Linçten kurtulmak için BDP'lilere sığındı

Güncelleme Tarihi:

Linçten kurtulmak için BDPlilere sığındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 14:03

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, terör örgütü PKK’nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik açılan davada, aralarında BDP’li belediye başkanlarının da bulunduğu 104’ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına, üçüncü günde devam edildi. İçerde duruşma devam ederken dışarda da arbede vardı. Adliye önünde bekleyen bir hırsızlık zanlısının yakınları fotoğrafk çekmek isteyen gazeteciye saldırdı. Gazeteci linçten kurtulmak için BDP'lilere sığındı.

Haberin Devamı

LİNÇTEN KURTULMAK İÇİN BDP'LİLERE SIĞINDI / Foto Galeri

KCK/TM davasında üçüncü günde sanıklar yine sıkı güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi. Duruşmayı izleyecek olan aralarında avukat, gazeteci ve sanık yakınları üst aramasından sonra adliye binasına alındı. Polis, aldığı sıkı güvenlik önlemlerini bugün de sürdürdü. Ancak adliye çevresinde ilk iki güne oranla yoğunluğun bugün azaldığı gözlendi.

Hazırlanan özel salona sanıkların, ardından avukat ve izleyecilerin alınmasıyla birlikte 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma saat 10.10’da başladı. Yapılan yoklamada, duruşmada 104’ü tutuklu, 6’sı tutuksuz 110 sanığın hazır bulunduğu belirlendi.

Kimlik tespiti sırasında sanıklar yine soruları Kürtçe kısa cevaplar verdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da avukat girişinden duruşma salonuna gelerek, 10 dakika duruşmayı ayakta izledi.

Sanık avukatlarından Ercan Kanar, yargılamanın demokratik bir ortamda yapılması gerektiğini belirterek, salonda sivil giyimli terörle mücadele polislerinin bulunduğunu söyledi. Sivil polislerin duruşma salonundan çıkarılmasını talep eden Kanar, “Dün ve önceki gün görülen duruşmaları içeride terörle mücadele şubesi müdürü ve polisleri de izledi. Devletin avukatı olarak zaten iki savcı burada. Soruşturma aşamasında görev alan terörle mücalede şubesinde görevli polisler ve şube müdürü salonda bulunuyor. Bu yargılamanın aleniyet uygulamasıyla da bağdaştırılamaz. Polislerin burada duruşma salonunda bulunması yargılamayı etkilemeye yönelik bir teşebüs olarak değerlendiriyoruz. Mahkeme heyeti ve sanıklar üzerinde baskı uyguladıklarını düşünüyoruz” dedi.

Kanar, iddianame okunurken gereksiz ayrıntılara girildiğini savunarak, sanıkların özel hayatıyla ilgili bölümlerin okunmamasını istedi.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, talep karşısında sözü Cumhuriyet Savcılarından İsmail Aksoy’a vererek, iddianamenin okunmasını istedi.

ÖCALAN: SABAHAT BU İŞLE İLGİLENSİN

KCK/TM’nin yapısının anlatıldığı iddianamenin ikinci bölümüne geçen savcı, bir numaralı sanık Sabri Ok’un diğer sanıklar ile yaptığı telefon görüşmelerini de okudu. Savcı Aksoy, Abdullah Öcalan’ın iddianamede yer alan avukat görüşme notlarını da okudu. Öcalan’ın Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüşmelerin yapılmasını istediği, bunun için de BDP İstanbul Milletvekili Sahabat Tunceli’i kastederek, “Sabahat bu işle ilgilenebilir” bölümü okununca, sanıklar salonda duruşmayı izleyen Tuncel’e dönerek gülümsedi. Bu sırada sanıklar kendi aralarında konuşmaya başlayınca, susmaları yönünde mahkeme başkanı tarafından uyarıldı.

Haberin Devamı

ADLİYE ÖNÜNDE ARBEDE

Haberin Devamı

KCK/TM davasının sürdüğü Diyarbakır adliyesi önünde hırsızlıktan tutuklu yargılanan bir grup adliyeye getirildiği sırada gazeteciler görüntü almak istedi. Bu sırada tutuklu yakınları görüntü alan gazetecilere bıçakla saldırdı. Bir gazeteci bıçaklı saldırıdan kurtulmak için KCK/TM davası için adliye önünde bekleyen BDP’lilerin olduğu kalabalığa sığındı.

Ellerinde bıçakla gazeteciyi kovalayan 5 kişi de BDP’li kalabalığa dalınca kavga çıktı. BDP’li kalabalık, bıçaklı saldırganları linç etmek istedi. Ancak polis olaya müdahale ederek bıçaklı saldırganları linçten son anda kurtardı.

Polisin bu tavrına tepki gösteren BDP’li grup, çevik kuvvet polisine taş ve su şişeleri fırlatı. Kalabalık grup içinde bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle polis ile BDP’liler arasında yaşanan arbede kısa sürede sona erdi. Polis, hırsızlıktan yargılananların bıçaklı yakınlarından bazılarını gözaltına alarak, başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

BAŞKANLA AVUKATLAR TARTIŞTI

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde salonda jandarmaların bulunması üzerine avukatlar ile Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz arasında tartışma yaşandı. Avukatlar, duruşma başlamadan önce jandarmanın kendileri ile müvekillerinin arasına girerek iletişim kurmalarını ve müvekillerine hukuki yardım yapmalarını engellediklerini ileri sürdü. Güvenlik güçlerinin bu talimatı Başsavcı vekilinden aldıklarını kendilerine söylediğini belirten avukatlar, jandarmaların dışarıya çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı ile sanık avukatları arasında bu sözlerden sonra şu diyaloglar meydana geldi:

Mahkeme Başkanı: “Güvenlik açısından sıkıntı olacağı için böyle bir uygulamaya gidildi. Karar bize aittir.”

Haberin Devamı

Avukatlar: “Bu uygulamayı o zaman karar altına alarak tutanaklara geçin.”

Mahkeme Başkanı: “Böyle uygun gördük, karar vermeyi uygun bulmuyoruz.”

Avukatlar: “Öyle ise müvekkillerimiz ile iletişim kurmamızı siz kısıtlıyorsunuz.”

Mahkeme Başkanı (Sesini yükselterek): “Siz öyle diyorsanız kısıtlıyorum evet.”

Avukat Meral Danış Beştaş: “Güvenlik zaafiyeti nedir o açıklansın. Biz mi müvekillerimize saldıracağız, yoksa onlar mı bize saldıracak. Bu alanda güvenlik zaafiyetine neden olacak kimse yok.”

Mahkeme başkanı bu konuşmalardan sonra sözü tekrar Cumhuriyet Savcısına vererek iddianameye kaldığı yerden okumasını istedi.

Avukatlar, salondaki oturma düzeninin değeştirilmesini, müvekilleriyle yan yana oturmak istediklerini bildirdi. Bu talep mahkeme tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

KEFALETLE TAHLİYE İSTENDİ, REDDEDİLDİ

KCK/TM ana davasının 3’üncü duruşması saat 17.00’de tamamlandı. 7500 sayfalık iddianeminin 900 sayfasının okunacağı duruşmalarda, bugüne kadar 225 sayfası okundu.

Sanık avukatları iddianamenin biraz daha özetlenerek okunmasını istedi. Bunun üzerin iddianemeyi okuyan savcı İsmail Aksoy, “Atlıyorum avukat bey daha ne yapayım. Elimden geleni yapıyorum” dedi.

Avukatların tahliye talepleri için söz almak istemesi üzerine mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, “Tahliye ile ilgili şu aşama beyan almıyoruz. İddianame bitsin beyanları alacağız” dedi. Bunun üzerine her gün tahliye taleplerini tekrarlayacaklarını bildirdi.

Sanık avukatlarından Metin Eris, müvekkilleri hakkında hukuki olmayan delillerin toplandığını, özel yaşamlarının ihlal edildiğini ve iletişim haklarının engellediğini söyledi. Tutuklamanın çok ağır bir tedbir olduğunu belirten Eris, “Ev hapsi gibi sorgu veya ifadeye çağrı usulünün yasalarda yeri olmasına rağmen, tutuklanma uygulanmıştır. Bizce tutuklanma koşulları oluşmamıştır. Adli kontrol tercih edilmeliydi. Bu aşamada öncelikle tahliye talep ediyoruz. Eğer mahkeme heyeti aksi yöndeyse sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve kefaletle serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.

YARIN DURUŞMA YOK

Başkan Menderes Yılmaz, bu aşamada tahliyeye yer olmadığına karar verildiğini belirterek, duruşmayı sonlandırdığını açıkladı.

Yarın tutuklu sanıkların cezaevinde görüş günü olması nedeniyle yarın duruşma yapılmayacak. Duruşmalara cuma günü devam edilecek.

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!