Latife Tekin hayatının ilk maçını Kore'de izleyecek

Güncelleme Tarihi:

Latife Tekin hayatının ilk maçını Korede izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2002 22:02

Türk ve Çin edebiyatçıları bu karşılaşma öncesi Seul'de biraraya gelerek iki ülke edebiyatını konuşacaklar. Yani milli takımlardan önce edebiyatçılarımız karşı karşıya gelerek kendi ülkelerini ve edebiyatlarını anlatacaklar.

Dünya Kupası finallerinde aynı grupta yer alan Türkiye ve Çin futbol takımları 1948'den beri ilk kez karşı karşıya gelecekler. Londra Olimpiyatları'nda Çin'i 4-0 yenen milli takımımızın rövanşı vermemesi bütün dileğimiz. Ama bu karşılaşmanın özel bir anlamı daha var.

Türk ve Çin edebiyatçıları bu karşılaşma öncesi Seul'de biraraya gelerek iki ülke edebiyatını konuşacaklar. Yani milli takımlardan önce edebiyatçılarımız karşı karşıya gelerek kendi ülkelerini ve edebiyatlarını anlatacaklar.

Güney Kore'de 11-14 Haziran tarihleri arasında Türkiye-Çin Edebiyat Günleri düzenleniyor. 13 Haziran'da Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yapılacak Dünya Kupası maçı münasebetiyle düzenlenen Edebiyat Günleri'ne Türkiye'den ve Çin'den üçer edebiyatçı katılacak.

Seul Belediyesi'nin organize ettiği Türk Çin Edebiyat Günleri'ne Türkiye'den romancı Latife Tekin ile şair Haydar Ergülen ve Sefa Kaplan katılacak. Çin Halk Cumhuriyeti'nden toplantıya katılacak olan edebiyatçılar ise, şair Ji Di Ma Jie ve Jin Xue Quan ile denemeci Luo Da Cheng. Türk ve Çinli edebiyatçılar, eserlerini okuyacak ve iki edebiyat dünyası arasındaki ilişkileri tartışacaklar.

13 Haziran günü ise her iki ülkenin edebiyatçıları da, kendi takımlarını desteklemek için Seul WorldCup Stadyum'da olacaklar.

Türkiye Çin Edebiyat Günleri'ne katılıp maçı da seyredecek olan ünlü yazar Latife Tekin için bu buluşmanın ayrı bir önemi var. Çünkü o, ilk kez stadyumda maç izlemiş olacak. Çocukluğunda mahalle arasında erkeklerle çok fazla futbol oynadığını, hatta kendisine bu yüzden Erkek Fatma lakabı takıldığını söyleyen Latife Tekin olaydan duyduğu heyecanı da gizleyemiyor: ‘‘İlk duyduğumda bu fikir bana çok hoş geldi. Gümüşlük Akademisi'ndeki projelere dalmış durumdayım ama bu da güzel bir öneriydi. Daha önce bir gazete tarafından maç izleyip yazmam istenmişti ama hiç üzerinde durmamıştım, böyle bir şey yapamazmışım gibi gelmişti bana. İlk defa stadyumda bir maça gideceğim ve bu Seul'de olacak. Aynı zamanda Türkiye ve Çin maç yapacağı için Türk ve Çinli yazarları da buluşturma fikri çok güzel ve heyecan verici. Çin edebiyatını doğru dürüst bilmiyorum. Milli Eğitim klasiklerinde yıllar önce yayınlanmış eski Çin metinleri vardı. Çin edebiyatı hakkında bilgim bunlardan ibaret. İki ülkenin böyle bir nedenle edebiyatçılarının da karşılaşması gerçekten hoş olacak.’’

YAZ AYLARININ SANATÇI KAMPI

Kurucuları arasında Latife Tekin'in de bulunduğu Bodrum Gümüşlük'teki Gümüşlük Akademisi bu yaz faaliyete geçiyor. 15 dönümlük bir arazi üzerine kurulan ve sanatçı atölyelerinin, edebiyat evinin bulunduğu Gümüşlük Akademisi'nde Haziran ayının ortalarından itibaren atölye çalışmaları yapılmaya başlanıyor. Türk ve yabancı sanatçıların yapacakları atölye çalışmaları farklı disiplinlerde çalışan pek çok sanatçıyı biraraya getirecek. Bunlardan en ilginci Daniel Vilmure'un The Art of Epiphany'si. Kısa öykü üzerine yoğunlaşan bu atölye çalışmasında sanatçı, James Joyce'un ifşaat ya da keşfetme diye tanımlanan 'epiphany' deyimini açıklayarak büyük edebiyatı neyin büyük yaptığı üzerinde duracak.

Akademi'nin yaz aylarında yapacağı en büyük etkinliklerden biri de Anadolu Edebiyat Dergileri Forumu. Anadolu'da yayınlanan edebiyat dergilerinin çalışanlarını biraraya getirecek olan forumda dergicilerin sorunları tartışılacak.

Gümüşlük Akademisi Programı

15 Haziran-22 Temmuz: Yaratıcı Yazarlık (The Art Of Epiphany), Daniel Wilmure

21-26 Haziran:Şiir Çalışması (Şiir nasıl Yaratılır?) Erdal Alova

21-26 Haziran:Şiir Çalışması (Anit Çağ Ege Şiiri) Erdal Alova

1-7 Temmuz: Fotoğraf Atölyesi (Karanlık Oda ve Fotoğrafa Giriş), Ömer Orhun

1-7 Temmuz: İleri Düzey Fotoğraf Atölyesi (Maya) Ömer Orhun

6-12 Temmuz:Yazma deneyimi aktarılabilir mi? (Niçin Yazdım, Nasıl Yazıyorum) Latife Tekin

6-12 Temmuz:Felsefe Atölyesi (Foucault'yla Tanışma) Işık Ergüden

6-12 Temmuz:Öykü Atölyesi (Öyküyü Anlamak... Okuma Kültürü) Semih Gümüş

8-18 Temmuz: Gece Makinaları (Aynı Mekanda Başka Dünyalar) İrfan Sayar(Prof. Zihni Sinir)

15-21 Temmuz:Karikatür Atölyesi, Latif Demirci

15 Temmuz-18 Ağustos: Demir Adamla Heykel, Alain Valtat.

20-26 Temmuz: Mizah ve... , Atilla Atalay

29 Temmuz-9 Ağustos: Sinema Atölyesi, (Sinemada Göç), Fuat Erman

1-4 Ağustos: Müzik Atölyesi, (Günümüz Klasik Müziği Nereye Saklandı?), Fuat Erman

12-18 Ağustos:İnternet Sanatı, Tina La Porta-Genco Gülan

12-18 Ağustos:İnteraktif Sanat, Tim Hailey-John Plenge

12-18 Ağustos:Dijital Video, John Plenge-Genco Gülan

12-18 Ağustos:Elektronik Müzik, John Plenge

12-18 Ağustos:Bedenle Birlikte, Lütfü Bozkurt-Tugay Başar

TEKİN İÇİN ÖZEL BİR ANLAMI VAR

Güney Kore'de 11-14 Haziran tarihleri arasında Türkiye-Çin Edebiyat Günleri düzenleniyor. 13 Haziran'da ise her iki ülkenin edebiyatçıları kendi takımlarını desteklemek için Seul WorldCup Stadyum'da olacaklar. Latife Tekin için bu buluşmanın ayrı bir önemi var. Çünkü o, ilk kez bir stadyumda maç izlemiş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!