Kuzey ve Güney Kore arasındaki torpido krizi

Güncelleme Tarihi:

Kuzey ve Güney Kore arasındaki torpido krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 14:12

Güney Kore, geçtiğimiz hafta Perşembe günü resmi bir açıklamayla Cheonan'ın bir Kuzey Kore denizaltısı tarafından batırıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından, Mart ayında patlak veren torpido krizi savaşa dönüşme noktasına geldi.

Haberin Devamı

26 Mart – Güney Kore donanmasına ait Cheonan korvet tipi savaş gemisi, bilinmeyen bir nedenle yaşanan patlama yüzünden ikiye bölünerek Sarıdeniz’de battı. Gemideki 104 denizciden 58’i kurtarılırken, 46 tanesine ulaşılamadı.

 

28 Mart – Kaybolan gemicileri bulmak için kurtarma operasyonu başlatıldı. Cheonan’ın 1,200 ton ağırlığındaki gövdesi, patlamanın yaşandığı bölgede denizin 180 metre altında tabana oturmuş bir biçimde tespit edildi.

 

30 Mart – Donanma Güverte Subayı Han Joo-ho, kurtarma çalışmaları esnasında vurgun yiyerek hayatını kaybetti.

 

Haberin Devamı

1 Nisan - Ordu, Cheonan’e ait kızılötesi ısı gözlem cihazı ile elde edilen görüntüleri kamuya açıkladı. Bir jeolojik araştırma ekibi, geminin battığı esnada Richter ölçeğinde 1.5 büyüklüğünde ölçülen doğal olmayan bir sarsıntı meydana geldiğini açıkladı.

 

2 Nisan – Kurtarma çalışmalarına katılan Geumyang 98 adlı trol gemisi limana dönerken battı. İki balıkçı ölürken, yedi balıkçı kayboldu.

 

3 Nisan – Deniz Astsubay Kıdemli Üstçavuş Nam Ki-hoon’un cesedi, Cheonan’in enkazından çıkarıldı. Cesetleri halen bulunamayan denizcilerin aileleri, dalgıçların karşılaştığı ölümcül şartlar nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.

 

7 Nisan – Cheonan’den kurtulan denizciler basın konferansı düzenledi. Denizciler iki patlama duyduklarını belirtti.

 

15 Nisan – Cheonan’in kıç tarafı sudan çıkarıldı. Çıkarılan kısımda 38 denizcinin cesedi bulundu.

 

17 Nisan – Kuzey Kore olay hakkındaki ilk resmi açıklamasını yaparak, Cheonan’in torpido ile batırıldığına yönelik gittikçe artan spekülasyonları açıkça reddetti.

Haberin Devamı

 

22 Nisan – Deniz Astsubay Üstçavuş Park Bo-ram, savaş gemisinden kopan bir metal bacanın içinden sağ çıkarıldı.

 

24 Nisan – Geminin pruva tarafı sudan çıkarıldı. Deniz Astsubay Üstçavuş Park Seong-gyun, çıkarılan son ceset olarak kayıt edildi.

 

25 Nisan – Hayatını kaybeden 46 denizci için beş günlük yas ilan edildi.


29 Nisan – Yaşanan deniz faciasının 35 gün sonrasında, hayatını kaybeden denizciler için ulusal bir anma töreni düzenlendi.

20 Mayıs – Güney Kore, resmi olarak bir Kuzey Kore denizaltısının Cheonan savaş gemisini torpido ile vurarak batırıldığını açıkladı. Devlet Başkanı Lee Myung Bak, birleşmiş Milletlerden (BM) yaptırım çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

 

21 Mayıs – ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuzey ve Güney Kore arasındaki torpido krizini değerlendirmek için Çin’e gitti.

 

23 Mayıs – Güney Kore, Kuzey Kore ile tüm ticari ilişkilerinin askıya alınacağını duyurdu.

 

24 Mayıs – Washington, Güney Kore’nin Kuzey Kore’ye yönelik her türlü ticari faaliyetin askıya alınması kararını desteklediğini açıkladı.

 

25 Mayıs - Kuzey Kore Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı O Kuk-Ryol, Kuzey Kore lideri  Kim Jong-il'in geçen perşembe günü orduya alarm durumuna geçme talimatı verdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!