Malatya'da hava kirliliği arttı

Güncelleme Tarihi:

Malatyada hava kirliliği arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2005 20:11

İnönü Üniversitesi'nce (İÜ) yaptırılan incelemeler sonucu, kentte hava kirliliğinin fazla olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları inceleme sonuçlarına göre Malatya'da ciddi bir hava kirliliği sorunu olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Son 1 ayda Malatya'da dikey ve yatay yönlü hava hareketleri gerçekleşmemesi nedeniyle hava kirliliğinin çok daha hissedilir duruma geldiğini belirten Pehlivan, kalitesiz yakıt kullanımının da hava kirliliğinin oluşmasında etkili olduğunu kaydetti.
Pehlivan, şöyle konuştu:


“Malatya'da şu andaki kirlilik, Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği'nin kış mevsimi için belirlediği maksimum değerleri aşmadı. Ancak hedeflenebilir uzun vadeli değerlerin aşıldığı günler oldu. Bu değer kükürtdioksit ve dumanda 150 mikrogram/metreküptür. Ancak kış sezonunda bu değerler yönetmelikte kükürtdioksit için günlük ortalama 250 mikrogram/metreküp, duman için ise 200 mikrogram/metreküptür. Fırat, Çöşnük ve Çavuşoğlu mahallelerinde yapılan ölçümlerde maksimum değerler aşılmamış, ancak hedeflenebilir değer olan 150 mikrogram/metreküp aşıldı. Dolayısıyla halk sağlığı açısından sorun oluştu. Zaten maksimum değerlere ulaşılır veya aşılırsa ciddi yaptırımlar uygulanması gerekecek.”

ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

Hava kirliliğinin oluştuğu günlerde kronik akciğer hastalıklarından ölümlerde artış olabileceğine dikkat çeken Pehlivan, şunları söyledi: “Akciğer hastalığı olanlar genellikle bu günlerde ölebiliyor. Nefes darlığı olan sigara içicilerinde şikayetler ciddi ölçüde artıyor. Böyle durumlarda bu kişilere sokağa çıkmamaları önerilebilir.” İl Halk Sağlığı Komitesi'nin ishal salgını sırasında iyi çalıştığını ifade eden Pehlivan, bu konu da burada değerlendirildikten sonra alınması gereken önlemlerin Valilik makamına sunulması gerektiğini belirtti. Pehlivan, “İl Hıfzıssıhha Kurulu da bu konuyu hem bilimsel hem de teknik düzeyde değerlendirip acil önlemlerin alınmasını sağlamalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!