Madende göçük: 17 ölü

Güncelleme Tarihi:

Madende göçük: 17 ölü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2006 07:20

Grizu patlamasında ölen 17 işçiden 2 tanesinin dün işbaşı yaptığı ortaya çıktı. Kayıp işçilerin de cesedine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Şentaş Madenciliğe ait bir kömür ocağında, dün gece metan gazının birikmesinden kaynaklanan bir grizu patlaması meydana geldi. Patlama sırasında ocakta 57 kişinin bulunduğu, bunlardan 35'inin sağ olarak kurtulduğu ve 5 kişinin yaralandığı belirtildi. 17 işçi ise hayatını kaybetti. Soma ve Tunçbilek'ten de kurtarma ekiplerinin geldiği çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

İŞBAŞI YAPTIKLARI GÜN ÖLDÜLER

Göçük altında kalarak ölen madencilerle ilgili hüzün verici hikayeler de ortaya çıkmaya başladı.

Ölen işçilerden Adil Kuyucu, Muzaffer Aydın, Halil Erdem, Ramazan Tarhan, Ahmet Avcı, Osman Afacan ve Nuri Akcan'ın Kavacık, Ahmet Güneş ve Timuçin Kaya'nın Süleler, Saadettin Eryılmaz'ın Hamzacık, İdris Gülenç, Özcan Bayram, İsmail Arslantaş, Salih Evcimen ve Ramazan İnci'nin Delice köylerinde oturdukları belirlendi. Fehmi Karaca ve Ali İnce'nin ise maden ocağının bulunduğu Odaköy'de oturdukları saptandı.

Haberin Devamı

Delice Köyü Muhtarı Mehmet Kahraman, ölen işçilerden 5'inin Deliceli olduğunu hatırlatırken, olayın şokunu yaşadıklarını ifade etti.

Evli ve bir çocuk sahibi olan İsmail Arslantaş'ın kısa süre önce askerden döndüğünü anlatan Kahraman, Arslantaş'ın bir süre önce işe girmek için yaptığı başvurunun kabul edilmesiyle dün işe başladığını, ancak ilk mesaisinde hayatını kaybettiğini söyledi.

Kahraman, 19 yaşındaki Salih Evcimen'in de Dursunbey İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra KPSS'ye hazırlandığını, bu sürede ailesine katkıda bulunmak amacıyla maden ocağına girdiğini belirterek, ”İsmail'in de Salih'in de işe başladıkları gün vefat etmeleri bizi daha da üzdü” dedi.

Bu arada, ölen işçilerden Ahmet Avcı'nın yakınları, Avcı'nın geçen yıl da 2 Haziranda aynı ocakta meydana gelen ufak çaplı bir patlamada hafif yaralandığını söylediler.

“KURTULDUKLARINA SEVİNEMEDİLER”

Göçük altından yaralı çıkarılan ve Dursunbey Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan İbrahim Demirbaş (35), ocakta iki bölüm olduğunu, patlamanın ölen işçilerin çalıştığı bölümde meydana geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

“Biz sağ bölümde çalışırken sol taraftan önce büyük bir gürültü geldi. Ardından sıcaklık rüzgar gibi dönerek üzerimize geldi” diyen Demirbaş, buna rağmen o yöne doğru gidip arkadaşlarını kurtarmayı denediklerini, ancak gazdan etkilenince ilerleyemediklerini söyledi.

Ocakta bir yıldır çalıştığını belirten Nuri Kahraman (19) da ”Patlama sırasında oradaydım; hepimizi adeta yere yatırdı, sürükledi. O sırada başımızdaki akülü ışıldakların lambaları parçalandı. Sağımız, solumuz duman içindeydi, elbiselerimizle yüzümüzü kapattık” dedi.

Evli ve 3 çocuk babası Necati Düzenli (32) ise iki yıldır çalıştığı ocağın 17 arkadaşına mezar olması nedeniyle kurtulduğuna sevinemediğini vurgulayarak, “Patlama şok dalgası şeklinde üzerimize geldi. Kulakları sağır edecek bir gürültü duyduk. Aşağıdan arkadaşlarımızın bağırışlarını duydum. Çok kötü bir andı ama elimizden bir şey gelmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ocakta 9 aydır çalıştığı ve 5 ay önce bir çocuğu olduğu öğrenilen İsmail Açık (23), “patlama anında ne eşim ne çocuğum aklıma geldi, sadece arkadaşlarımı düşündüm, onların kurtulması için dua ettim” derken, çok üzgün olduğunu ifade etti.

BAKAN GÜLER: İHMAL YOK

Olay yerinde incelemelerde bulanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı hilmi Güler, “Bir yıl içinde 2 kaza yaşandı, biri Kütahya'da biri Balıkesir'de. Acaba denetimlerde bir eksiklik mi var?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Hayır, bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. Çünkü, patlamadan birkaç dakika önce ölçümü yapmışlar, ama bu ani gaz gelimi, zaman zaman birikmiş gaz çıkışı olabiliyor. Ama bu konuyu yine de arkadaşlarla görüşeceğiz. Henüz daha incelemeler neticelenmedi. Ama maalesef, bu madenciliğin tabiatı icabı olabiliyor. Yani birikim, çünkü gazın nerede biriktiğini, ne zaman ortaya çıktığını tespit etmek mümkün olmuyor.”

Haberin Devamı

Güler, sabah erken saatlerinde geldiği Odaköy'de göçük alanında incelemelerde bulunduktan sonra Dursunbey Devlet Hastanesine giderek yaralı madencilere “geçmiş olsun” dileğinde bulundu.

Şirketin sahibi ve Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü,  olayın çok üzüntü verici olduğunu belirtti.

Göçüğün, ocağın sol kısmında meydana geldiğini, ölen madencilerin tamamının bu bölümde çalıştığını belirten Ortaköylü, ocakta sürekli ölçümlerin yapıldığını, işçilerin oksijen maskeleriyle tedbirli olarak ocağa indiklerini anlattı.

Ortaköylü, kazadan yaralı olarak kurtulan mühendislerin kendisine, olaydan bir kaç dakika ölçüm yapıldığını ve herhangi bir sorun görülmediğini bildirdiklerini kaydederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Olayda ihmalimiz söz konusu değil ama maalesef madencilikte böyle şeyler oluyor. Ani bir gaz boşalması söz konusu, çok üzgünüz. Ölen arkadaşlarımızın 14'ü daha önce göçük altından çıkarılmıştı. Kalan 3 madencimizin cesedine de Türkiye Kömür İşletmeleri ile Balıkesir ve Bursa'dan gelen sivil savunma ekiplerinin çalışmaları sonucu ulaşıldı. Yaralı madencilerden 2'si 'gaz çarpması' nedeniyle ayakta tedavi edildi, tedavi altına alınan 5 kişinin durumu ise iyi.”

YARALILARDAN 2'Sİ MÜHENDİS-

Ocakta 2,5 yıldır çalışan, 7 aylık bebeği olduğu belirtilen maden mühendisi Ramazan Mete ( 27) ise patlamanın kendilerinin bulunduğu bölümde meydana gelmediğine işaret ederek, “yardıma koştum ama her yerden üzerimize gaz ve duman geliyordu, inanılmaz bir sıcaklık vardı. Arkadaşlarımızı kurtaramadık, üzgünüm” dedi.

Öte yandan, patlamanın olduğu bölgeden, faciadan 2 dakika önce çıktığı ve patlamanın ardından geri dönünce gazdan zehirlendiği öğrenilen Başmühendis Mustafa Aydın ile madencilerden Erdoğan İnce ise açıklama yapmadı.

/images/100/0x0/55eb4a9bf018fbb8f8b7c214
ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

Göçükte yaşamını yitiren 17 işçinin isimleri şöyle:
  
“Adil Kuyucu, Fehmi Karaca, Muzaffer Aydın, Ahmet Güneş, Timuçin Kaya, Halil Erdem, Ramazan Tarhan, Ahmet Avcı, Saadettin Eryılmaz, İdris Gülenç, Özcan Bayram, Osman Afacan, İsmail Aslantaş, Nuri Akcan, Salih Evcimen, Ramazan İnci ve Ali İnce.”
  
Yaralılar Erdoğan İnce, Nuri Kahraman, Mustafa Aydın, Necati Düzenli, İsmail Açık, İbrahim Demirbaş ve Ramazan Mete'nin Dursunbey Devlet Hastanesindeki tedavilerinin ise sürdüğü bildirildi.

BAKANLIK KAZAYLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATTI
  
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dursunbey'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili olarak inceleme başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili olarak müfettişlerin olay yerinde inceleme başlattıkları bildirildi. Açıklamada, “Geniş çaplı inceleme yapacak olan iş müfettişlerinden oluşan heyetin inceleme sonucuna göre, gerekli tüm yasal işlemler yapılacaktır” denildi.

1960 YILINDAN BERİ FAALİYETTE

1960 yılından beri faaliyette bulunan madenin son 25 yıldan beri Şentaş Madencilik tarafından işlendiği belirtildi. Aynı madenin 23 yıl açık son iki yılda ise kapalı üretim yaptığı bildirildi. Madende toplam 205 kişinin çalıştığı öğrenildi.

Şentaş Madencilik sahibi Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköy, bütün işçilerinde gaz ölçüm cihazlarının bulunduğu ve güvenliği tam olarak sağladıklarını söyledi. Ortaköy, yeteri bilgi sahibi olmadığı için gerekli açıklamayı daha sonra yapacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!