Liseliler dokudan bitki klonladı

Güncelleme Tarihi:

Liseliler dokudan bitki klonladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2001 00:00


Nuran ÇAKMAKÇI / İSTANBUL
Haberin Devamı

MEF Eğitim Kurumları tarafından gençleri bilimsel araştırmalara yöneltmek ve fen bilimlerini sevdirmek amacıyla düzenlenenen ‘Türkiye Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’ na katılan öğrencilerin birbirinden ilginç projeleri dikkat çekti. Fizik, kimya, biyoloji dalında 335 projenin sunulduğu ve 65'inin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada liseliler telefonla uzaktan çiçeklere su verme, trafik sorunlarına çözüm, biyolojik yakıt, cep telefonlarını otomatik kapatma sistemi, bir dal Afrika menekşesinden binlerce üretim yapma gibi bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiler. Kahramanmaraş Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Canan Çam, rehber öğretmenleri Mustafa Doğan başkanlığında okul öğretmenleri Atilla Öz ve Muhammet Nurdoğan'ın desteğiyle dokudan bitki üretti. Lise 2'nci sınıf öğrencisi Canan Çam, klonal çoğaltım işlemi ile biyoteknolojik yöntem kullanarak Afrika menekşesinin herhangi bir parçasını, hatta tek bir hücresini kullandı. Çam, böylece tarım alanlarının hızla azaldığı günümüzde ender bulunan bitkilerin daha fazla üretilmesini sağlayacak sistemi ortaya koydu.

GENÇ DAHİLERDEN MÜTHİŞ BULUŞLAR

TELEFONLA ÇİÇEK SULAMA SİSTEMİ

Kastamonu M.Sıtkı Erkek Çok Programlı Lisesi öğrencileri Ergün Dede ve Sefa Yalçın'ın bu projeleri tatile çıkarken, evde çiçeklerini uzun süre bırakanları rahatlatacak bir sistem geliştirdi. Sisteme göre uzakta bulunulan yerden, telefonla su verilebilen bir elektronik bir sistem kullanılıyor. Telefon hatlarında varolan enerjiden yararlanılarak oluşturulan sisteme, dışarıdan telefon edildiğinde, gelen sinyal, elektronik kumanda devresini çalıştırarak, su pompasının çiçeklere su vermesini sağlıyor.

AKILLI KÜNYE

Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi İhsan Topaloğlu, ‘akıllı künye’ adını verdiği buluşuyla, insan üzerine yerleştirilen bir aktarıcının, onun sağlığı ile ilgili tüm ayrıntıları merkezde bulunan bir bilgisayara göndererek, aksama halinde müdahale edilmesine olanak sağlayan sistemi geliştirdi. Bilgisayardaki sistemin aynısı olan bu araçla, iki kablo ile çok büyük miktarlarda bilgi akışı sağlanabiliyor.

OTOMATİK TELEFON KAPAMA

Cep telefonlarının çalışmaması gereken anlarda açılmasını engelleyen sistemi Denizli Anadolu Lisesi öğrencisi Gamze Yılmaz buldu. Yılmaz, bir alıcı ünitesini geliştirerek, bunu cep telefonunun çalışmaması istenen yerin kapısına yerleştirdi. Bu birime giren kişinin cep telefonu, alıcıdan gelen sistemle kapanıyor. Kişi, bu birimden çıkarken, tekrar aynı alıcıdan aldığı sinyalle cep telefonu çalışmaya başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!