KYK burs başvuru ve kredi sonuçları açıklandı mı? - Genel müdürlükten müjdeli açıklama

Güncelleme Tarihi:

KYK burs başvuru ve kredi sonuçları açıklandı mı - Genel müdürlükten müjdeli açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2016 12:07

KYK burs başvuru ve kredi sonuçları için binlerce kişi heyecanla bekliyordu. KYK resmi internet sitesi üzerinden yapılacak olan sonuçlar için KYK yetkililerinden açıklama geldi. Üniversite öğrencilerinin eğitim ve öğretim hayatına katkı sağlaması amacıyla verilen KYK burslarının, yakın zamanda sonuçlanacağı yetkililer tarafından belirtildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenciler için sağladığı KYK burs ve kredilerinden hangi öğrenciler yararlanabilecek? İşte, burs ve kredi detayları.

Haberin Devamı

KYK burs başvuru ve kredi sonuçları merakla bekleniyor. Öğrenciler KYK hakkında açıklamaları dikkatle takip ederken, burs ve krediler için açıklamalar yapıldı. Gelen açıklamalara göre KYK burs başvuru ve kredi sonuçları açıklandığında burs alamayan öğrenciler kredi için başvuru yapabilecekler. Peki KYK burs başvuru ve kredi sonuçları açıklandı mı? İşte Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan gelen açıklamalar

KYK İnternet sitesi üzerinden yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, “2016-2017 öğretim döneminde kurumumuza burs/kredi başvurusunda bulunan öğrencilerimizin değerlendirme süreci devam etmektedir. Başvuru bilgileri ilgili kamu kurumlarından teyit edilmekte olup değerlendirme sonucu en kısa sürede http://yurtkur.gsb.gov.tr internet sitemiz üzerinden ilan edilecektir.” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

KYK İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BURS KİMLERE YATIRILIR?
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,

- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi , gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
- Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

ÖĞRENİM KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Haberin Devamı

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
-Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
-İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
-Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Haberin Devamı

Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

TAAHHÜTNAME ONAY İŞLEMLERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Sonuçların açıklanacağı ilan sayfasında öğrencilerin bundan sonra yapması gerekenler de duyurulacaktır.  Burs/kredi almak isteyen öğrenciler kendilerine verilen süre içerisinde e-devlet şifreleri ile e-devlet sayfasından burs/kredi taahhütname onay işlemi yapacaklardır.

Sonuç ekranında tahsis edilen burs/kredi imkânından faydalanmak için e-devlet üzerinden taahhütname onayı yapılması zorunludur.

YURT DIŞINDA (KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DÂHİL) EĞİTİM GÖRMEKTE OLUP BURS/KREDİ MÜRACAATINDA BULUNAN ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Yurt dışında eğitim görmekte olan öğrencilerin başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından yapmaları gereken işlem iki basamaklıdır.

Haberin Devamı

- Öncelikle e-devlet üzerinden taahhütname onay işlemi,

- Kefaletname Belgesi: Öğrencilerin bu belgeyi, herhangi bir noter marifetiyle hazırlatmaları gerekmektedir. Kefaletname belgeleri e-devlet onayının ardından noter sistemine otomatik düşmektedir. Kefaletname hazırlatma işlemi öğrenciye kefil olacak kişi tarafından yaptırılacaktır, öğrencinin noterde bulunmasına gerek yoktur. Noterlerce hazırlanan kefaletname belgelerinin KYK Genel Müdürlüğü adresine  (Söğütözü mahallesi 2176 sokak No: 25 Çankaya / ANKARA ) posta veya kargo yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

KREDİ ALMAKTAN VAZGEÇEN ÖĞRENCİLER İŞLEM YAPMAYACAK

Öğrenim kredisi ve burs almak istemeyen öğrencilerin herhangi bir işlem yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Taahhütname onayı yapmayan öğrenci sisteme dahil olmayacağından ertesi yıl yeniden burs/kredi için başvurabilir.

Haberin Devamı

BURS ÜCRETLERİ ÖĞRENCİLERİN HESABINA NE KADAR YATIRILACAK?

'E-Devlet' üzerinden veya 'kyk.gsb.gov.tr' internet sitesinden başvuru yapılan KYK ile ilgili merak edilen bir diğer soru da burs ücretlerinin ne kadar olacağı. Geçen sene 320 Türk Lirası olan burslara bu sene 80 Türk Lirası zam geldi ve öğrencilerin alacağı ücret 400 Lira oldu.

BAKAN AKİF ÇAĞATAY KILIÇ'TAN ÖĞRENCİLERİN PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM OLACAK AÇIKLAMA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu yıl sonuna kadar teslim aldıkları ve alacakları 31 yurt bulunduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl 65, 2018 yılında 26 ve 2019 yılında da 45 yurt olmak üzere toplam 167 yurdumuzun yaptırılmasını planlıyoruz." dedi.

Kılıç, AA muhabirine, Kredi ve Yurtlar Kurumunca yürütülen çalışmalar ile yeni projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin 2002'de iktidara geldiğinde Kredi ve Yurtlar Kurumu kapasitesinin 185 bin civarında olduğu bilgisini veren Kılıç, bunu kısa sürede 551 bin 721'e taşıdıklarını ifade ederek, "Türkiye genelinde 682 yurdumuz var. Bu yurtlarımız, 81 il, 207 ilçe ve KKTC'de 3 yurt olmak üzere toplam 682 oldu. Yurtlara yerleşmek için 401 bin 252 öğrencimiz geçerli başvuru yapmış olup, 297 bin 837 gencimiz yurtlara yerleştirildi." diye konuştu.

"BAZI İLLERİMİZDE YEDEK LİSTE YOK"

Kılıç, Bu sene başvuru yapıp da herhangi bir yurda yerleşme konusunda sıkıntı yaşayan olmadığını, bazı illerde yedek listenin bile bulunmadığını dile getiren Kılıç, yedek öğrenci kalmaması sebebiyle boş kalan 49 bin 324 yatağa diğer başvuru türlerinden öğrencilerin yerleştirilmesinin yapıldığını aktardı.
Devreye bu yıl giren "kyk.net" sistemiyle öğrencilerin başvurularını ilk kez e-devlet üzerinden gerçekleştirdiğini ve hangi merkez ile ilde yurt yerleştirmelerinin yapılacağını öğrenme imkanı bulduğuna dikkati çeken Kılıç, ayrıca sistemle öğrencilerin yanlış başvuru yapmalarının da önüne geçildiğini söyledi. Kılıç, başvuruların 11 devlet kurumunca kontrol edildiğini, bu kapsamda 25 milyonun üzerinde online sorgunun, web servisler aracılığıyla gerçekleştirildiğini ve 10 gün gibi kısa bir sürede değerlendirmelerin tamamlandığını kaydetti.

Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl sonuna kadar teslim aldığımız ve alacağımız 31 yurdumuz bulunuyor. Önümüzdeki yıl 65, 2018 yılında 26 ve 2019 yılında da 45 yurt olmak üzere toplam 167 yurdumuzun ise TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla yaptırılmasını planlıyoruz. Bu kapsamda 2016-2019 yılları arasında 33'ü TOKİ, 40'ı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 94'ü Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğümüzden teslim alınan ve alınacak olan toplam 167 yurdun proje tutarı, 5 milyar 256 milyon 93 bin 116 liradır. Ayrıca 2016-2018 yılları arasında kiralama yoluyla hizmete soktuğumuz ve sokacağımız 261 adet, 204 bin 592 kapasiteli yurdumuzu hizmete açmayı hedefliyoruz."

Türkiye genelindeki 682 yurdun 551 bin 721 kapasiteli olduğunu söyleyen Kılıç, bunu gelecek yıl ağustos ayında 660 bine, 2019 yılında ise 770 bine ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

BAKMADAN GEÇME!