Kuyumcuların eli tetikte

Güncelleme Tarihi:

Kuyumcuların eli tetikte
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2003 01:43

Vitrinlerini göz kamaştırıcı takıların süslediği kuyumcu dükkanlarının silahlı gaspçıların bir numaralı hedefi haline gelmesi ve art arda yaşanan kanlı soygunlar, kuyumcuların uykusunu kaçırdı. Soygun korkusuyla tabancalarını kasalardan çıkartıp tezgáh altına koyan kuyumcular, mermi namluda, parmak tetikte yaşamaya başladılar.

KUYUMCU dükkanları, güvenlik kameraları, kırılmaz camlar, alarm sistemleri ile donatılıyor, ama yürekler yine rahat değil. Kapılarına otomat taktırıp istediğine kapıyı açan, istediğine açmayan kuyumcular da var. Çelik yelek almak için Kuyumcular Esnaf Odası'ndan yardım isteyenler de. ‘‘Soygun paranoyası’’ nedeniyle kuyumcuların hiçbiri göğsünü gere gere ‘‘Ben kuyumcuyum’’ diyemez oldu. Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu da mesleğini bir sır gibi saklayanlardan. Altının insanı cezbeden ve baştan çıkartan bir yanı olduğunu söyleyen Alaattin Kameroğlu şunları söyledi:

MESLEĞİNİ SÖYLEMİYOR

‘‘Kendimi güvende hissetmek ve soygunlarla karşı karşıya kalmamak için mesleğimi gizlemeye özen gösteriyorum. Son günlerde artan soygunlarla bunu daha da özen gösterir hale geldim. Yeni tanıştığım bir kişiye mesleğimi söylerken kendimi asla kuyumcu olarak tanıtmam. Tatillerde gittiğimiz otellerde kimi zaman tekstilci, kimi zaman galerici kimliğine bürünürüm. Pasaportum da ise serbest meslek ibaresi geçer. Kuyumcu arkadaşlarımın yüzde 90'ı da böyle davranır.’’

AİLELER DE STRESLİ

Soygun korkusu, kuyumcularda aileye de yansımış. Alaattin Kameroğlu, evlere uzanan stresi şöyle anlatıyor:

‘‘Eşlerimizde bu bizim sırrımıza sadıktır. Yabancılara mesleğimizi söylemezler. Kanlı soygunlar yüzünden kuyumcu eşi olmak eskisi gibi cazip değil. Evlerde tat tuz kaçtı. Kadınlar yürek çarpıntısı içinde. Kocalarının dönüşünü camda bekliyorlar.’’

Güvenlikte standart yok

Ortalama 10 kilo altın ile (180-190 milyar lira) açılan kuyumcularda güvenlik konusunda standart yok. Kimi kuyumcu, kırılmaz camdan alarm sistemine, güvenlik kamerasına ve otomatik kapıya kadar her türlü önlemi almış. Kimileri, kayıt yapmayan göstermelik güvenlik kameralarıyla sahiplerinin deyimiyle ‘‘Allah'a emanet’’ler. Kuyumcuların güvenlik için 3-5 bin dolar harcayarak hem canlarını, hem de mallarını koruyabileceklerini anlatan Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ‘‘Maalesef kuyumcu dükkanlarının yüzde 90'ında kırılmaz cam ve kamera sistemi bulunmuyor. Yüzde 80'lik bir kısmında ise sadece alarm sistemi bulunuyor. Caydırıcılık için kayıt yapmayan kamera yerleştiren arkadaşlarımız bile bu ortamda bizi sevindirir hale geldi’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!