Mali kriz Yunanistan'ın sağlık sistemine ağır darbe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Mali kriz Yunanistanın sağlık sistemine ağır darbe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 11:54

Reuters tarafından hazırlanan rapor, Yunanistan’daki HIV/AIDS oranının mali krizler beraber belirgin bir şekilde arttığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Rapor, Yunan halkının 2011’de sağlık harcamalarını yüzde 36 azalttığına dikkat çekerken, bu değişimin toplum üzerinde önemli değişimlere neden olduğunu belirtti.

 

Mali krizin Yunanistan’ı vurmasıyla, uyuşturucu kullanımı ve fuhuş arttı. Uyuşturucu bağımlıları ve AIDS hastası olan göçmenlerin temiz enjektörlere erişim imkanı ise giderek azaldı. Dahası, uyuşturucuların yerini dolduran maddeler ve AIDS tedavisi için kullanılan antiretroviral ilaçları elde etmek de geçmişe göre çok daha zor bir hale geldi.

 

GÖÇMENLERE SOKAKLARDA KAN TESTİ YAPILIYOR / FOTO GALERİ

 

Haberin Devamı

Rapor, bu nedenlerden dolayı AIDS’e neden olan HIV virüsünün giderek yayılmaya başladığını vurgularken, 2010’a oranla, 2011 yılında HIV virüsü taşıyan kişi sayısının yüzde 52 artmasının beklendiğini ifade etti.

 

Ä°NTÄ°HARLAR ARTTI

Tıp dergisi Lancet tarafından yayımlanan araştırmada endişe verici bazı detaylar şunlar:

 

-       ÂDevlet hastanelerine kabul edilen hasta sayısı, 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 24 artış gösterdi. Ä°ntihar oranı ise 2009 yılında 2007’ye oranla yüzde 17 arttı.

 

-       ÂKemer sıkma politikaları nedeniyle, 2007 yılına oranla 2009’da hastalık tazminatı alan kiÅŸi sayısı yüzde 40 azaldı.

 

-       ÂRaporda en endiÅŸe verici bilgilerden biri, bazı Yunanlıların devlet yardımı alabilmek umuduyla kendilerine HIV virüsü bulaÅŸtırması.

 

Reuters raporu, Yunanistan’da mali krizle baş edebilmek adına en ağır borç yükü altında kalanların sıradan insanlar olduğunu belirtti. Buna göre, orta sınıf halk tetkik ve tedavi işlemlerinden mahrum kaldığı gibi AIDS ve cinsel yollarla bulaşan hastalıklara daha fazla maruz kalma riski altında kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!