Liderler zirvesinde AB şartlarını açacak

Güncelleme Tarihi:

Liderler zirvesinde AB şartlarını açacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2002 01:54

Çin'den siyaset sahnesine bomba gibi düşen açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkiye'ye döner dönmez, planladığı ‘AB satrancı’na uygun hamlelerine başlayacak.

Bahçeli dün Şanghay'ın Pudong bölgesindeki Uluslararası Basın Merkezi birimlerinin de bulunduğu televizyon kulesine gitti.

Yakın kurmaylarının verdiği bilgiye göre, Bahçeli'nin 7 Haziran'da Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığındaki zirvede başlatacağı ‘‘AB satrancı’’, şu hamlelerden oluşuyor:

Öncelikle, açıkladığı 5 şartla zaman kazanmak istiyor.

12 Ocak 2000'de liderler zirvesinde alınan ve Ecevit'in ağzından kamuoyuna açıklanan Apo mutabakatını ortaklarına hatırlatacak.

Apo'nun idam dosyasının Meclis'e götürülmesini içeren bu mutabakatın yaşama geçmesi için, kamuoyu desteğini de arkasına almaya çalışacak.

‘‘Eğer bizim dışımızdaki partiler samimiyseler, Meclis'te kendi görüşlerini açıkça ortaya koyarak idamı tümüyle kaldırabilirler. Ya da AB'ye ‘Verilen idam cezalarını infaz etmeyeceğiz' moratoryumunu, Meclis'te Apo için de benimserler. Sonuçta Anayasal ve hukuki sürece saygı gösterilerek yüce Meclis'in verdiği karara hep birlikte saygı duyarız. Başkaldıracak değiliz’’ diyecek.

Kürtçe özel kurslar açılması tezine de karşı çıkacak. Bu konuda, ‘‘Özel kurslar açılınca mevcut kurslarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimine tabi olacak. ‘T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Kursu' diye anılacak. Bu durumda devlet Kürtçe bilen müfettişler ve denetimciler yetiştirmek zorunda kalacak. Bu da üniter yapıyı bozacak’’ mesajını verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!