Lockheed Martin Supersonik iş jeti geliştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Lockheed Martin Supersonik iş jeti geliştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

F-16 uçaklarının yapımcısı Lockheed Martin şirketi ses hızının iki katı üzerinde uçan yeni bir iş jeti geliştiriyor. Geleceğin savaş uçağı F-22'nin motorları kullanılacak uçak 10 yolcu kapasiteli ve yaklaşık 8 bin kilometre menzile sahip. Bu uçağın iş jetleri arasında devrim yapması bekleniyor.

SSBJ olarak adlandırılan proje henüz dizayn aşamasında. Havada zaman kaybını önleyen bu uçağa sahip olmak isteyen iş adamlarının 75 milyon Doları (10.5 trilyon TL) gözden çıkartmaları gerekecek.

Pervaneli uçaklarda gürültü sona eriyor

Kısa mesafeli bölgesel uçuşlarda kullanılan pervaneli uçaklarla yolculuk edenlerin ortak şikayetleri, gürültü ve sarsıntıdır. Pek çok yolcu, sırf gürültü ve sarsıntı nedeniyle pervaneli uçaklarla seyahat etmek istemez. Dash 8 serisi uçakların üreticisi Kanadalı deHavilland firmasının yeni geliştirdiği 'Q' sistemi sayesinde, artık bu sorun tarihe karışıyor.

Gürültünün oluşturduğu ses, belli bir frekansla dalgalar halinde yayılıyor. Kabine yerleştirilen özel sistem sayesinde gürültünün dalga boyu ölçülüyor ve hoparlörlerden ters yönde ses yayını yapılıyor. Her iki ses dalgası aynı boyda olduğu için karşılıklı çarpıştığında yok oluyor. Bu sistem sayesinde gürültü oranının oldukça azaldığını bildiren uzmanlar, kabinde yolcular için oldukça rahat bir ortam oluştuğunu da belirtiyorlar.

Sarsıntı içinde buna benzer bir yöntem kullanılıyor. 'Active TVA' adı verilen sistemle, sarsıntının ters yönünde hareket oluşturuluyor. Ses dalgalarında olduğu gibi ters yönlü iki oluşum çarpışarak sarsıntı kontrol edilebilir düzeye iniyor.

Bu sistem dışında, uçağın genel dizaynında sarsıntıyı artıran bölümleri araştıran mühendisler, başta bagaj bölümü olmak üzere çeşitli kısımlarda dizayn değişikliği yaptıklarını belirtiyorlar. Sarsıntının ana kaynağı olan pervaneler üzerinde araştırmalar yapan şirket, artık dört yerine altı palli pervane sayesinde gürültüyü azaltmayı planlıyor. Bu uçaklarda çığır açacak sistemler, şirketin geliştirdiği Dash 8 uçağının 400 serilerinde kullanılacak. Uçağın 1999'da hizmete girmesi bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!