Mardin'de bulunan altınlar Kırk Haramilerin çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mardinde bulunan altınlar Kırk Haramilerin çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 13:47

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde kanalizasyon çalışması sırasında bulanan 3 küp altın ile ziynet eşyalarının ünlü Kırk Haramiler çetesine ait olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Mardin'de bulunanlar altınlar 40 Haramilerin çıktı

Mardin'in Kızıltepe İlçesi Sürekli Köyü'nde kanalizasyon çalışması sırasında bir kepçeye takılan küpün içinde 5 Ekim 2009 günü altın bulunmuştu. Bölgede güvenlik önlemleri alanıp, sürdürülen kazı çalışmalarında 3 küp altın, altın ve gümüş sikkeler ile tarihi takılar ortaya çıkarılmıştı.  Mardin Müzesi'nde eserleri inceleyen uzmanlar, altınların bulunduğu Sürekli Köyü'ne 5 kilometre mesafede bir vadide kurulan Çıldız Köyü'nün Kürtçe'de 'Kırk Hırsız' veya 'Kırk Haremi' anlamı taşıdığını söyledi.

Bulunan altın ve ziynet eşyalarını incelyen sanat tarihçisi Mehmet Deniz, altınların Kırk Haramilere ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Deniz, "Altınlar çetelerin faaliyet gösterdiği bir bölge olan tarihi İpekyolu üzerindeki Sürekli Köyü'nde bulundu. Bu köy zamanında Mezopotamya'daki ticaret merkezlerinin güzergahında olan bir yer. Bulunan altın sikkeler ve ziynet eşyaları tek bir döneme ait olmadığı için yani bir toplama sonucu ortaya çıkan bir servet var ortada. O nedenle kişisel servet niteliği zayıf. Yaptığımız çalışma sonunda edindiğimiz tahminlere göre bu hazine soygunlarla toplama bir servet olduğudur" dedi.

Haberin Devamı

Bulunan 500'e yakın kültür varlıklarını müze bünyesindeki laboratuarda tek tek inceleyerek restorasyondan geçiren Mardin Müzesi'ndeki görevli restoratör-konservatör Vural Züngör, Kırk Haramilere ait olan ve 700 ile bin yıllık altın sikkelerin hiçbir zarar görmediğini ancak gümüş sikkelerin ise oksitlenmeden dolayı hafif zarar gördüğünü kaydetti. Altın sikkelerin bulunduğu Sürekli Köyü'nün civarındaki Çıldız Köyünün anlamına da dikkat çeken Züngör, "Sürekli Köyü'ne 5 kilometre uzaklıkta bir vadide kurulan başka bir köy var Onun ad ise Çıldız. Çıl, Kürtçe'de kırk, 'dız' ise hırsız harami anlamına geliyor. Bu da Kırk Haramiler çetesinin burada faaliyet gösterdiğini bölgeye daha sonra isimlerinin verildiğini gösteriyor" dedi.

Mardin Müze Müdürü Müdürü Nihat Erdoğan,  kazıda ortaya çıkan hazineyi müzede sergilemek için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Edoğan, her gün çok sayıda insanın kanalizasyon kazısında bulunan bu altın sikke ve tarihi takıları görmek için müzeyi ziyaret ederek kendilerine sorduğunu söyledi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!