Mangal bile yasak

Güncelleme Tarihi:

Mangal bile yasak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yangınlardaki artışı dikkate alan Orman Bakanlığı, ormanlarda sıkıyönetim ilan etti. 30 Eylül'e kadar sürecek ek önlemlerle, piknik alanı dahi olsa ormanlarda ateş yakılması yasaklandı. Valilikler, gerek gördükleri takdirde ormanlara giriş-çıkışı da yasaklayabilecek.

Ormanlarda sıkıyönetim

5 uçakla anında müdahale

ÇANAKKALE'de çıkan orman yangını, uçakların anında müdahalesi ile yarım saatte kontrol altına alındı. Belen Köyü çevresindeki ormanlık alanda öğle saatlerinde başlayan yangına, ihbarın alınmasıyla birlikte harekete geçen 5 uçak, anında müdahale etti. Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri ve itfaiye ekiplerinin katıldığı söndürme çalışmaları sonunda, yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

ÖZELLİKLE Ege ve Akdeniz'de peşpeşe orman yangınlarının meydana gelmesi ve yüzlerce hektar yeşil alanın kül olması üzerine tüm yurtta alarma geçildi. Orman Bakanlığı, son günlerde orman yangınlarındaki artışı dikkate alarak, 30 Eylül 2000'e kadar yürürlükte kalacak ek önlemleri uygulamaya koydu. Bu önlemler şöyle:

MUTLAK TAKİP

Piknik alanı dahi olsa ormanlarda ateş yakılması yasaklandı. Yasak orman idaresi, jandarma ve emniyet görevlilerince takip edilecek.

BÜYÜK DESTEK

Yangın istihbaratında, orman teşkilatı kule ve kulübelerinin yanında Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarının olanaklarından da yararlanılacak.

ANIZ DA YASAK

Orman köylerinde anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması da yasaklandı. Devriye ekipleri bu yasağı titizlikle takip edecekler.

HAVA BİLGİLERİ

Meteoroloji birimlerince yapılan gözlemler sonucu elde edilen bilgiler, istek halinde en yakın orman birimine aktarılacak.

35 DERECE

Sıcaklığın 35 dereceyi geçtiği, nispi hava neminin yüzde 30'un altına düştüğü durumlarda ormanlık alanlara girilmesi valiliklerce yasaklanacak.

HERKES TETİKTE

Bu şartların varlığı halinde ilgili kuruluşlar araca bindirilmiş, her an harekete ve göreve hazır iş makinası bekletecekler.

GENİŞ DUYURU

Bu madde kapsamında alınan önlemler tüm radyo ve televizyon kanalları aracılığıyla haber bültenlerinde halka duyurulacak.

ELEKTRİK KESİLİR

Enerji nakil hatlarından yangın çıkmasını önlemek amacıyla hat güzergahları tehlikesiz hale getirilecek, yangın çıkma riskinin yüksek olduğu koşullarda elektrikler kesilecek.

ALO 177'Yİ ARAYIN

Akdeniz, Ege ve Marmara bş'lgelerinin hava koşullarından dolayı orman yangınlarına karşı çok duyarlı olduğu belirtilirken, yurttaşlardan dikkatli olmaları, duman ve ateş gördüklerinde ALO 177 numaralı telefona haber vermeleri istendi. Çoğunluğu, insanların ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizliği sonucu günde 20-30 cıvarında yangın çıktığı ifade edildi.

Bir izmarit Bodrum'u mahvetmişti

Turizmin gözbebeği, tatil ve eğlence cenneti Bodrum, hafta başında çıkan orman yangınının şokunu yaşıyor. Torba'da, yoldan geçen araçlardan birinden atılan sigara izmaritinin çıktığı sanılan yangın, rüzgarın da şiddetiyle iki gün devam etti. Cevat Şakir'in 'Mavi Sürgün'ü Bodrum, son yeşilini de bu yangında yitirdi. Yüz yıllık yemyeşil kızılçam ormanları, kömür karasına döndü. Yerleşim merkezlerine dayanan yangın, yazlık sitelerin duvarlarını yaladı, binlerce insan evlerini tahliye etmek durumunda kaldı. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler de kesif bir duman ve yanık kokusu içinde, Bodrum'un son yeşilinin da yok olup gitmesini üzüntüyle izledi. Bodrum Kaymakamı Uğur Boran, Torba mevkiinde 20 Haziran Salı günü çıkan ve 410 hektar orman alanının tahrip olmasına yol açan yangının çıkış nedeni konusunda henüz elde somut bir kanıt olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!