Mahkumlara haftada 10 dakika alo hakkı

Güncelleme Tarihi:

Mahkumlara haftada 10 dakika alo hakkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 02:07

Adalet Bakanlığı, cezavindeki terör mahkumları da dahil, tutuklu ve hükümlülere haftada bir defa 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ankesörlü telefonla birinci derece yakınları ile görüşme olanağı sağladı. İmralı Cezaevi'ndeki teröristbaşı Öcalan, telefon hakkından yararlanamayacak.

ADALET Bakanı Aysel Çelikel'in, Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderdiği genelge ile 326 ilçe kapalı cezaevinde ankesörlü telefon konularak, buradaki hükümlü ve tutukluların yakınları ile telefonla görüşme olanağı sağlandı. Mahkumlara ankesörlü telefonla haftada 10 dakika görüşme hakkı tanıyan Adalet Bakanlığı, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı Cezaevi'ne ankesörlü telefon koydurmadı. Öcalan, şimdilik telefon hakkından yararlanamayacak. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü (CTE) yetkilileri, Öcalan'ın telefon görüşmesine yasal engel bulunmadığını, ancak ‘‘özel durumu’’ nedeniyle bu haktan yararlanabilmesinin Hükümet ve Genelkurmay'ın da görüşü ışığında bakanlığın takdiri olduğunu belirttiler. Yetkililer Öcalan'ın radyo dinleyebildiğini, gazete okuyabildiğini, ancak telefonla görüşme hakkından yararlanamadığını da belirttiler.

Telefon görüşmesi yapılmasına izin verilen ilçe cezaevleri için cumhuriyet başsavcılıkları tarafından Türk Telekom'a başvurulması suretiyle bir adet ücretsiz ankesörlü telefon temin
edilecek ve idarenin kontrolünde uygun bir bölüme yerleştirilecek. Konuşmaların denetlenmesi için ankesörlü telefon hattına küçük bir teyp bağlanarak kayıt yapılacak. Mahkumların konuşmaları kaydedilerek, denetlenmiş olacak.

Telefon kartı bedeli hükümlü ve tutuklular tarafından karşılanmak üzere görevli memurlar aracılığıyla dışardan temin edilecek. ‘‘Kınama’’ cezası dışında disiplin cezası almamış tutuklu ve hükümlüler telefonla görüşme hakkından haftada bir defa 10 dakikayı geçmemek üzere yararlanacak. Terör suçlarından tutuklu ve hükümlüler de telefonla görüşme hakkından yararlanacak. Telefonla görüşecek tutuklu veya hükümlü, üç kişilik görevli eşliğinde telefona götürülecek. Görüşme yapacak kişi konuşmasına kendi adını ve soyadını söyleyerek başlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!