Mahfilden çalınan çiniler Londra'da satışa çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Mahfilden çalınan çiniler Londrada satışa çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2003 01:17

Yeni Cami Hünkár Mahfili'nden çalınan 300 yıllık paha biçilmez İznik çinileri, ünlü müzayede kuruluşu Christie's tarafından Londra'da ay sonunda satılacak.

İstanbul Yeni Cami Hünkár Mahfili'nden çalınan 300 yıllık paha biçilmez İznik çinileri, dünyaca ünlü müzayede kuruluşu Christie's tarafından 29 Nisan'da Londra'da yapılacak açık artırmada satışa çıkıyor. Üç parça İznik çinisi 1500 ile 2 bin sterlin açılış fiyatı ile kataloğa konuldu.

Christies's'in 29 Nisan müzayede kataloğunda 160 lot numarası ile yer alan İznik çinileri hakkında şu bilgilere yer veriliyor: ‘‘Buna benzer çiniler 1597-1663 yılları arasında inşaa edilen İstanbul Yeni Cami Hünkar Mahfili'nde bulunuyor. Camide bulunan çiniler aynı renk aynı çerçeveye ve aynı motifleri içeriyor.’’

Londra'da 15 yıldır antika işleri ile uğraşan ve tarihi eserler konusunda yazan Nabi Özbek şunları söyledi: ‘‘Christie's'de satışa çıkarılan İznik çinileri sadece cami, saray gibi yerler için yapılır. Özellikle böyle çiniler satış için ya da süs için yapılmamıştır. Büyük ihtimalle bu çiniler camiden sökülüp yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılmıştır. 2863 sayılı Eski Eserler Yasası'na göre İznik çinileri hiçbir şekilde yurtdışına çıkarılamaz.’’

Bu arada aynı açık artırmada satışa konulan 15. yüzyılda Şeyh Hamdullah tarafından yazılan Kuran 100-150 bin sterline alıcı bulmayı bekliyor. Artırmanın en pahalı parçalarından olan 1270 yılına tarihlenen Konya işi ceviz çift kapı kanadı 150-250 bin sterlin arasında satışa çıkacak.

Çinileri niye soruyorsunuz

Christie's müzayedeevinin internet sitesinde 29 Nisan'da yapılacak olan artırmada yer alan tüm eserlerin fotoğrafları olması, 3 İznik çinisinin fotoğrafının olmayışı dikkat çekti. Görüşlerini almak için telefonla aradığımız Christie's'in Londra bürosundaki kişi, ‘‘Özellikle neden İznik çinilerini soruyorsunuz?’’ diye tepki verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!