Liberal ağırlık

Güncelleme Tarihi:

Liberal ağırlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP kongresi, 4 eğilimin partide hâlâ yer bulduğunu gösterdi. Yılmaz'ın durumunu güçlendirdiği bu kongrede, ‘‘liberaller’’in de ağırlığı açık bir şekilde hissedildi.

ANAP'ın hafta sonu yapılan büyük kongresi, parti tarihinde ilk kez Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) liberal ağırlıklı oluşması ile sonuçlandı.

Kongre, partide 4 eğilim çizgisinin geride kaldığını ortaya koyarken, genel başkan Mesut Yılmaz'a da parti üzerinde tam egemenlik kurma şansı verdi. ANAP'lılar, ‘‘Mesut Yılmaz genel başkanlık dönemini bitirdi, artık gerçek lider oldu’’ dediler. Yılmaz, bu kongrede iki de rekor kırdı. İlk kez ANAP'ta bir genel başkan, seçime katılan tüm delgelerin oyunu aldı.

Süleyman Yağcıoğlu parti yönetiminin bütün çabalarına rağmen, dağıttığı hediyelerle delegelerin gönlünü kazanarak listeyi deldi. Parti yönetiminin Yağcıoğlu'na tavrı ise Genel Başkan, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu ve milletvekillerinin oy kullandığı ilk üç sandıkdaki sonuçla görüldü. Diğer tüm sandıklarda 20'şer, 30'ar oy alan Yağcıoğlu, bu üç sandığın toplamından ancak 26 oy alabildi.

Arkadaşlıklarla, bölgesel dayanışmaların etkin olduğu ANAP'ın son kongresi, Başbakan Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın ağırlığını da hissetti.

Kongrenin bir başka sonucu da Refahyol hükümetinin yıkılmasından osnra Yılmaz hükümetinin kurulmasını sağlayan DYP kökenli milletvekillerinin dışlanması oldu. Hem Mesut Yılmaz'ın kontenjan listesinde hem de çarşaf listede yer alan DYP kökenli ANAP milletvekillerinden sadece Yaşar Dedelek, MKYK'ya seçilebildi.

MKYK tablosu

Milliyetçiler

Murat Başesgioğlu, Mustafa Taşar, Ali Er, Yaşar Dedelek, Yaşar Okuyan, Adil Aşırım, Agah Oktay Güner, Burhan Kara, Metin Gürdere, Ali Doğan, Necati Güllülü, Abdülkadir Baş.

Muhafazakarlar

Mehmet Keçeciler, Halit Dumankaya, Miraç Akdoğan, Eyüp Aşık, Cenap Gürpınar, Ekrem Pakdemirli, Vehbi Dinçerler.

Herkese yakın

Yıldırım Akbulut, Ersin Taranoğlu, Ali Talip Özdemir, Halil İbrahim Özsoy, Lütfullah Kayalar, Rüştü Kazım Yücelen, Abdullah Akarsu, Sami Küçükbaşkan, İbrahim Çebi, Selçuk Pehlivanlı, Süleyman Yağcıoğlu.

Liberaller

Mesut Yılmaz, Cumhur Ersümer, Turgut Yılmaz, Işın Çelebi, Bülent Akarcalı, Salih Yıldırım, Erkan Mumcu, Yaşar Eryılmaz, Cavit Kavak, Yüksel Yalova, Yılmaz Karakoyunlu, Nejat Arseven, Ali Kemal Başaran, Ahat Andiçan, Cengiz Altınkaya, Şadan Tuzcu, Fevzi İşbaşaran, Edip Safter Gaydalı, Sibel Çarmıklı, Selahattin Beyribey.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!