MAN’da Neoplan Cityliner’ı Türkiye’de üretme arayışı

Güncelleme Tarihi:

MAN’da Neoplan Cityliner’ı Türkiye’de üretme arayışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 00:00

MAN’ın Almanya’da üretip Neoplan serisine dahil ettiği Cityliner otobüsleri Mart 2008’den itibaren Türkiye’de de 300 bin Euro’dan satışa sunulacak.

2008 için sadece 60 adet ayrılan Cityliner’ların 36’sı daha Türkiye’ye gelmeden satılırken Neoplan ve MAN Pazarlama Direktörü Jan de Haas, bu otobüsleri kapasite olmamasına rağmen Türkiye’de üretmenin yollarını aradıklarını söyledi.

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ, Neoplan Cityliner’ları Mart 2008’de Türkiye pazarına getiriyor. Almanya’da üretilen ve Belçika’nın Kortrıjk kentindeki Busworld Fuarı’nda görücüye çıkan Neoplan Cityliner’lar Türkiye’de 300 bin Euro’dan satışa sunulacak. Türkiye pazarına 60 adetlik kontenjan ayrılırken Neoplan ve MAN Pazarlama Sorumlusu Jan de Haas, "Şu anda kapasite yok ama Cityliner’ları Türkiye’de üretebilmenin yollarını arıyoruz" dedi.

KAPASİTE SINIRINDAYIZ: Neoplan Cityliner’ların Almanya’da 300 adet ile belli bir kapasitede üretiminin yapıldığını ve bütün dünyaya buradan dağıtıldığını belirten Neoplan ve MAN Pazarlama Direktörü Jan de Haas, "Türkiye’deki fabrikanın kapasitesi sonuna kadar kullanılıyor. Dolayısıyla burada da şimdilik açık bir kapasite yok. Ama Türkiye’de de nasıl üretim yapabiliriz diye araştırıyoruz. Türkiye’de bir boşluk olursa değerlendireceğiz" diye konuştu.

CİROYU YÜZDE 8 ARTIRACAK: MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Tuncay Bekiroğlu, Cityliner’da talebe yetişme sorunu yaşanabileceğini söyledi. Bekiroğlu, söz konusu 60 otobüsün satışının MAN AG’nin 2008 cirosuna yüzde 8’lik ilave katkısı olacağına dikkat çekti. Bekiroğlu,; şirketin 2010 yılına kadar toplamda 10 bin adet otobüs satışı hedeflediğini vurguladı.

GÖVDE GÖSTERİSİ İÇİN: Türkiye’den irili ufaklı çok sayıda firmanın da ürünleriyle katıldığı fuara, aralarında Ulusoy, Kamil Koç, Pamukkale ve Seç gibi sektörün önde gelen 33 firmanın patron ve yöneticileri büyük bir davetli grubu ile çıkarma yapan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’nin Yürütme Kurulu Başkanı Tuncay Bekiroğlu, "Busworld, MAN AG olarak bulunup, gövde gösterisi yapmamız gereken bir fuardı" dedi. Bekiroğlu, Türkiye de üretilen araçlarda iç talebe yönelik değişiklik yapıldığını ve Neoplan Cityliner’lar için de talebe paralel değişiklik yapma imkanları bulunduğunu kaydetti.

CITYLINER’DA GİZLİ AJANDA: Tuncay Bekiroğlu, Cityliner’lar ile Türkiye’de satılacak Neoplan otobüsleri serisine bir yenisinin daha ekleyerek ürün gamını genişlettiklerini söylerken, bu otobüslerin Türkiye’de üretimi konusunda fazla ayrıntıya girmedi. Ancak, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, Cityliner’ların Türkiye’de üretimi üzerinde çalışıldığını söylemekten kaçınmadı. Erdoğan, "Gizli ajandamız bunu, Türkiye’de üretmeye başlamak" dedi.

Cityliner ile Türkiye AB standardı yakalayacak

UZUNLUĞU 12.2 metre, genişliği 2.55 metre, yüksekliği 3.74 metre olan, motoru 400 PS ve 47+1+1 koltuk kapasitesine sahip bulunan Neoplan Cityliner, Euro 4 (AB standartlarında atık gaz oranını gösteren birim) özelliği ile dikkat çekiyor. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, bugüne kadar Euro 3 standartlarında otobüs kullanıldığını belirterek, Euro 4 otobüslerin kulanımına AB ülkelerinin 2008’den, Türkiye’nin ise 2009’dan itibaren girmemezin zorunluğu olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, bu otobüsler aracılığı ile Türkiye’nin de 2008’den itibaren AB standartlarına sahip olacağını söyledi.

Direksiyonda uyumak yok, öndeki araca fazla yaklaşmaya önlem

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, Busworld Fuarı’nda sergilenen Neoplan Cityliner’da güvenlik sistemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığına dikkat çekti. Yeni araçta güvenlik amaçlı Line Guard ve Adaptive Cruise Control (ACC) sistemlerinin bulunduğunu belirten Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi: "Line Guard ile koltuğun altında bulunan sistemle ve şoförün dikkati dağıldığında uyarılması veya uyandırılması sağlanıyor. Adaptive Cruise Control (ACC) ile de otobüsün önündeki araç radarla tesbit ediliyor. Böylece Neoplan Cityliner’ın önündeki araca belli bir mesafenin altında yaklaşmasına izin verilmiyor ve araç yavaşlatılıyor. Şoför frene basana kadar da otobüs 80-100 metrelik mesafeyi muhafaza ediyor. Şoförün frene basmasıyla ise devreden çıkıyor."

50 milyon Euro cirosu var, otobüs koltuğunda internete hazırlanıyor

TEMSA, Otokar dahil olmak üzere bütün ikinci el piyasa ve Ortadoğu’ya üretim yapan Koltuk Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİEL) Satış Müdürü Ömer Çavuşoğlu, fuarda MAN firması için üretilen kotukların tanıtımını yaptı. Yüzde 60 Türk, yüzde 40 Alman ortaklığı ile kurulan şirketin yıllık cirosunun 50 milyon Euro olduğunu belirten Çavuşoğlu, MAN’ın bütün koltuklarının KİEL tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. MAN için yapılan özel koltuklarda, USB’deki müziklerin dinlenebildiğini, atari veya film oynatılabildiğini, play station, MP3 bağlantısı bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "İnternet bağlantısı için de ayrıca çalışıyoruz. Türkiye’nin geçmişini anlatabiliyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!