LGS'ye ÖSS modeli

Güncelleme Tarihi:

LGSye ÖSS modeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2004 11:01

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimi bitirenlere Anadolu ve Fen liselerinde eğitim yolunu açan liseye giriş sınavında (LGS), Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) benzeri bir model uygulayacak.
  ÖSS başvuruları bugün sona eriyor

Haberin Devamı

Öğrenciler artık sınav öncesinde değil sınav sonrasında okul tercihlerini yapacak. Anadolu liseleri arasında nakillerde ise okul kontenjanları ve LGS sonucunda belirlenen okulun taban puanının etkili olacağı belirtildi.

MEB’in, Anadolu Liseleri Yönetmeliği’ne ilişkin değişikliğini Başbakanlığa gönderdiği kaydedildi. Yeni düzenlemeye göre öğrenciler, LGS’den aldığı puana göre tercih yapabilecek. Öğrencilerin sınavdan önce tercih yaptığı ve aldığı puana göre okula yerleştirildiği mevcut uygulamaya son verilerek, sınav sonuçları açıklandıktan sonra alınan puan doğrultusunda okul tercihleri yapılacak. Bakanlık, öğrencileri puan üstünlüğüne göre okullara yerleştirecek, açık kalan kontenjanlar ise ek yerleştirmeyle doldurulacak.

Haberin Devamı

TERCİH SINIRLAMASI KALKIYOR

Yönetmelik değişikliğiyle Anadolu liseleriyle ilgili tercih sınırlaması da kalkacak. Mevcut sistemde öğrenciler sadece 12 büyükşehirdeki Anadolu liselerini tercih edebilirken, 2005’ten itibaren yurt genelinde istedikleri Anadolu lisesini seçebilecekler.

NAKİLLERDEKİ KISTASLAR DEĞİŞİYOR

MEB, suistimallare neden olan Anadolu liseleri nakil koşullarını da yönetmelik değişikliğiyle düzenleyecek. Bundan böyle nakillerde özür gerekçelerine değil, okulların kontenjanları ve LGS taban puanlarına bakılacak.

Öğrencinin bir Anadolu lisesinden diğerine nakli, okulların taban puanları eş değer olursa yapılabilecek, düşük taban puanlı bir Anadolu lisesinden yüksek puanlı bir Anadolu lisesine öğrenci nakli yapılmayacak. Nakil talepleri üç gün içinde incelenerek sonuçlandırılacak.

OKUL BAŞARISININ ETKİSİ KALKIYOR

Anadolu liselerine yerleştirmelerde, öğrencinin ilköğretimdeki başarısı dikkate alınmayacak. Öğrencinin LGS’deki başarısı, yerleştirileceği okulu belirleyecek. Yeni yönetmelikte, "İlköğretim 4, 5, 6 ve 7’nci sınıflardaki ağırlıklı notların aritmetik ortalaması alınarak belli oranda puana etki ettirilir" hükmü kalkıyor.

Yeni düzenlemeyle, Anadolu liselerinde matematik ve fen grubu derslerinin yabancı dilde okutulması zorunluluğuna da son veriliyor.

Haberin Devamı

Yönetmeliğin 18’inci maddesi "Derslerin öğretimi Türkçe yapılır. Ancak matematik ve fen grubu derslerin birinci yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve en az 12 öğrencinin istemesi halinde bu derslerin öğretimi birinci yabancı dilde de yapılabilir" şeklinde değiştirildi.

Buna göre Anadolu liselerinde artık tüm dersler öncelikle Türkçe yapılacak. Ancak şartları ve özellikle yeterli öğretmeni bulunan okullar matematik ve fen grubu dersleri yabancı dilde işleyebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!