Kuzey Kore'nin yeni lider adayının sırrı aydınlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Korenin yeni lider adayının sırrı aydınlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 12:17

Yakın zaman içinde Kuzey Kore’nin yeni lideri olması beklenen Kim Jong Un üzerindeki sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor. Hakkında çok az şey bilinen Oğul Kim'in İsviçre’de gittiği okuldan arkadaşı olduğunu iddia eden bir kişi, CNN’e komünist rejimin yeni lider adayı hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Dünyanın en esrarengiz ülkelerinden biri olan Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong Il’in en küçük oğlunu generalliğe ataması, ülkenin hanedanlık sisteminde bir sonraki safhaya başarıyla geçileceğini gösteriyor.

 

Uzmanlar, bu gelişmenin Kim Jong Un’un büyükbabasının ve babasının ardından ülkenin liderliğine geleceğini gösteren bir sinyal olabileceği görüşünde. Ancak dünya, Kuzey Kore’nin 27 veya 28 yaşında olan yeni lider adayı hakkında çok az şey biliyor. Kim Jong Un hakkında bilgi verebilecek Kuzey Kore dışındaki tek kaynak ise, Kim'in bir zamanlar en iyi arkadaşı olduğunu öne süren Joao Micaelo.

Haberin Devamı

 

Micaelo, 1998’den 2001’e kadar İsviçre’de eğitim aldı. Micaelo'nun sınıfında Pak Un isimli bir öğrenci bulunuyordu. Öğretmenleri, Pak Un sınıfa ilk katıldığında onları yan yana oturttu ve arkadaşlıkları başlamış oldu.

 

Bir gün, Pak Un, Micaelo’ya, “Ben Kuzey Kore liderinin oğluyum” dedi. Micaelo, “Ona inanmadım çünkü gittiğimiz normal bir okuldu. Onun babası gibi insanların oğulları normal okullara gitmezler” dedi.

 

Ancak Kim Jong Il’in varisinin fotoğraflarını gören Micaelo, şimdi, lisedeki arkadaşının Kuzey Kore liderinin oğlu olduğunu düşünüyor.

 

Bern şehrinde Pak Un ile eğitim aldıkları okulun yakınlarında oturan Micaelo, resimleri gördükten sonra lisedeki en iyi arkadaşının kendisine söylediklerinin doğru olabileceğine kadar verdi. Yerel yetkililer, Micaelo’nun Liebefeld Lisesi’ne gittiği dönemde okulda Pak Un adında bir öğrencinin kayıtlı olduğunu doğruladı. Okul yetkilileri ise bu konuda yorum yapmayı reddetti.

 

KUZEY KORE’DE YAŞAM NASIL?

Haberin Devamı

Pak Un’un Kuzey Kore büyükelçisinin oğlu olarak tanıtıldığını anlatan Micaelo, “Benim gözümde sıradan bir insandı” dediği gencin spor, sinema ve bilgisayara meraklı olduğunu belirtti. Micaelo, “Sporda rekabetçi bir yapısı vardı. Kaybetmeyi sevmiyordu. Onun için basketbol her şeydi” dedi.

 

Pak Un için, “Basketbol oynamayı severdi. Playstation’da basketbol oyunları oynardı. Onun için dünya her zaman basketboldan ibaretti” diyen Micaelo, arkadaşının anlaşılır seviyede Almanca konuştuğunu, fazla sosyal biri olmadığını söyledi. Ayrıca, o başkalarıyla tanışma çabası göstermeyen biriydi” dedi.

 

Micaelo, Pak Un’un gece kulüpleri veya diskoya gitmediğini ancak bazen kızlar ve kız arkadaş konusunda konuştuklarını söyledi. Ara sıra Pak Un’un evine giden Micaelo, gencin ebeveynleri olduğunu düşündüğü kişilerle de tanıştı. Ancak anne babası olduğu kişilerin Almanca yerine İngilizce biliyor olmaları nedeniyle onlarla fazla konuşma şansı olmadı. Ancak Micaelo, Pak Un’un ailesiyle “kendi ailesiymiş gibi" sıcak bir bağ kurdu.

Haberin Devamı

 

NASIL BİR LİDER OLACAK?

Micaelo, Pak Un’un Kuzey Kore hakkında fazla konuşmadığını belirtti. Arkadaşının özel bir okulda eğitim görmek için ülkesine geri dönmesi nedeniyle yıllardır görüşemediklerini ifade eden Micaelo, Kuzey Kore’ye gitmesine gerek kalmadığı sürece Pak Un ile tekrar görüşmek istediğini de belirtti.

 

“Onunla eski günleri konuşmak isterdim. Çünkü o benim için önemli bir arkadaştı. Lisede okuduğum dönem en iyi arkadaşımdı. O yüzden onu tekrar görmek isterim” dedi. Bu konuda endişeleri olduğunu ifade eden Micaelo, “Şu an onunla tekrar görüşmek için doğru bir zaman mı emin değilim. Eğer benden onu ziyaret etmemi isteseydi kabul edip edemeyeceğimi bilmiyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

Micaelo, Kim’in nasıl bir lider olacağı hakkında hiçbir fikri olmadığını belirtti: “16 yaşındayken iyi bir insandı. O yüzden kötü bir şey yapacağını zannetmiyorum. Son dokuz yılda nasıl bir süreçten geçti bilmiyorum” dedi. Pak Un, nam-ı diğer Kim Jong-un için son olarak, “Geride kalan dokuz yılda özel bir okula gitti. Belki de farklı bir insan olmuştur.”

 

"Swiss man remembers school with son of North Korean leader" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!