Kuvvetli sağanak ve fırtına geliyor: 49 ilde sarı kodlu alarm | Meteoroloji'den yeni uyarı: Yarına dikkat! Caddeler göle döndü, okullar tatil edildi
Güncelleme Tarihi:
Adana’nın Feke ilçesinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Bağdatlı–Süphandere arası dere yatağının debisi yükseldi. Yoğun yağış nedeniyle dere yatağının taşmasıyla birlikte su altında kalan yol, güvenlik gerekçesiyle araç geçişine kapatıldı. Taşkın nedeniyle Gedikli, Kisenit, Gürümze ve Bahçecik mahallelerinin ilçe merkeziyle bağlantısı kesildi. Bölgede mahsur kalan vatandaşların durumu yakından takip edilirken, ekiplerin yolun yeniden ulaşıma açılması için çalışma başlattığı öğrenildi.
Feke'deki sağanağın ardından Tapan–Kozan kara yolunda heyelan meydana geldi. Uğurlubağ köyü ile Şerifli köyü arasında yamaçtan kopan toprak, kaya ve ağaç parçaları yolu kapattı. Saimbeyli Çeralan Mahallesi'nde de sel suları araçları sürükledi. Aladağ ilçesinde ise yolda oluşan heyelandan dolayı yol çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Manisa'da etkili olan yoğun yağış sonrası sel sularında mahsur kalan 11 kişilik aile, ekiplerce kurtarılarak tahliye edildi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Atatürk Mahallesi'nde bir ailenin mahsur kaldığı bilgisi üzerine bölgeye itfaiye ekipleri gönderildi. Sel sularının yükselmesi sonucu mahsur kalan 6'sı çocuk 11 kişilik aile, ekiplerce bulundukları yerden alınarak güvenli bölgeye götürüldü.

Hatay'da sağanak ve şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. Antakya, Defne ve Kırıkhan ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, ağaçlar devrildi, bazı araçlar yolda mahsur kaldı. Araçlarında mahsur kalan vatandaşlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı. Reyhanlı ilçesinde de şiddetli rüzgarın etkisiyle bazı binaların çatıları uçtu, ağaçlar devrildi.

Aydın'ın İncirliova ilçesinde derenin taşması nedeniyle 9 ev tedbiren tahliye edildi. İlçede etkisini gösteren sağanak nedeniyle Eğrek Mahallesi Çay mevkisindeki dere taştı. İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunun aldığı karar doğrultusunda dere yatağına yakın olan 9 ev, tedbir amaçlı tahliye edildi. Buradaki hayvanlar da güvenli alana götürüldü. Ayrıca, Eğrek ve İsafakılar mahallelerine giden yol tedbir amaçlı çift yönlü araç trafiğine kapatıldı.

Ordu'nun bazı ilçelerinde etkili olan fırtına nedeniyle 11 evin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Kentte sabah saatlerinde başlayan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Gölköy, Aybastı, Gürgentepe, Kumru, Mesudiye ile iç ve yüksek kesimlerdeki ilçelerde 11 evin çatısı uçtu, bazı ağaçlar devrildi. Gölköy ilçesindeki Merkez ve Sarıca mahallelerinde bazı evlerin uçan çatıları park halindeki araçlara zarar verdi. Elektrik tellerinin hasar gördüğü Gölköy'ün bazı noktalarında elektrik kesintileri yaşandı.

Niğde genelinde etkili olan sağanak yağış ve şiddetli rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi. Öğleden sonra şiddetini artıran yağışla birlikte kent merkezinde cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, trafikte aksamalar yaşandı. Aralıklarla devam eden yağmurun sağanağa dönüşmesi sonucu bazı bölgelerde su taşkınları meydana geldi. Su biriken yollarda araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, trafikte yoğunluk oluştu. Çiftlik ilçesine bağlı Azatlı Kasabası’nda dere taşarken, ilçe merkezine bağlı bazı mahallelerde de taşkınlar yaşandı, zemin katları su bastı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından doluluk oranı artan Dim barajının tahliye edilecek olması sebebiyle Dim çayı ve çevresinde sel ile su baskınlarına önlem amacıyla, bölgeye yakın binaların bodrum, giriş ve 1. Katlarında yaşayan vatandaşlardan, tedbir amaçlı boşaltmaları istendi. Dim Barajı'ndaki doluluk oranın artması nedeniyle kapakları açılarak kontrollü su tahliyesi gerçekleştiriliyor.

Çanakkale'de ocak ayında etkili olan sağanak ve kar yağışının ardından kent genelindeki barajlardaki su seviyesinde ciddi oranlarda artış yaşandı. Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteye sahip Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 100’e ulaştı. Çanakkale Belediyesi ileriki dönemlerde beklenen yağışların ardından barajın dolu savağının çalışacağı ve Sarıçay yatağında yaşanacak taşkınlara karşı uyarılarda bulundu.

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde sabah saatlerinden itibaren sağanak etkili oldu. Zaman zaman etkisini arttıran sağanak nedeniyle debisi yükselen Eşen Çayı taşarken, tarım arazileri ve seralar su altında kaldı. Sahil Ceylan Mahallesi'nde taşkını nedeniyle 2 kişinin mahsur kaldığı ihbarı üzerine itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Yapılan incelemede, taşkın yaşanan Eşen Çayı ile dere yatağı arasındaki bir balık çiftliğinde mahsur kalan 2 kişi, ekiplerin çalışmasıyla kısa sürede kurtarıldı.
Seydikemer Belediye Başkanı Önder Akdenizli, İlçe Kaymakam Vekili Fatih Akkaya, ilçe protokolü ve belediye ekipleriyle birlikte zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Akdenizli yaptığı açıklamada, "Yoğun yağışların ardından meydana gelen zararları yerinde inceliyoruz. Vatandaşlarımızın güvenliği ve mağduriyetlerin giderilmesi için tüm ekiplerimiz sahada" dedi.
Bölgede hasar tespit ve temizlik çalışmalarının sürdüğü, yetkililerin vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardığı bildirildi.

İzmir'de etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle Ödemiş ilçesinde süren yağışın ardından, Ödemiş ile Manisa'nın Turgutlu ilçesini birbirine bağlayan kara yolunun bir bölümünde çökme oluştu.
İhbar üzerine bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri, yolun Üzümlü Mahallesi'nden sonraki kısmını güvenlik amacıyla trafiğe kapattı.
Yolun onarımı için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Derebebekler Mahallesi Muhtarı Fikret Toktaş, AA muhabirine, geceden itibaren etkili olan yoğun yağış nedeniyle Yukarı Dere'nin taştığını belirterek çökme nedeniyle kapatılan yolu birçok mahalle sakininin kullandığını ifade etti.
KARABURUN'DA DERE TAŞTI
Öte yandan Karaburun ilçesinde Karareis Can Boğazı Deresi'nin taşması sonucu Küçükbahçe Mahallesi'ndeki 2 evde hasar meydana geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince bölgede hasar tespit çalışması başlatıldığı öğrenildi. Yazlık olarak kullanılan evlerin olay sırasında boş olduğu öğrenildi.

Antalya'da dün geceden beri etkili olan şiddetli sağanak, Manavgat'ta hayatı olumsuz etkiledi. 
Sağanak sonrası Manavgat Irmağı'nın debisi hızla yükseldi. Taşan sular, Manavgat Şelalesi'ni tamamen görünmez hale getirdi. Irmağın taşması nedeniyle şelale çevresinde bulunan turistik tesisler su altında kaldı. 
Şelaleye girişler güvenlik gerekçesiyle geçici olarak yasaklandı. Bölgedeki derelerde de su seviyesinin yükselmesiyle taşkın riski devam ediyor.
Yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarırken, ekipler bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.

Sinop’un Erfelek ilçesinde kuvvetli rüzgar nedeniyle ters dönen asma köprüden çaya düşen 2 kişi yaralandı.
Olay, Kadir Bozkurt Bulvarı’ndaki Karasu Çayı üzerindeki asma köprüde meydana geldi. Hatıra fotoğrafı çekilirken üzerinde bulundukları asma köprünün kuvvetli rüzgarın etkisiyle ters dönmesi sonucu Melek Şentürk ile Sebahattin Özçelik, çaya düştü.
Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine AFAD, sağlık ve Erfelek Belediyesi ekipleri sevk edildi. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle dereden çıkarılan yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.
Olayla ilgili inceleme başlatırken, köprü çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle metruk bir bina yıkıldı. Olay sırasında binanın önünde park halinde bulunan bir otomobil büyük hasar görürken, belediye ve zabıta ekipleri kısa sürede bölgeye sevk edilerek güvenlik önlemleri aldı.
Edinilen bilgiye göre, Sarıgöl’de etkisini artıran yağış sonrası uzun süredir kullanılmayan metruk bina henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. Büyük bir gürültüyle yıkılan bina çevrede kısa süreli paniğe neden oldu. 
Olay anında binanın önünde park halinde bulunan bir otomobil ise yıkılan molozların altında kalarak ağır hasar aldı.
İhbar üzerine olay yerine Sarıgöl Belediyesi ekipleri ile zabıta sevk edildi. Ekipler, çevrede güvenlik şeridi oluşturarak vatandaşların bölgeye yaklaşmasını engelledi. Yıkıntı alanında inceleme yapılırken, muhtemel risklere karşı çevrede ek tedbirler alındı.
Can kaybı ya da yaralanmanın yaşanmadığı olayla ilgili belediye ekiplerinin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Yetkililer, özellikle metruk binaların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek vatandaşları riskli yapılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Manisa, Konya, Isparta ve Kahramanmaraş başta olmak üzere, ülkemizin çeşitli yerlerinde etkili olan sağanak, fırtına ve yağışlardan olumsuz etkilenen tüm vatandaşlarımıza ve üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olumsuzlukların yaşandığı illerde Tarım ve Orman Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü ekiplerimiz, ilk andan itibaren vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetleri gidermek için sahada çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Olası olumsuzluk yaşanabilecek illerimizde de ekiplerimiz teyakkuz halindedir ve gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Devletimiz tüm imkanlarıyla sahadadır. Süreci yakından takip ediyor, vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İzmir'de etkili olan sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini ve evleri su bastı.
Kentte geceden itibaren etkili olan yağış özellikle Konak, Buca, Menemen, Foça ve Karaburun'da yaşamı olumsuz etkiledi.
Kent merkezinde sağanak nedeniyle yol ve kaldırımlarda su birikintileri oluştu. Sürücü ve yayalar ilerlemekte güçlük çekerken, bazı araçlar suyla kaplanan yollarda kontrollü şekilde seyretti.
Alsancak bölgesinde bazı binaların zeminleri ve iş yerlerini su bastı. İş yeri sakinleri ve belediye ekipleri, suyun tahliyesi için çalışma yaptı.
İşletmesini su basan esnaf Mustafa Kehlibar, her yıl sağanağın ardından benzer durumlarla karşılaştıklarını ifade etti.
Kordon bölgesinde altyapı sorunu bulunduğunu aktaran Kehlibar, "Su giderlerinde suyun gitmesi gerektiği yerde daha da yukarı çıkıyor çünkü bütün kanallar dolu ve 60 yıllık bir altyapı var. Altyapı yenilenmeden hiçbir şey olmaz. Sabah dükkana geldiğimizde 30 santim su var. Sabah saat 5'ten beri buradayız ve belediye ekiplerini çağırdık. Saat 10 gibi geldiler, suyun yarısını çekebildiler. Ellerindeki tesisat yetersiz olduğu için yarısını çekemediler." dedi.
Konak ilçesi Ferahlı Mahallesi 3505 Sokak'ta ise yolda sağanak nedeniyle çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle yol ulaşıma kapandı.
Mahalle sakinlerinden Ömer Eği, 15 gün önce yolda hafif bir yarığın oluştuğunu, bunun üzerine belediye ekiplerin şerit çektiğini anlattı.
Dün gece sağanağın ardından yolun tamamen çöktüğünü dile getiren Eği, "Belediyeye haber verdik, ilgileneceklerini söylediler ama henüz gelen yok. Evlerde herhangi bir sorun yok. Çökme nedeniyle tedirginiz. Yolun durumu, çocuklar ve bizim için tehlike. Yetkililerden müdahale etmelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, iş yerlerini su bastı. Bodrum-Çamlık ile Pınarlıbelen-Etrim yolu trafiğe kapandı.
Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü, Muğla ve çevresi için sağanak uyarısı yaptı. Bodrum'da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi. Cadde ve sokaklar göle döndü, derelerin debisi yükseldi. 
İçmeler tersaneler bölgesinde birçok iş yerini su bastı. Kızılağaç Mahallesi'nde caddeler suyla doldu. Bodrum- Çamlık yolu ile Pınarlıbelen- Etrim yolu trafiğe kapandı. Pınarlıbelen, Etrim, Çamlık mahallerinde tarım arazilerini su bastı. Yağışın etkili olduğu yarımada genelinde zaman zaman dolu da etkili oldu. Öte yandan Çamlık Mahallesi'nde suda mahsur kalan bir otomobil, traktörle kurtarıldı.
Bölgede sağanak aralıklarla etkili oluyor

Antalya'da sağanağın etkili olduğu Serik ilçesinde Köprü Çayı Irmağı'nın su seviyesi yükseldi. Belkıs ve Sarıabalı mahallelerinde bulunan ırmak kenarındaki restoranların bahçeleri, meyve bahçeleri ile Serik Belediyesi'ne ait Şahintepesi Piknik Alanı sel suları altında kaldı. Yağış nedeniyle Bucak Mahallesi'ne ulaşım sağlayan yolu da su bastı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla jandarma tarafından yol, ulaşıma kapatıldı.
Restoran işletmecisi Osman Gündoğdu, "Yine taştı. Beşkonak'tan gelen yağmur suları olduğu için taşma oldu. Önlemimizi aldık, şu an herhangi bir sorun yok. Her sene oluyor. Senede 3-4 kez oluyor böyle" dedi.
1 METRE DAHA YÜKSELDİ
Manavgat'ta etkili olan yağışla birlikte ilçe merkezinden geçen Manavgat Irmağı'nın debisi daha da yükseldi. Dün kaldırım seviyesine kadar dayanan ırmak, yağışın etkisiyle bugün yaklaşık 1 metre daha yükseldi. Taşan su nedeniyle ırmak üzerinde bulunan Tarihi Köprü'nün çevresindeki yürüyüş yolları ve bankların su altında kaldığı görüldü. Irmak kıyısındaki bazı işletmeler de su baskını riskiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle İbradı ve Akseki bölgesinde yoğun şekilde etkisini gösteren yağışla birlikte ırmaktaki su seviyesinin daha da artmasının beklendiği öğrenildi. DSİ'ye bağlı çok sayıda araç ve personel ile AFAD'dan 50'ye yakın personelin bölgeye sevk edildiği ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı teyakkuz halinde beklendiği öğrenildi.
FİNİKE'DE DERELER TAŞTI
Alanya'da gece boyu etkili olan sağanak nedeniyle kent genelinde yaşanabilecek su baskını ve taşkın risklerine karşı ekipler çalışma yaptı. Mazgallar açılırken, şarampol ve büz ağızları temizlendi ve su tahliyesi sağlanmaya çalışıldı. Finike ilçesinde de sağanak nedeniyle derelerin su seviyeleri yükselirken, bazı mahallelerde taşkınlar yaşandı. İlçe merkezindeki Yuva Mahallesi'nde bazı evleri su bastı. Yüksek kesimlerde yağışın etkisiyle oluşan sel, bazı yolların ulaşıma kapanmasına neden oldu.

Güneydoğu'daki bazı iller için kuvvetli sağanak uyarısında bulunuldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yarın gece ilk saatlerden itibaren güneydoğu kesimlerde beklenen kuvvetli yağışların, Hakkari, Bitlis ve Muş çevreleri ile Van'ın güneyinde yağmur ve sağanak, Şırnak ve Siirt'in doğusunda sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan yağışların 1700 metre ve üzeri rakımlı kesimlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.
Kuvvetli yağışlar ve yer yer kar erimeleriyle sel, su baskını, yerel dolu, yıldırım, kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar, heyelan ile çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
HATAY VE OSMANİYE ÇEVRELERİ İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Hatay ve Osmaniye çevrelerinde kuvvetli yağışın yarın öğle saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Hatay ve Osmaniye çevrelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanağın yarın öğle saatlerine dek süreceği tahmin ediliyor.
Sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile kıyılarda hortum gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması isteniyor.

Sivas'ın Hafik ilçesinde sağanak ve eriyen kar, su baskınlarına yol açtı. Sağanak ve eriyen karın etkisiyle ilçe mezarlığı, bazı evler ve yollar su altında kaldı.
Tarım arazilerinin bulunduğu Çorak mevkisinde ise su taşkınları yaşandı.
Birçok bölgede su tahliyesi çalışmalarını sürdüren Hafik Belediyesi ekipleri, dere yataklarında ve tıkanan rögarlarda da temizlik yaptı.
İlçe sakinlerinden çiftçi Erdoğan Budak, kış aylarının oldukça yağışlı geçtiğini belirterek "Bu sene Allah'a çok şükür bereketli bir kış geçirdik. Çok kar yağdı, şimdi de çok yağmur yağıyor. Sel riski arttı ama kurak geçen mevsimlerin ardından çiftçimiz için bu yağışlar çok iyi oldu. Allah'tan hayırlısını diliyoruz." dedi.
Cemalettin Aydoğan ise "Bizim evin altından, odunluktan su çıkıyor. Her taraftan su çıkmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde etkili olan sağanak Aşağı Gökdere köyünde su baskınlarına neden oldu.
Eğirdir'e bağlı Aşağı Gökdere köyünde sağanağın ardından dereler taştı. Köy merkezinde su baskınları yaşanırken, bazı ev ve bahçelerde maddi hasar meydana geldi. Vatandaşlar kendi imkânlarıyla suyun önünü kesmeye ve evlerini korumaya çalıştı.
Köy muhtarı Yaşar Gökşahan, "Her yağmurda aynı korkuyu yaşıyoruz. Dereler taşıyor, köy merkezi zarar görüyor. Geceleri gözümüze uyku girmiyor. Acilen kalıcı önlem alınması gerekiyor" dedi.

İzmir'in Foça ilçesinde, sağanak hayatı olumsuz etkiledi. İlçede dereler taştı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Derelerden akan çamurlu su nedeniyle denizin rengi kahverengiye döndü.
Foça ilçesinde günün ilk saatlerinde sağanak etkili oldu. Yenifoça Fevzi Çakmak Mahallesi Şavklı ve Sıcak dereleri, yağışla birlikte oluşan sel nedeniyle taştı. Selle birlikte gelen moloz ve ağaç parçaları, bir süre önce ıslah çalışması yapılan dere yatağındaki künklü geçiş noktalarının tıkanmasına neden oldu. Taşkın sonucu cadde ve sokaklar ile alçak bahçeler suyla doldu, bazı evlerin giriş katları ve iş yerlerini su bastı.
Koylarda ve Sazlıca mevkiinde de sel etkili oldu. Sazlıca'da sürücü Veysel Kerimoğlu, otomobilinde mahsur kaldı. Durumu ekiplere bildiren Kerimoğlu, kendi imkanlarıyla otomobilden çıktı. Kerimoğlu'nun evini de bu bastı. Ekipler suyun tahliyesi için çalışma başlattı.
Öte yandan, sağanak nedeniyle derelerden denize akan çamurlu su, denizde renk değişimine neden oldu. Denizin rengi kahverengiye döndü.
İlçede şiddetli yağışın azaldığı, aralıklarla devam ettiği bildirildi. AFAD, itfaiye ve belediye ekiplerinin bölgede çalışmalarını sürüyor.

Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde, sel ve fırtına ile beraber denize sürüklendiği değerlendirilen ölü boğa bulundu. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kıyı temizliği yapan ekiplerin bulduğu dana, vinç ile bulunduğu yerden alındı. Antalya Kundu bölgesinde ise araziler su altında kaldı.
ARAÇLAR YOLDA KALDI
Döşemealtı ilçesinde gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hayatı durma noktasına getirdi. Yollar ve tarım alanları göle dönerken, sürücüler zor anlar yaşadı. Bir ambulans suyla dolan yolda ilerleyemedi. Bazı araçlar da suyla dolu yolda kaldı.
ÇARDAKLAR DENİZE SÜRÜKLENDİ
Sağanağın etkili olduğu Alanya'da, su seviyesi yükselen Dimçayı bölgesindeki bazı piknik işletmelerinde hasar oluştu. Çayda kurulu çardaklar debinin yükselmesi sonucu akıntıya kapılarak denize kadar ulaştı. Durumu öğrenen işletme sahipleri, gece kamyonlarla sahile giderek çardak, varil ve çeşitli eşyaları tek tek toplayıp, kumsalda biriktirdi. İşletme sahipleri ve yakınları tarafından toplanan malzemeler kamyon ve kamyonetlere yüklenerek, bölgeden götürüldü.
EVLER VE ARAÇLARI SU BASTI
Alanya'da sağanağın etkisiyle Oba Çayı'nın suyu yola kadar çıktı. Kızılcaşehir Kavşağı'nda araçlar yolda kalırken, bazı araçların içine su girdi. Oba Çayı'nın taşması sonucu 2 sitenin bahçesi suyla doldu, zemin kattaki evler su altında kaldı. Binada oturanların bazıları kendi imkanları ile çıktı, suda kalan araçlar iş makinesi ile kurtarıldı. Binadan çıkamayanlar ise olup biteni balkondan izledi.
EVLERİN BAHÇELERİNİ SU BASTI
Antalya’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle birçok noktada su birikintileri oluştu. Ana arterlerde ve caddelerde oluşan birikintiler nedeniyle bazı araçlar yollarını değiştirirken, bazıları da su olmayan bölgelerden geçmeye çalıştı. 
Kepez ilçesinde ise bazı noktalarda evlerin bahçelerini su bastı. Bahçenin suyla dolması nedeniyle evden çıkamayan bir çocuk, evinin kapısından sokağı izledi. Bazıları ise kaldırım boyunu aşan su birikintileri nedeniyle ayakkabılarını çıkarıp, yolun karşısına geçmeye çalıştı.
Bazı vatandaşlar yol kenarındaki su giderlerindeki çöpleri temizleyerek suyun tahliyesi için uğraştı. Sokak aralarında yükselen su seviyesi nedeniyle bazıları araçlarının başında bekledi. Konyaaltı ilçesinde okula giden lise öğrencilerinin suyun içerisinden geçmeye çalıştığı anlar ise cep telefonu kameraları ile kaydedildi.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da sağanak etkili oldu.
Edirne'de sabah saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
Zaman zaman şiddetini artıran sağanak nedeniyle araçlar trafikte ilerlemekte zorlandı.
Bazı vatandaşlar şemsiyeleriyle, bazıları ise iş yerlerinin tenteleri altına sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.
Hava sıcaklığının 8 derece ölçüldüğü kentte, sağanağın gece yarısına kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.
Kırklareli'nde de sabah saatlerinde başlayan sağanak zaman zaman şiddetini artırıyor.
Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda yer yer su birikintileri oluştu.
Tekirdağ'da da sabah başlayan sağanak, etkisini artırdı.
Polis ekipleri, trafiğin yoğun olduğu Hükümet Caddesi'nde önlem alarak sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyardı.
Hava sıcaklığının 10 derece ölçüldüğü kentte, sağanağın gün boyunca aralıklarla sürmesi bekleniyor.

Meteorolojinin sağanak ve fırtına uyarısında bulunduğu Antalya'da kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur bazı mahallelerde araç trafiğinde aksamalara sebep oldu. 
Antalya'da yağmur aralıklarla devam ederken Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri de muhtemel olumsuzluklara karşı teyakkuza geçti.

Kayseri'nin Sarız ilçesinde olumsuz hava şartları nedeniyle taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.
Sarız Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, "İlçemizde yaşanan olumsuz hava şartları, kar ve buzlanma sebebiyle, Sarız ilçemiz genelindeki tüm eğitim kurumlarında 13 Şubat Cuma günü Taşımalı eğitime bir (1) gün süreyle ara verilmiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur" denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan açıklamaya göre, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bölümünde önümüzdeki bir hafta boyunca rüzgar etkili olacak.
AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun tamamına yakın bölümü Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına girmeye hazırlanıyor.
Bu nedenle önümüzdeki bir hafta boyunca rüzgarın güneyli yönlerden kuvvetlenerek yer yer fırtına şeklinde esmesi beklenirken aralıklarla sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor."

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle dereler taştı, piknik alanları sular altında kaldı.
Gündoğmuş ilçesinde Çaltı, Eskibağ ve Balkaya mahallelerini bağlayan ana güzergahta üç farklı noktada derelerin taşması sonucu ulaşım tamamen kesildi. 
Çaltı Mahallesi Merkez Camii üzerindeki parke döşeli yol, yağmur sularının etkisiyle ortadan ikiye yarıldı. Balık çiftliği girişi ve yangın havuzu altındaki Çakıllı mevkiinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle yol tamamen trafiğe kapandı.
Dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi yolu, toprak kaymaları ve dev kayaların düşmesi sonucu kapandı. Piknik alanını su basarken, yetkililer can güvenliği nedeniyle şelale bölgesine gidilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ HAREKETE GEÇTİ
Çayırözü Mahallesi'nde tıkanan büzleri açmak için Büyükşehir Belediyesi ekipleri iş makineleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Dağdere Köprüsü ve Dere Yolu mevkilerinde su seviyesinin köprü hizasını aşması ve büyük kaya parçalarının düşmesi nedeniyle risk devam ediyor. Gündoğmuş'un doğu mahallelerine gidecek olan vatandaşların, özellikle kaya düşmesi ve yeni heyelan riskine karşı yola çıkmamaları, bölgedeki ekiplerin yönlendirmelerine uymaları istendi.

Hava sıcaklığının yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güneyli yönlerden, orta kuvvette, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de güneyli yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde (50-90 km/saat) esmesi bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından birçok ilde kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı verildi.
Yağışların; Güney ve Kıyı Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Erzurum, Çanakkale, Adıyaman çevreleri, Balıkesir, Gaziantep, Kilis ve Diyarbakır'ın batısında kuvvetli, İzmir’in güneyi, Aydın, Muğla, Antalya, Burdur ve Isparta illerinin güneyi, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Malatya çevreleri, Kayseri'nin güneyinde çok kuvvetli ve yerel şiddetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, heyelan ve kuvvetli kar yağışlarının oluşturabileceği ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
Rüzgârın; Güney Ege, Akdeniz’de, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevkiinde güney yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-70 km/saat), Antalya, Isparta, Muğla, Karaman, Konya, Niğde ve Kayseri çevrelerinde yerel olarak kuvvetli fırtına (50-80, yer yer 90 km/saat), Trabzon ve Rize'nin yükseklerinde yer yer 100 km/saat üzeri esmesi bekleniyor. Fırtınayla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yapılan değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Kıyı Ege ve Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, Akdeniz ve Karadeniz’in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.
Yağışların; Güney ve Kıyı Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Erzurum, Çanakkale, Adıyaman çevreleri, Balıkesir, Gaziantep, Kilis ve Diyarbakır'ın batısında kuvvetli, İzmir’in güneyi, Aydın, Muğla, Antalya, Burdur ve Isparta illerinin güneyi, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Malatya çevreleri, Kayseri'nin güneyinde çok kuvvetli ve yerel şiddetli olması bekleniyor.
Sarı kodlu uyarı verilen iller; Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Karabük ve Osmaniye
Sabah ve gece saatlerinde doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli kesimlerinde çığ ve kar erimesi tehlikesi bulunmaktadır.

İzmir'in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça bölgesinde gece başlayan şiddetli sağanak yağış su baskınlarına neden oldu.
Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan Şavklı Dere ve Sıcak Dere'nin taşması sonucu sahil şeridi, pazaryeri ve iç mahalle sokakları sular altında kaldı.
Gece saatlerinden itibaren etkisini artıran yağışla birlikte dere yataklarından taşan çamurlu sular yerleşim yerlerine yayıldı.
İç kesimlerdeki cadde ve sokaklar derelerden gelen çamurlu sularla kaplanırken, sahil şeridinde ve mahalle aralarında park halindeki bazı araçlar su içinde kaldı. Sahil bandındaki dükkanları ve evlerin zemin katlarını su bastı.
Yağışın halen devam ettiği bölgede sahil yolu ve mahalle aralarındaki sokaklarda su seviyesi yükseliyor. Park halindeki çok sayıda araç su içinde kalırken, Yağışın halen devam ettiği Bölgedeki taşkın ve su baskınları etkisini sürdürüyor.

İzmir'de etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, sürücüler trafikle ilerlemekte zor anlar yaşadı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından, İzmir için kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği uyarısının ardından dün gece saatlerinde kentte sağanak yağış etkili oldu. Kentte bugün de sağanak yağışların etkili olması bekleniyor.
Kentin merkez ilçelerindeki bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, trafikte bulunan araç ve motosiklet sürücüleri zor anlar yaşadı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde sağanak nedeniyle Dim ve Oba çayları çevresindeki piknik alanları, avokado ve portakal bahçeleri, at çiftliği ile bazı evlerin giriş katları sular altında kaldı.
Sağanak, Dim ve Oba çaylarında su seviyesinin yükselmesine neden oldu. Bu nedenle çayların etrafındaki piknik alanları, avokado ve portakal bahçeleri, at çiftliği ile bazı evlerin giriş katları sular altında kaldı.
Yağış nedeniyle Çıplaklı Mahallesi'nde bir apartmanın açık otoparkındaki istinat duvarı çöktü, park halindeki otomobil çökme sonucu oluşan çukurda asılı kaldı.
İlçenin farklı bölgelerinde su birikintileri oluştu, sürücüler ulaşımda zorluk yaşadı.
İlçede bugün de sürmesi beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle Alanya Kaymakamlığı koordinesinde kriz masası oluşturuldu.
Dim ve Oba çaylarında incelemelerde bulunan Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, yaptığı açıklamada, yağışların ilçede kritik seviyelere geldiğini söyledi.
Tüm ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirten Öztürk, "Dim Barajı'nın doluluk seviyesi kritik eşiğe geldi. Hem barajı hem de dere yataklarını anlık takip ediyoruz. Heyelan riskine karşı ekiplerimiz teyakkuzda. Jandarma ve emniyet ekipleri de olumsuz durumlarda gerekli desteği vermek için hazır." dedi.
Öztürk, yağışın sabah saatlerinde tekrar başlayacağını ve akşam saatlerine kadar etkili olacağını sözlerine ekledi.

Adana'da etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda oluşan su birikintileri ulaşımda aksamalara yol açtı.
Akşam saatlerinde etkisini artıran sağanak dolayısıyla bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
Yağış nedeniyle bazı yayalar ile sürücüler zor anlar yaşadı.
Belediye ve itfaiye ekipleri, biriken suların tahliyesi için çalışma başlattı.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda oluşan su birikintileri ulaşımda aksamalara yol açtı.
Etkisini artıran sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, sürücüler zor anlar yaşadı.
Belediye ve itfaiye ekipleri, biriken suların tahliyesi için çalışma başlattı.
Cemalpaşa Mahallesi'nde heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan sokak ise belediye ekiplerinin çalışması sonucu yeniden ulaşıma açıldı.

Mersin'in Mut, Bozyazı, Gülnar, Erdemli, Silifke ve Aydıncık ilçelerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.
İlçe protokollerinden alınan bilgiye göre, kentte ve ilçelerde beklenen kuvvetli yağış dolayısıyla Mut, Bozyazı, Gülnar, Erdemli, Silifke ve Aydıncık ilçelerinde taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.
Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Mersin için kuvvetli yağış uyarısında bulunmuştu.

Antalya'nın Kaş, Kumluca, Alanya, Finike, Gazipaşa, Demre ve Kemer ilçelerinde etkili olmasını beklenen şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle bugün eğitime ara verildi.
Kaş, Kumluca, Alanya, Finike, Gazipaşa, Demre ve Kemer kaymakamlıklarının yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan son verilere göre ilçelerde devam eden ve etkisini artırması beklenen şiddetli sağanak, gök gürültülü sağanak ve fırtına şeklindeki olumsuz hava koşullarının risk oluşturduğu belirtildi.
Muhtemel sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda yaşanabilecek aksamaların göz önünde bulundurulduğu kaydedilen açıklamada, öğrencilerin ve vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel tüm örgün ve yaygın eğitim kurumları, Kur’an kursları, rehabilitasyon merkezleri, kreşler, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinde bugün eğitime 1 gün süreyle ara verildiği bildirildi.
Açıklamada, kamu kurumlarında görev yapan hamile, engelli ve ağır kronik hastalığı bulunan personel ile çocuğu anaokulu ve kreşe devam eden kadın personelin aynı tarihte idari izinli sayılacağı aktarıldı.