Liseliye sınav için 20 gün devamsızlık hakkı

Güncelleme Tarihi:

Liseliye sınav için 20 gün devamsızlık hakkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, özellikle üniversite sınavına girecek lise son sınıf öğrencilerine, rapor alıp okula gitmeden sınava hazırlanma kolaylığı getirdi. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, okulların ‘tek tabip imzalı sağlık raporu’nu da kabul etmeleri gerektiğini bildirdi.

Buna göre, 20 günlük ‘özürsüz devamsızlık hakkı’nı kullanıp, devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmamak için rapor alan öğrencilerin, okul idarelerine teslim edecekleri resmi veya özel sağlık kurumların yanı sıra ‘tek doktor’ imzalı sağlık raporları da geçerli sayılacak. Ortalama 180 gün olan devam süresinin en az yarısı kadar okula giden ve her dersten bir dönem notu bulunan öğrencilerden, en fazla 40 gün olan ‘özürlü devamsızlık’ süresi için rapor alanlar, sınıf geçebilecekler.

İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki bazı mevzuat uygulamalarına ilişkin olarak valiliklerden gelen yazılar üzerine hazırlanan ‘Tereddüt Edilen Hususlar’ konulu genelge, Bakan Hikmet Uluğbay imzasıyla illere gönderildi. Uluğbay, ders geçme ve kredili sistem kapsamındaki öğrencilere ‘af’ gibi hak tanıdığı genelgeye göre, illerin dikkat edeceği hususlar şöyle:

Kredili sisteme tabi öğrencilerden, 1997-1998 öğretim yılı ikinci dönem itibariyle son dönem hakkını kullanan öğrenciler dahil, istekli bütün öğrenciler için 22 Haziran-9 Eylül 1998 tarihleri arasında, milli eğitim müdürlüklerinin belirleyeceği okullarda, ‘yoğunlaştırılmış kredi tamamlama programı’ açılacak.

Sınıf geçme sistemine dahil öğrencilerden, sınıf tekrarı yapmadan son sınıfa gelen, ancak mezun olamayan ve sorumluluk sınavında da başarı gösteremeyenlere bir şans daha tanınacak.

Sorumluluk sınavına mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilere ‘sıfır’ verilmeyecek.

İlköğretim diplomasından hiçbir biçimde diploma harcı alınmayacak. Ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinin diploma notları, 4, 5, 6, 7 ve 8.sınıf ağırlıklı notlarının aritmetik ortalamasına göre hesaplanacak.

Anadolu lisesi statüsündeki resmi ve özel liselerin 8'inci sınıfından mezun olacak öğrencilerin diplomalarına, 4 yıl okuduklarına dair şerh konulacak. Bu öğrencilerin ilköğretim diplomalarının öğrenim süresiyle ilgili sütuna ‘Hazırlık + 3 yıl’ ifadesi yazılacak.

Yeni dönem çalışma takvimine göre, 1998-1999 öğretim yılı 14 Eylül 1998 Pazartesi başlayıp, 25 Haziran 1999 Cuma günü bitecek. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak-7 Şubat 1999 tarihleri arasında yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!