Mafya'yı çökerttik

Güncelleme Tarihi:

Mafyayı çökerttik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, ‘‘Pek çok ilde mafyayı çökerttik’’ dedi. Operasyonlar sonucu sıkışan çete başlarının yurt dışına kaçmak zorunda kaldığını belirten Bakan, bir yıl içinde 10 ton uyuşturucu, 1.5 milyon uyuşturucu hap, çok sayıda silah ele geçirildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu Hürriyet'e, ‘‘Mafya tipi organize suç çetelerine savaş açtık. Pek çok ilde çökerttik. Mücadele sürecek’’ dedi.

Başesgioğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın, mafya ve uyuşturucu çetelerine karşı mücadele amacıyla yönlendirildiğini söyledi. Bu mücadelede teknolojinin son olanaklarından da faydalanıldığını ifade eden Başesgioğlu, mafya, uyuşturucu ve terör örgütleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

ÜÇLÜ BAĞLANTI

Organize suç çeteleri ile terör örgütleri, ekonomik, sosyal ve siyasi değişmelerden etkilenmek suretiyle örgütlü yapılarını tamamlamaktaydı. Organize suçlar, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve terör arasında pratikte bağlantı var. Bunlara karşı alınan önlemler, gelişen teknoloji ile paralel olarak operasyonel anlamda gerçekleşmektedir.

ÇETEBAŞLARI KAÇTI

Son bir yıl içinde yapılan operasyonlar sonucunda çetebaşları yurtdışına kaçmak zorunda kaldı.

ORGANİZENİN HALKALARI

Küçük gibi görünen pek çok şiddet olayı, aslında organize suç şebekelerinin eylemleri. Haraç, zorla çek senet tahsilatı, ihale yolsuzluğu gibi adi suç konuları birleşerek veya birbirine zemin hazırlayarak organizenin halkalarını oluşturuyor.

10 TON UYUŞTURUCU

Yürüttüğümüz sistemli mücadele sonunda, bir yıl içinde bin 952 uyuşturucu olayı 156 silah kaçakçılığı ortaya çıkarıldı. Bu olaylarda 5 bin 239 sanık yaklaşık 10 ton uyuşturucu madde, 1.5 milyon adet uyuşturucu hap ve 549 silahla yakalandı. Türkiye'de ele geçirilen uyuşturucu miktarı, Avrupa'da yakalanan toplam miktarın yüzde 60'ı. Bu oran, dünya ölçeğindeki yakalamanın yüzde 40'ına tekabül ediyor.

ÇETE SİLAHLARI

Çetelere karşı bir yıldır sürdürülen operasyonlarda 442 kişi, 202 tabanca, 10 pompalı tüfek, 13 uzun namlulu silah, 5 bin 58 fişek ve 8 el bombası yakalandı.

ÇAKICI VURDURACAKTI

10 Temmuz 1997'de, Alaaddin Çakıcı'nın 13 adamı, işadamı Mehmet Üstünkaya'yı öldürmek isterken yakalandı. Çakıcı'nın 13 adamının İstanbul'da kiraladığı dairelerde 1 Kalaşnikof, 10 tabanca ve 147 fişek ele geçirildi. Çakıcı'nın bu eylem için 150 bin ABD doları gönderdiği belirlendi.

ANTALYA ÇETESİ

Antalya'nın Manavgat ve Side bölgelerinde silahlı çete kururak işadamlarından zorla para, çek ve senet tahsilatı yaptıkları, şiddet kullanarak halkı sindirdikleri anlaşılan Süleyman Çap ve 6 adamı 16 Şubat 1998'de yakalandı. Ankara'da işyerlerini kurşunlayıp haraç alan, çek senet tahsilatı yapan, adam öldüren ve yaralayan müebbet hapis cezasına hükümlü Kasım Gençyılmaz ve 18 adamı 25 Mart 1998'da yakalandı.

PEKER'İN KARDEŞİ

Yurtdışına kaçan Sedat Peker'in kardeşi, işadamlarından haraç toplatırken, 7 adamıyla birlikte yakalandı. Silahlı çete kurup adam kaçırma, fidye isteme, haraç alma, çek senet tahsilatı yapmaya kalkan Sedat Şahin'in kardeşi ve 12 adamı yakalandı. Şahin yurtdışına kaçtı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!