Kuzey Irak'a güvenlik kuşağı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Iraka güvenlik kuşağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası tepkiler nedeniyle bir türlü devreye koulamayan Kuzey Irak'a ‘‘güvenlik kuşağı’’ projesi sessiz sedasız uygulamaya kondu. Nokta operasyonu yapabilecek donanımdaki 8 bin askerin bölgede görevini sürdüreceği öğrenildi.

Türkiye, Refahyol döneminde açıklanan, ancak dış tepkiler nedeniyle uygulanamayan Kuzey Irak'a ‘güvenlik kuşağı’ projesini ‘fiilen’ başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son sınırötesi harekatından sonra, yapılan resmi açıklamaların aksine çok sayıda asker Türkiye'ye dönmeyerek, sınırın dağlık kesimine konuşlandırıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, resmen olmasa da fiilen kurulan ‘güvenlik kuşağı’nı, ‘‘TSK, Kuzey Irak'taki dağlık bölgede etkisini sürdürecek tedbirleri almış durumdadır’’ sözleriyle üstü kapalı şekilde açıkladı. Bir bakan da Hürriyet'e, kuşağın oluşturulduğunu doğruladı. Bakan, Türk askerlerinin bölgeye yerleştiğini, böylece PKK sızmalarının ‘fiilen engellendiğini’ söyledi.

8 BİN MEHMETÇİK GÖREVDE

Bölgede 8 bin Mehmetçiğin görevini sürdürdüğü, bu gücün PKK'ya nokta operasyonlar düzenleyebilecek kapasitede olduğu kaydedildi. Sınırın Irak bölümünün, ayrıca teknolojik sistemlerle de gözlendiği öğrenildi. Sınırın gözlenmesi için gerekli teknik cihazlar, ABD ve İsrail'le yapılan işbirliği çerçevesinde kuruldu. Bu amaçla uydulardan da yararlanıldığı bildirildi. Güvenlik kuşağı, PKK sızmalarının engellenmesininin yanı sıra PKK'ya karşı mücadele eden Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'ne lojistik destek sağlamayı da amaçlıyor.

TALABANİ PKK’YI KORUYOR

PKK'nın daha güneyde, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kontrolundaki bölgede yerleşmesi ise Ankara'da büyük rahatsızlık yaratıyor. Ankara'ya, PKK'nın bölgedeki yerel yönetimleri KYB ile paylaşmak için pazarlık yaptığı istihbaratları geliyor. Bu arada Kuzey Irak'ta çarpışan Kürt gruplar arasında kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla Ankara'da Türkiye, ABD ve İngiltere'nin girişimi ile biraraya getirilen IKDP ve KYB temsilcileri arasında yine anlaşma sağlanamadı. PKK'lı teröristlerin, İran sınırına yakın IKDP karakollarına saldırılarını sürdürdüğü kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!