'Kuzey Kıbrıs Akdeniz'in Las Vegas'ı olacak'

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kıbrıs Akdenizin Las Vegası olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 15:35

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ülkenin Akdeniz’in Las Vegas’ı haline getirilmesini öngören iddialı planlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

PREMIUM CRATOS OTEL'DEN KARELER

 

Açılması planlanan bir dizi yeni tatil köyü ve alışveriş merkezinin, Kuzey-Güney ilişkilerinde yeni bir gerginlik dalgası yaratması bekleniyor. Planın detayları, Türkiye’nin Kıbrıs çıkartmasının kutlandığı “Barış ve Özgürlük Bayramı”nın 36’ncı yıldönümü olan bugün açıklandı.

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 150 milyon sterlinlik otel ve kumarhane kompleksinin açılışını yapması Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarının merkezi olacak.

 

Cratos Premium Otel açılışa Jennifer Lopez’i çağırarak dünya çapında bir tartışmaya yol açmıştı. ABD’li şarkıcı, Kıbrıslı Rumlardan gelen tepkiler sonucu konserden çekilmek zorunda kalmıştı. Otelin açılışı KKTC’nin bağımsız bir geleceğe dair bakış açısının değiştiği anlamına geliyor.

 

Haberin Devamı

YATIRIMLAR RUMLARI ÖFKELENDİRDİ

Bu son yatırım dalgası Kuzey’deki her türlü gelişmeyi KKTC’nin izolasyon politikalarına vurulan bir darbe olarak gören Kıbrıslı Rumları öfkelendirdi. İşadamlarının ve turistlerin gelişi, KKTC’nin gelirlerini ve hükümetin güvenilirliğini artırarak Kuzey’in üzerinde birleşme konusundaki baskıların zayıflamasını sağlıyor.

 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Nisan ayında seçildiğinden bu yana seleflerinin adada birleşme yönünde gösterdiği hevesi göstermedi. Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’la yüz yüze görüşmelere devam etse de zamanın dolmak üzere olduğu konusunda uyarılarda da bulundu.

 

Daily Telegraph’a konuşan Eroğlu, “Kıbrıslı Rumlar paylaşmayı sevmiyor. Bu son şans. Müzakereler yıllardır sürüyor ve doğal olarak bir sonuca varmaları gerekiyor” dedi.

 

Haberin Devamı

ANNAN PLANI REFERANDUMU

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen ay Eroğlu’nu 2008’de başlayan görüşmeler için fırsatın bu yıl sonunda kaçacağı konusunda uyardı. Hrisfotyas da müzakerelerin devamlılığı için Türkiye’nin müdahalesini istedi.

 

1974 yılında Türk ordusu, adanın kuzeyinde yaşayan Türklere uygulanan katliamlara müdahale etmek için adaya çıkartma yapmıştı.

 

Şu anki açmazın kökleri 2004 yılında Annan Planı üzerinde yapılan referandumda yatıyor. Dönemim BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı bu plan adada Türk ve Rum taraflarının gevşek bir federasyon oluşturmasını öngörüyordu. Kıbrıslı Rumların çoğunluğu referandumda ‘hayır’ oyu vermişti.

 

Haberin Devamı

"TÜRK ORDUSU VARKEN DAHA RAHATIZ"

Bu açmazın sürmesi ihtimali adanın kuzeyindeki mülklerine dönme umudu taşıyan Kıbrıslı Rumları hayal kırıklığına uğratsa da İngilizleri rahatlattı. Adanın kuzeyinde yaklaşık 5 bin İngiliz’in gayrimenkulü bulunuyor. Anlaşma, tapuları 1974’ten sonra alınan mülklerin eski sahiplerine döndürülebileceği anlamına geliyor.

 

Adada yaşayan Muhafazakar Partili eski milletvekili Steve Day, “Tapu meseleleri birçok insanı tedirgin ediyor. İnsanlar Türk ordusu buradayken kendilerini daha rahat hissediyorlar. Çünkü burada bir barış değil, bir ateşkes yapıldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!