Kuzey Irak'ta PKK temizliği

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irakta PKK temizliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, PKK'yı Kuzey Irak'taki kamplarında boğmak için başlattığı ‘Şafak Harekatı’nın üç hafta süren ilk aşaması, büyük çapta tamamlandı. Harekatta 797 PKK'lı ölü ele geçirildi, 18 terörist yakalandı, 17 terörist ise teslim oldu.

Askeri yetkililerin, son yılların en başarılı askeri harekatlarından biri olarak değerlendirdiği sınır ötesi operasyonda Mehmetçik, başta Zap kampı olmak üzere, PKK'nın 'girilemez' denilen kamplara girerek, örgüte ağır darbe vurdu. Ölü ele geçirilen teröristlerin yüzde 10'unun kadın olduğu belirtildi.

Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne mensup peşmergelerle Mehmetçiğin birlikte gerçekleştirdiği harekatta, 11 asker ve korucu şehit düştü, 50'si de yaralandı. Peşmergeler ise 35 kayıp verirken, 140 peşmerge de yaralandı.

Askeri yetkililer, hazırlıkları büyük bir gizlilik içinde sürdürülen harekatla PKK'nın baskına uğratıldığını, 20 eylül sabahı sınırı değişik noktalardan geçen birliklerin çok süratli hareket ettiğini söylediler. Harekatın Sinath ve Haftanin olacağı izlenimi verilerek, PKK'nın asıl önemli gücünün bulunduğu Zap kampının vurulduğunu kaydeden yetkililer, birliklerin adım adım bölgeyi kontrol altına aldığını, Zap'ta yaklaşık bin kişilik bir grubun sıkıştırılarak, peşmergelerle tam koordinasyon içinde, terör örgütünü kararsızlığa iterek sonuca ulaşıldığını belirttiler.

Bu arada Mehmetçik, PKK'nın ana karargahı olan Zap kampında kayalara dev harflerle ‘Vatan bölünmez’, ‘Terörist nerede ise Mehmetçik orada’ yazılarını yazarak, bölgeye imzasını attı.

2 başkomiser 1 korucu şehit

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi yakınlarında operasyona giden polis aracını pusuya düşüren PKK'lı teröristler, 2 başkomiseri şehit edip, 2 özel tim elemanını da yaraladılar. Önceki akşam saat 20.30 sıralarında Lice ile Kulp arasında bulunan Kortepe mevkiinde pusu kuran PKK'lılar, operasyona giden özel timcileri taşıyan araca ateş açtılar. Başkomiserler Yılmaz Allahverdi ile Fatih Özdil şehit olurken, adı açıklanmayan 2 özel timci de yaralandı. Olaydan sonra dağlara kaçan PKK'lıların yakalanması için operasyon başlatıldı.

Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Kurucuova beldesinde de, kahvehaneye ateş açan bölücü teröristler, köy korucusu Vedat Gümüş'ü şehit ettiler, korucular Nurettin Aslan, Talip Benk Durak ve Arif Gümüş'ü de yaraladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!