Le Pen'in RP'ye desteği ters teper

Güncelleme Tarihi:

Le Penin RPye desteği ters teper
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın geçtiğimiz günlerde Fransa Ulusal Cephe Lideri Jean Marıe Le Pen'le görüşmesinde hayret edilecek bir şey görmediğini belirterek, ‘‘Ancak, bu görüşmenin kamuoyundan kaçırılmak istenmesini çok anlamlı görüyorum'' dedi. Baykal, ‘‘Bunu niye saklıyorlar, niye kamuoyundan kaçırmaya çalışıyorlar? Anlaşılıyor ki, görüşmelerinde bir mahcubiyet var. Bu buluşmadan eziklik hissediyorlar ve saklama ihtiyacı duyuyorlar'' dedi. CHP Lideri, Le Pen'in, Erbakan ile aynı fikirdeyiz' sözlerini değerlendirerek, ‘‘RP'nin sıkıntısını Avrupa'da anlatacağı bir başka makam bulamamış olması şaşırtıcıdır. Le Pen'in desteği ters tepecektir. Eğer Sayın Erbakan, bu temasla RP'ye karşı açılmış olan davada Avrupa'nın yardımını yanına almak istiyorsa Avrupa'yı yanlış yerden yakalamaya çalışıyor'' diye konuştu. Baykal, Adana'da kendisini karşılamaya gelen partililerin çocuklarına yakın ilgi gösterdi.

Le Pen'le Hoca'ya tepki yağdı

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, Fransız ırkçı Ulusal Cephe Partisi Lideri Le Pen'le Altınoluk'ta yaptığı 4 saatlik görüşmede, partisinin kapatılması davası için destek istemesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Siyasi partiler, dün düzenledikleri basın toplantılarında tepkilerini ortaya koyarken, Le Pen'in Türkiye'deki İslami hareketin tırmanmasından memnuniyet duyduklarını söylemesi de rahatsızlık yarattı.

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun sorularını yanıtlayan Le Pen, Necmettin Erbakan ile sayısız ortak yönleri bulunduğunu belirterek, ‘‘Erbakan ile milliyetçi sağ yükselişe geçecek. Erbakan'ı destekliyoruz'' dedi ve İslami tehditten söz edilemeyeceğini vurguladı.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan, eski koalisyon ortağı Necmettin Erbakan'ın, Le Pen'le yaptığı görüşmeyi, ‘‘Partisinin kapatılacağı korkusuna'' dayandırdı.

LE PEN GEVEZELİK ETMİŞ

Başbakan Yılmaz için ‘‘Faşist'' diyen Le Pen'e, Sinop'ta bulunan İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ve Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu'dan da sert karşılık geldi. Topçu, ‘‘RP ile aynı düşünceyi paylaşması onun bileceği şey. Ama, demokratik rejim içinde siyasi partilerin kapanması veya kapatılması bağımsız yargının işidir. O bakımdan ben Le Pen'in sözlerini siyasi gevezelik olarak nitelendiriyorum.''

Başesgioğlu ise Le Pen'in sözlerine, ‘‘Bir yabancının Türkiye'de devam eden bir dava hakkında fikir ileri sürmesi, hem içişleri açısından, hem de yargı bağımsızlığı açısından kabul edilecek bir durum değildir'' karşılığını verdi.

RP, LE PEN'İ SAVUNDU

RP ise Erbakan'ın Le Pen ile görüşmesini savundu. RP Genel Başkan Yardımcı Rıza Ulucak, görüşmenin doğal karşılanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

‘‘Dünya siyasetine yön veren insanların birbirleri ile görüşmeleri çok tabiidir. Görüşmeye yapılan eleştiriler, Erbakan'ı yıpratmaya yöneliktir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!