Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığınca, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananlardan 46'sının taburcu edildiği, 4 kişinin ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.
TBMM Genel Kurulu'nda; Bolu Kartalkaya'daki otelde meydana gelen yangının araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu önergesi kabul edildi.
Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybedenlerin yakınlarına telefonla ulaşarak alay eden, uygunsuz ifadeler kullanan ve bu konuşmaları kayda alarak sosyal medyada paylaşan şüpheliler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Basında ve sosyal medyada yer alan görüntüler üzerine re’sen başlatılan soruşturma kapsamında 'Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek', 'Kişinin hatırasına hakaret' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından 3 kişi gözaltına alındı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 3 şüpheliden 2'si, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 1 şüpheli ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Olayın asıl failleri olduğu değerlendirilen 3 çocuk şüphelinin işlemlerinin ise Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu'nda devam ettiği öğrenildi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, 21 Ocak'ta Grand Kartal Otel'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Yılmaz, savcılıktaki ifadelerinde, "gayri resmi otel müdürü" olarak görev yaptığını, herhangi bir imza yetkisi veya sorumluluğunun bulunmadığını, resmi kayıtlarda ise resepsiyon personeli olarak gözüktüğünü öne sürdü.
YANGININ İLK ANLARINI ANLATTI
Yılmaz, 1988 yılından bu yana her sene Kartal Otel ve Grand Kartal Otel'de kış sezonlarında çalıştığını, yangın sırasında Grand Kartal Otel'in 9. katında 9050 numaralı odada kaldığını aktararak, olayın ilk anlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Koridordan ses duymam üzerine uyandım. Aynı anda resepsiyondan cep telefonumu aradılar.
YANGIN 4. KATTA BAŞLAMIŞ
Otelin dördüncü katında yangın olduğunu haber verdiler. Hızlı şekilde odadan çıkarak yangın merdiveninden dördüncü kata indim. Dördüncü kata indiğimde yangın merdiveninden restoran kısmına inmeye çalıştım ancak kapıları açamadığım için misafirlerin kullandığı koridora geçtim. Buradan restoran kısmına geçmek istemiştim.
Dumanların çok fazla olması ve içeride herhangi birini görememem nedeniyle beşinci kattaki resepsiyon kısmına çıkmak istedim. İki sefer merdivenle çıkmayı denedim ancak duman nedeniyle çıkamadım. Daha sonra merdivenlerden üçüncü kata indim.
'İNSANLARI UYANDIRMAYA ÇALIŞTIM'
Bu katta gördüğüm bir grup kalabalığı birinci katta bulunan kayak odasından çıkmaları için yönlendirdim. Daha sonra odaları gezerek kapılara vurdum ve bağırarak insanları uyarmaya çalıştım. Daha sonra da otelden çıktım."
Zeki Yılmaz, otelle ilgili güvenlik ve diğer bütün önlemleri otel sahibi Halit Ergül'ün damadı Emir Aras'ın takip ettiğini, onun takip ettiği tüm işlemlerde kendisine yardım ettiğini, Ergül'ün de bu denetimlerden ve alınan önlemlerden bilgisinin olduğunu aktardı.
"YANGIN SIRASINDA YANGIN DEDEKTÖRLERİ ÇALIŞIYORDU"
Yılmaz, ifadesinde şu iddiaları dile getirdi:
"Otelde Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü gelerek kendi alanlarıyla ilgili olarak denetim yapmaktadır.En son denetim 2024 yılının aralık ayında sezon açıldıktan birkaç gün sonra Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Bu denetimde nitelikli bir eksiklik bulunmadı. Engelli odasının bulunmaması, çamaşırhanede halının olması ve kazan dairesinden koku gelmesi nedeniyle eksiklik tespit edildi. Bunun dışında herhangi bir eksiklik hatırlamıyorum. Grand Kartal Otel'de yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını hatırlamıyorum. Hatırladığım kadarıyla Grand Kartal Otel'de tatbikat yapılmadı ancak Gazelle Otel'de yapılmıştı."
Yılmaz, iki otelin personelinin bir kısmının aynı kişilerden oluştuğunu, bunların tatbikata katılmış sayıldığını ancak sadece Grand Kartal Otel'de çalışanlar için ayrıca tatbikat yapılmadığına değinerek, Grand Kartal Otel'de birim departman şeflerine yangın ve deprem afetleri için farklı görevler ve yanlarına yardımcılar verildiğini, şef sayısını 7 ya da 8 olarak hatırladığını kaydetti.
Grand Kartal Otel'deki güvenlik görevlilerinin yangın sırasında ayrıca görevlerinin bulunduğundan, afet sırasında görev verilen şefler ve yardımcılarının içerisinde güvenlik görevlilerinden kişilerin de yer aldığından bahseden Yılmaz, "Otelde bulunan duman sensörleri, yangın merdivenleri, katlarda bulunan yangın tüpleri ve yine katlarda bulunan yangın hortumları son denetimde Turizm Bakanlığı tarafından incelenmişti. Bahsettiğim konularda bu son denetimde herhangi bir sıkıntı tespit edilmedi. Otelde yağmurlama sistemi bulunmuyordu." iddiasında bulundu.
YANGIN MERDİVENLERİNDEKİ ÖNEMLİ DETAYI HATIRLAMADI
Duman sensörleri, yangın tüpleri ve yangın hortumlarından otelin teknik personelinin sorumluğu olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yangın merdivenlerinin içerisinde afet anında kaçışı engelleyecek herhangi bir eşyanın bulunup bulunmadığını bilmiyorum. Söz konusu malzemelerin rutin kontrollerini teknik personel olan Hüseyin Bey yapardı. Bu sezonun başında da bu denetimler yapıldı. Ayrıca meydana gelen yangın sırasında yangın dedektörleri çalışıyordu. Ben zaman zaman teknik personel ile bu denetimleri yapıyordum."
Yılmaz, yangının çıkış noktası olarak değerlendirilen 4. kattaki restoran kısmına ilişkin de şunları söyledi:
"Bu alan mutfağa ve mutfakta çalışan aşçılara aittir. Show denilen bu alanda ısıtma ve pişirme işleminde kullanılan aletler vardır.Zeki Yılmaz
Bu aletlerin fişlerinin normal şartlarda takılı olmaması gerekir. Kullanılacağı zaman fişin takılması gerekir. Aşçıbaşının olay tarihinde bu alan için kimi görevlendirdiğini bilmiyorum. Anlatacaklarım bunlardan ibarettir. Meydana gelen yangın olayında Grand Kartal Otel isimli işletmede alınması gereken tedbirlerle ilgili benim herhangi bir kusurum olup olmadığını bilemiyorum." şeklinde savunma yaptı.
"NE KADAR OTEL MÜDÜRÜ OLDUĞUMU SÖYLESEM DE TAM OLARAK YETKİM YOKTUR"
Mutfakta çalışan 27-28 kişiden aşçıbaşı R.B'nin sorumlu olduğunu aktaran Yılmaz, mutfak personelinin vardiya usulü görev yaptığını, gece çalışanların ise ekmekçiler ve kahvaltıyı hazırlayanlar olduğunu, sayılarının hatırladığı kadarıyla 2 kişi olduğunu ifade etti.
Yılmaz, aralık ayında yapılan denetime ilişkin herhangi bir belge verildiğini ve bu aydan önce en son denetimin ne zaman yapıldığını hatırlamadığını ancak bir önceki sene yapılmış olabileceğini belirterek, "Emin değilim.Son yapılan denetimde tespit edilen eksikliklerle ilgili bize sözlü olarak bildirimde bulunmuşlardı. Bu denetimlerle ilgili raporların bize verilip verilmediğini bilmiyorum. Veriliyor ise bu raporların nerede tutulduğunu da bilmiyorum. Bu işlerin takibini yetkilimiz Emir Bey yapmaktadır. Ben her ne kadar otel müdürü olduğumu söylesem de tam olarak yetkim yoktur." iddiasında bulundu.
İl Özel İdaresinin bu yıl için henüz denetime gelmediğini, geçen yıl geldiklerinde personelin çalıştığı ve kaldığı kısımlar ile 6. kattaki müşterilerin olduğu kısımları incelediklerini, tam olarak neleri incelediklerini hatırlamadığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Söz konusu raporların fiziken mi yoksa dijital ortamda mı geldiğini şu an için hatırlamıyorum. İlk ifademde belirttiğim yangın tatbikatının hangi firma tarafından yaptırıldığını hatırlamıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam sonbahar mevsiminde tatbikat yapılmıştı ancak net tarihini hatırlamıyorum. Benim otel yönetiminde tam bir yetkim olmaması nedeniyle işleyen süreçlerle ilgili olarak ayrıntılı bilgim olmuyor.
RAPORDAN HABERİ YOKMUŞ
Kadir Özdemir muhasebecimizdir. Tam olarak bilmemekle 12 Aralık 2024 tarihinde talep edilen rapor otelin birinci katında açılması istenilen kafeye ilişkin olabilir. Söz konusu kafeyi Mudurnu Enerji isimli şirket açacaktı. Kafe için bu şekilde müracaat yapıldığından sonradan haberdar oldum. Bunun sebebi de az önce belirttiğim şekilde benim belli konulardan haberimin olmamasıdır. Benim işletme müdürü olarak ayrı bir odam da bulunmamaktadır. Gün boyu resepsiyonda bulunurdum. Bu talep hakkında uygun olmadığına dair rapor düzenlendiğini de bilmiyordum. Şu an öğreniyorum. Her ne kadar otel müdürü isem de çok fazla yetkim ve sorumluluğum yoktur. Bu sebeple bahsedilen işlerden bilgim yoktur. Bana bahsettiğiniz raporda otelin denetimi esnasında gelen görevlileri görmemiştim, yanlarında değildim. Uygun olmadığına dair verilen raporda bahsedilen eksikliklerin giderilip giderilmediğini de hatırlamıyorum, bu rapordan haberim yoktu."
Otel faciasında Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül'ün damadı Emir Aras'ın ifadesi ortaya çıktı. Aynı zamanda otelin genel müdürü olan Aras'ın ifadesinde, “Olanlara çok üzgünüm. Yangın sırasında ben oteldeydim ve 7. katta bulunuyordum. Kızım yanımdaydı. Gece telefonum çaldı ve yangın olduğu söylendi” dediği öğrenildi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Ocak'ta Grand Kartal Otel'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 19 kişi tutuklandı. Soruşturma süreci devam ederken Grand Kartal Otel'in işletme sahibi Halit Ergül'ün damadı Otel Genel Müdürü Emir Aras'ın ifadesi ortaya çıktı. Tutuklanarak cezaevine gönderilen damat Emir Aras'ın ifadesinde yangın sırasında otelde olduğunu ve duman yoğunluğundan ikaz butonuna basamadığını dile getirdiği öğrenildi.
Emir Aras, “Gazelle Resort Otele 2012 yılında başladım. Rezervasyonlara bakıyordum. Aynı zamanda bilgisayar mezunu olduğum için bilgisayar işlerini yapıyordum. Her kış Kartalkaya'ya çıkıyordum. Grand Otel'de genel müdür olarak görev yaparım. Ancak fiilen bilgisayarlara bakarım. Oteldeki denetimleri muhasebeci yapar. Sezon başında İl Sağlık Müdürlüğü, Özel İdare ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen yetkililerle birlikte denetimler yapılır. Bu denetimlere muhasebeciler rehberlik eder. Denetmenlere ayrıca otel müdürü refakat eder. Otel müdürü Zeki Yılmaz daha çok resepsiyona bakar, personelin arasındaki irtibatı sağlar, toplantıları yapar. En son, Turizm Bakanlığının yaptığı denetimde ben de bulunuyordum. Turizm Bakanlığından gelen yetkililer oteli her yönüyle denetlediler. Genelde yapılan denetimlere refakat etmiyorum. Ancak 15 Aralık 2024 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimi gerçekleşti. Bu denetim yaklaşık 5-6 saat sürdü. Belediyenin denetimi olup olmadığını bilmiyorum. Otel müdürü olarak aynı zamanda güvenlikten de sorumluyum, ayrıca damat olduğum için de oradaydım. Olanlara çok üzgünüm. Yangın sırasında ben oteldeydim ve 7. katta bulunuyordum. Kızım yanımdaydı. Gece telefonum çaldı ve yangın olduğu söylendi. Kapıyı açtım, telefonum tekrar çaldı. Kat sorumlusu arıyordu ve yangın olduğunu, restoran kısmında başladığını belirtti. Merdivenlerden indim ve dışarıya çıktım. İkaz butonlarına basamadım çünkü yangın çok yoğundu. O anda hiçbir şey düşünemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.
Otel yangını ile ilgili çok yönlü soruşturma sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, yanan Grand Kartal Otel'e geldi. Müfettişler, jandarma ekipleri ile birlikte otelin piste bakan cephesinden otelin yanan kısımlarına girerek incelemelerde bulundu.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma devam ediyor.
Otel çalışanı Tuni Burhan, yangını CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz'a anlattı;
Yan odadaki mutfakta aşçı olan arkadaş şiddetli bir şekilde kapımızı çalarak bizi uyandırdı. ‘Ufak bir yangın var. Panik yapmayın ama hemen odayı boşaltın’ dedi. Telaşla çıktık. Mutfağın camlarından şiddetli bir şekilde alevler geliyordu.
Yangın bayağı ilerlemişti. Bizin odadan çıkmamız en fazla 5-6 dakikayı bulamıştır. Bir şey almaya vaktimiz olmadı zaten mümkün değildi. Pijamalarla çıktık. Koridorun karşısında personel merdivenlerinden duman geliyordu. Ortalık kıpkırmızıydı. O iki pencereden alevler bayağı büyümüştü. Hatta biz çıkarken üzerimizde bir patlama oldu. Daha sonra biz çıktık. 2-3 dakika geçti, geçmedi şiddetli bir patlama oldu. 6. kata kadar devam etti.
OTELİN SAHİBİNDEN MÜDÜRE TALİMAT
Yangının nasıl çıktığını bilmiyorum. Otelin herhangi bir yerinde olmadığım için ve gece uykuda olduğum için. Personeller arasında konuşulanlardan bildiğim kadarıyla mutfakta kızgın yağdan alev alıyor. Baca temizlenmediği, orada donmuş yağlar olduğu için ve kızgın yağı su ile söndürmeye çalışıyorlar, büyüyor. Otel müdürüne talimat geliyor. Müdür 'Personeli uyandırın, kimseye haber vermeyin, biz bunu kendi aramızda söndürürüz. Personelin bir kısmını otoparka gönderin’ diyor. Halit Ergül, otel müdürü Zeki Yılmaz’a talimat veriyor.Bu otelde işler böyle dönüyordu zaten. Herhangi bir problem olduğunda personel kendi arasında halleder. Kimseye haber vermez. Çok uyuyor bu senaryo.
Otelin her yerinde elektrik çarpıyor. Asansör kapılarından, mini bardan, müşterilerim bıraktığı saç maşası, kurutma makinesinden elektrik çarpıyordu. Personel ‘her yerden elektrik çarpıyor’ diyor.Otel Allah’a emanet devam ediyordu. 12 Aralık’ta bir denetim yapıldı ve personelin kullandığı asansöre kırmızı etiket yapıştırıldı. ‘Asansöre binmek tehlikeli ve yasaktır’ demekti bu. Ama biz 12 Aralık’ta beri asansörü kullanmaya devam ettik. Gaz sızıntısı, borular patlıyordu. Personel ‘bu sezonu da sağ salim kapatabiliriz şeklinde şakalaşarak konuşuyordu’ diyordu.
Kartalkaya'daki otel yangınında vefat edenlere bir sosyal medya platformu üzerinden "çirkin ve ahlak dışı sözler sarf ettiği", onlara ve yakınlarına ait kişisel verileri hukuka aykırı şekilde paylaştığı ve yakınlarını arayarak acı durumlarını istismar ettiği gerekçesiyle Nevşehir'de gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
Grand Kartal Otel'deki yangında yaşamını yitirenlere yönelik eylemleri nedeniyle gözaltına alınan F.A'nın (20) Nevşehir Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.
Nevşehir Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen F.A. adliyeye sevk edildi.
Öte yandan şüpheli F.A'nın, yangında vefat edenler ve yakınlarına ait kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde paylaşıldığı sosyal medya platformundaki grubun yöneticisi olduğu öğrenildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Kartalkaya'daki otel yangınında vefat edenlere bir sosyal medya platformu üzerinden "çirkin ve ahlak dışı sözler sarf eden", onlara ve yakınlarına ait kişisel verileri hukuka aykırı şekilde paylaşan ve yakınlarını arayarak acı durumlarını istismar ettikleri öne sürülen kişilerden Aksaray'da ikamet eden B.M.D. (21), Nevşehir'de ikamet eden F.A. ve Bitlis'te ikamet eden D.D'nin (19) gözaltına alındığını duyurmuştu.
Otel yangını soruşturmasında tutuklanan yanan otel Grand Kartal’ın sahibi Halit Ergül’ün diğer oteli olan Gazelle Resort Otel’in genel müdürü Ahmet Demir de soruşturma kapsamında tutuklandı.
Gazelle Resort Otel’in genel müdürü Ahmet Demir
Demir’in Cumhuriyet savcılığında Bolu Belediye İtfaiye Müdürlüğü’nden yangın denetimi için istedikleri belgelerle ile ilgili verdiği ifadesinde, “2024 yılının Aralık ayı sonlarına doğru Kadir Özdemir bana ‘Belediyeye verdiğimiz bir evrak var. Bu evrakın işlerini hızlandırabilir miyiz?" dedi. Belediye evrakına göre Grand Kartal Otel’de genel bir eksikliğin olduğunu, yeni bir müracaatta bulunduklarını, yaptıkları müracaat işlemini hızlandırabilir miyiz dedi. Ben de Sedat Gülener'e bu konuyu telefonda ilettim. Telefonda konunun içeriğine vakıf değilim. Ancak evrak sürecini hızlandırabilir miyiz dedim. Sedat Gülener bana Grand Kartal Otel’in ilk denetlemesi ile alakalı herhangi bir şey söylemedi. Otelde eksiklik olup olmadığına ilişkin herhangi bir sözü olmadı. Kendisi ikinci müracaat ile ilgili bana ‘Konuyu öğrenelim yardımcı olurum’ dedi. Bu konu ile ilgili Sedat Gülener'le telefonla görüşmüşlüğüm ya birdir ya da ikidir. Daha fazlasını hatırlamıyorum.
Ben ikinci müracaat için görüşme yapmıştım. İşlemin olumlu sonuçlandığını Kadir Özdemir bana söylemiştir. Gazelle Otel’de yangın tatbikatı 2025 yılında yapılmadı. 2023 veya 2024'te yapıldığını hatırlıyorum. Tatbikat neticesinde ISG defterine kayıt oluşturuluyor. Gazelle Otel’in yangın uygunluk raporu olmadığını biliyorum. Turizm Bakanlığı’nın akredite firmaları var. 2023 yılından beri her yıl bunlar denetim yapıyorlar. İsimleri hatırlamıyorum. Ancak bunlar kayıtlarda var. Her ikisini de kayıtlardan çıkarıp getirebilirim. Grand Kartal Oteli de Gazelle Oteli de hizmet alınan şirketlerin denetlediğini biliyorum” dedi.