Lifli yiyecekler şişmanlığı engelliyor

Güncelleme Tarihi:

Lifli yiyecekler şişmanlığı engelliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 07, 2004 00:00

ABD'de 75 bin kadın üzerinde yapılan araÅŸtırmaya göre, her gün bir kase lif yönünden zengin buÄŸday, yulaf yemek ÅŸiÅŸmanlamayı önlüyor. Lifli yiyecekler erkeklerde kalp hastalıkları ve kolon kanseri riskini de azaltıyor. Uzmanlar her gün 25-38 gram lifli besin alınmasını öneriyor.Boston'daki hemÅŸirelerin beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan ve 12 yıl süren araÅŸtırmanın sonuçları, öğünleri lifli yiyeceklerle zenginleÅŸtirmenin ÅŸiÅŸmanlığı engellediÄŸini ortaya koydu. Lif yönünden zengin besinlerin ve 'tam' olarak tanımlanan tahılların tokluk hissini arttırdığını belirten uzmanlar, bu yüzden daha az kalori alındığına dikkat çekiyor.AraÅŸtırma, her gün aldıkları lifli besin miktarını 8 gram (bir kase yulaf ezmesi ya da bir dilim kepek ekmeÄŸi kadar) artıran kadınların, günde 150 kalori daha az aldığını gösteriyor. Öğünlerindeki lifli besin miktarını en çok artıran kadınların araÅŸtırma sonunda 3.6 kilo verdiÄŸi gözlenirken, yeterince lifli yiyecek tüketmeyen kadınların 9 kilo aldığı belirtiliyor. Kabuklu pirinç, brokoli, yulaf, elma ve muz, lif yönünden zengin yiyecekler arasında yer alıyor. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!