Maliki ile bu iş olmuyor

Güncelleme Tarihi:

Maliki ile bu iş olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 09:36

TÜRKİYE, dün Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı’na, “Irak’ın bölünmesi bölge yararına olmaz. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Maliki ile bu iş olmuyor
Barzani ve beraberinde Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammet ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi’den oluşan heyetin Ankara temaslarında ilk durağı Çankaya Köşkü oldu.

Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Barzani ve heyeti daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştükten sonra Davutoğlu’nun Dışişleri Konutu’nda verdiği iftar yemeğine katıldı. Barzani’nin temaslarında önemli bir süre başbaşa görüşmeler yapması dikkat çekti. Heyetlerarası görüşmelerde ele alınan konular ise şunlar oldu:

Haberin Devamı

MALİKİ İLE OLMUYOR
İki tarafta, Irak’ın içinde bulunduğu siyasi kriz ortamından kurtulması gerektiğinde mutabık kalırken, Nuri El Maliki başbakanlığındaki bir Irak’ın sorunlara çözüm getirmesinin mümkün olamayacağı görüşünde birleşti.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Türkiye, Barzani’nin özellikle IŞİD’in Irak içinde güçlenmesinden sonra dile getirdiği “Bağımsız Kürdistan için şartlar oluştu” söylemine katılmadığı mesajını verdi. Türk tarafı, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ve bunun için acilen Irak’ta tüm etnik ve dini unsurları temsil eden yeni hükümetin kurulması gerektiğini bildirdi.

TÜRKMENLERİN HAKLARI
Ankara başta Kerkük olmak üzere Irak’ta Türkmenlerin haklarına özen gösterilmesini istedi. Kürt tarafının bunun için merkezi yönetim içinde daha aktif olması mesajı da verildi.

KÜRT PETROLÜ
Ankara, Bağdat yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Kürt bölgesindeki doğal kaynakların tüm Irak’ın zenginliği olarak uluslararası piyasaya sürülmesi konusundaki görüşünü tekrarladı. Kürt petrolünün satışından Halkbank’ta biriken paranın transferi de gündeme geldi. Irak Anayasası’na göre petrol gelirlerinin yüzde 17’si bölgesel yönetime, yüzde 83’ü ise merkezi yönetime ait.

TÜRK REHİNELER
Görüşmede IŞİD’in bir ayı aşkın süredir rehin tuttuğu Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve 48 persornelin durumu da görüşüldü. İki taraf konuyla ilgili araziden gelen istihsarat bilgileri doğrultusunda fikir alışverişinde bulundu. Türk tarafı, IŞİD’in serbest bıraktığı Türk şoförlerin Kuzey Irak’a güvenli geçişleri sağlandığı için teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!