hyundai ROTEM Üst Yöneticisi Lee, CR2'nin yüklenici firması olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “CR2 kapsamında teslim edilecek trenler her ne kadar Boğaz hattında çalışacak olsa da sözleşmenin modern Türkiye'nin doğum yeri olan Ankara'da ve tüm Türk halkının modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü andığı bu günde imzalamak benim için çok anlamlı” diye konuştu.

Asya ve Avrupa'yı su altı tüneli ile bağlayan Marmaray Projesi'nin gerek anlamı gerekse tarihi açıdan dünyanın en önemli projelerinden biri olduğunu belirten Lee, projeyi tamamlayacak araçları üretecek EUROTEM'in Türk demiryolu sanayine katkı sağlayacağını ifade etti. Lee, “Boğaz tüneli aracılığıyla Avrupa ve Asya'yı bağlayacak trenlerin İstanbul'un bir başka eşsiz harikası olarak en kısa sürede gün ışığına çıkacağını” dile getirdi.

Haberin Devamı

DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan ise ülkeye, Marmaray'da kullanılacak araçların ihalesinde 12 Mart 2008'de tekliflerini aldıklarını belirtti. Arslan, 4 uluslararası şirketin teklifinin eksiksizlik, sözleşmesel ve teknik kalite gereklilikleri ve mali uygunluk açısından incelendiğini ve araçların enerji tüketiminin de dikkate alındığını, buna en uygun teklifi Hyundai ROTEM'in vererek ihaleyi kazandığını anlattı.

Arslan, şartlar çerçevesinde ROTEM'in mali olarak 585 milyon 38 bin 104 avro teklifle kazandığı ihale kapsamında, 22 metre boylarında 30 tane 10'lu dizi, 10 tane 5'li dizi olacak toplam 440 adet aracın dönemler halinde teslim edileceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!