Kutlu olsun

Güncelleme Tarihi:

Kutlu olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaş'ta alınan kararlar Cumhurbaşkanı Demirel'in imzasıyla kesinleşti. Orgeneral Ergin Celasin Hava Kuvvetleri Komutanı, Oramiral İlhami Erdil ise Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 35 general ve amiral bir üst rütbeye terfi etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), 2000 yılı öncesinde komuta kademesi şekillendi. 30 Ağustos 1999 tarihinden geçerli olmak üzere 35 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. TSK'da 49 general ve amiralin rütbe bekleme süreleri bir yıl uzatılırken, 42 general ve amiral de görev sürelerinin dolması ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrıldı. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), ayrıca çoğu irticai faaliyetler olmak üzere 58 personel için de TSK'dan ihraç kararı aldı. Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında gerçekleşen Şûra'nın Pazartesi günü başlayan ve Çarşamba sona eren toplantılarında aldığı kararlar dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in imzasıyla kesinleşti.

KİM, NEREYE?

Yapılan atamalar şöyle:

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na MGK Genel Sekreteri Orgeneral Ergin Celasin.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral İlhami Erdil.

1. Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök.

Harp Akademileri Komutanlığı'na, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Nahit Şenoğul.

Ege Ordu Komutanlığı'na, orgeneralliğe terfi eden Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Çetin Doğan.

Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Edip Başer.

SÜRPRİZ TERFİ

Bu yıl emeklilikler nedeniyle Kara Kuvvetleri'nden 3 korgeneral, Hava Kuvvetleri'nden 1 korgeneral, Deniz Kuvvetleri'nden ise 1 koramiral Ağustos sonu itibariyle, ‘‘or’’ rütbesine terfi etti. Kara Kuvvetleri'nden Korgeneraller Çetin Saner, Altay Tokat, Hava Kuvvetleri'nden Korgeneraller Yaşar Müjdeci, Orhan Köse, Gökalp Yuğnak, Deniz Kuvvetleri'nden Koramiral Atilla Kıyat ise emekli oldu. Kor'dan Or'a terfiler büyük ölçüde beklendiği gibi gerçekleşti. Ancak, tüm basın için Bülent Alpkaya'nın Oramiralliğe terfisi sürpriz oldu. Çünkü ilk günkü gelen bilgiler çerçevesinde gazete ve TV'lerde çıkan haberler, Koramiral Atilla Kıyat'ın terfi ettiği şeklinde idi. Ege Ordu'ya atanan Çetin Doğan Paşa haricinde diğer orgeneralliğe terfi eden Korgenerallerin isimleri ve atandıkları yerler ise şöyle:

5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tuncer Kılınç 3. Ordu Komutanlığı'na.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Cumhur Asparuk MGK Genel Sekreterliği'ne.

MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Korgeneral Tamer Akbaş, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na.

Oramiralliğe terfi eden Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Alpkaya da Donanma Komutanlığı'na.

TOLON PAŞA LOJİSTİK'E

TSK'da diğer atamalar da şöyle gerçekleşti: J Başkanlıklarından Genelkurmay Personel Başkanlığı'na Korgeneral Ahmet Özteker, Lojistik Başkanlığı'na Hurşit Tolon getirildi. Diğer J Başkanları Korgeneraller İstihbarat Başkanı Korgeneral Fevzi Türkeri, Plan Prensipler Başkanı Batmaz Dandin, Harekat Başkanı Yaşar Büyükanıt yerlerinde kaldı. Hava Kuvvetleri'nde de 1 Taktik Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İbrahim Fırtına olurken, 2 Taktik Kuvvet Komutanlığı'na Korgeneral Burhan Tunalı getirildi. Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Aydoğan Babaoğlu ise bir üst rütbeye terfi ederek, MGK Genel Sekreteri olan Cumhur Asparuk'un yerine HvKK. Kurmay Başkanı olarak atandı. Deniz Kuvvetleri'nde ise Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'na ise Koramiral Özden Örnek geldi.

42 kişi için görev süresi uzadı

Bu yıl YAŞ'ta bir üst rütbeye terfisi görüşülen ancak toplantıda alınan kararla 30 Ağustos 1999 tarihinden geçerli olmak üzere görev süreleri bir yıl uzatılan 42 general ve amiral ise şu isimlerden oluşuyor:

KARA

Korgeneraller: Erdinç Demirbilek, Kamuran Orhon, Tümgeneraller: Çetin Erman, Ersin Köşer, Yaşar Karagöz, Erol Özkasnak, Kudret Cengiz, Mehmet Başpınar, Rıza Küçükoğlu. Tuğgeneraller: İzzettin Gürdal, Oktay Alnıak, Necmi Çora, Aslan Güner, Nevzat Mutlu, Erol Uğur, Mehmet Zafer Özer, Mehmet Yaşar Öney, Metin Denli, Ali Fuat Saraç, Saim Demirel, Yavuz Ölçen, Halil Şimşek, Abdulbaki Üstündağ, Mehmet Ali Erdoğan, İrfan Üngör, Ahmet Refik, Niyazi Hatipoğlu, Cemal Alagöz

DENİZ

Tümamiral: Alper Ç. Tezeren, Tuğamiraller: Ömer Esentürk, İlker Güven, Mustafa Aydın Gürül, Mustafa Ültanur, Şevki Erdal Bucak, Cengiz Alpözü, Metin Poyrazlar

HAVA

Tümgeneraller: Nuri Solakoğlu, Reşat Turgut, İbrahim Büyükyumukoğlu. Tuğgeneraller: Hikmet Yavaş, Ömer İnak, İhsan Aygün, Metin Yaşar Yükselen.

JANDARMA Korgeneral: Çetin Haspişiren. Tümgeneral: Bekir Uğurlu, Tuğgeneraller: Feridun Öztürk, Hayri Tezcan

GÜLHANE Tuğgeneral: Naci Seber

ASKERİ YARGITAY Tuğgeneral: Nursafa Pandar

Doğu Paşa terfi etti

Şura'da son yıllarda dinci kesime karşı çıkışları ile kamuoyunda tanınan üç Tümgeneral'den ikisi terfi ederken, birinin ise görev süreleri uzadı. Buna göre, Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı sırasında, Refahyol Başbakanı Necmettin Erbakan'ı ve yakınlarını kalabalık olarak Hacca gidişlerinden dolayı bir konuşmasında eleştiren Kara Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı Tuğgeneral Osman Özbek, Tümgeneralliğe terfi etti. Öte yandan, İstanbul'da RP'li Sultanbeyli Belediye Başkanı Nabi Koçak ile ilçeye Atatürk heykeli dikilmesi yüzünden polemiğe giren 2. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu da bu yıl bir üst rütbeye yükseldi. Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay eski II. Başkanı Çevik Bir döneminin Genelkurmay Genel Sekreteri ve basının yakından tanıdığı Zırhlı Birlikler Okul Komutanı Tümgeneral Erol Özkasnak'ın ise görev süresi bir yıl uzatıldı.

İşte tam liste

Yaş sonrası 30 Ağustos 1999 tarihinden geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükselen 35 general ve amiral ile general ve amiralliğe yükselen 47 albayın isimleri belirlendi.

KARA KUVVETLERİ

Orgeneralliğe yükselen korgeneraller: Çetin Doğan, Tuncer Kılınç, Tamer Akbaş.

Korgeneralliğe yükselen tümgeneraller: Köksal Karabay, Şükrü Sarıışık, Ahmet Özteker, Orhan Yöney, Doğan Temel.

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller: Necdet Özel, Melih Tunca, Metin Yavuz Yalçın, Abdullah Cahit Sarsılmaz, Hasan Memişoğlu, Saldıray Berk, Ünal Önsipahioğlu, Volkan Kaplama, Selahattin Uğurlu, Orhan Tiryaki, Osman Doğu Silahçıoğlu

Tuğgeneralliğe yükselen albaylar: Emin Cihangir Akşit, Muzaffer Cengiz Arslan, Zekeriyya Öztürk, Yurdaer Olcan, Necdet Soyer, Mustafa Kemal Tutkun, Mehmet İhsan Ongun, Adem Huduti Ahmet Aydın İnağ, Ümit Kalander, Orhan Özlü, Alaettin Parmaksız, Abdullah Yaşar Cihansız, Sabri Demirezen, Mahmut Sinan Ertung, Hüsamettin Esen, Naci Karakaya, Nuri Ali Karababa, Yusuf Kuttay Sükan, Mustafa Özmen, Faruk Oktay Memioğlu, Hüseyin Bülent Matsar, Rasim Vaz, Hasan Değirmencioğlu.

DENİZ KUVVETLERİ

Oramiralliğe yükselen koramiral: Bülent Alpkaya.

Koramiralliğe yükselen tümamiral: Altaç Atılan.

Tümamiralliğe yükselen tuğamiraller: Osman Metin Açımuz, Taner Balkış, Alev Gümüşoğlu.

Tuğamiralliğe yükselen albaylar: Kadir Sağdıç, Nusret Güner, Mehmet Tayfun Uras, Hüseyin Hoşgit, Ali Deniz Kutluk, Muhittin Aziz Öztürk

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-

Orgeneralliğe terfi eden Korgeneral: Cumhur Asparuk.

Korgeneralliğe yükselen tümgeneraller: Aydoğan Babaoğlu, Faruk Cömert.

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller: Erol Ortaç, Abdu Atay, Mehmet Yalçın Kaya, Yılmaz Oğuz, Süleyman Arıkan

Tuğgeneralliğe yükselen albaylar: Mustafa Çotuksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Cevdet Kurnaz, Mehmet Tahir Aksoy, Mehmet Erten, Hasan Kabaş, Bora Çağlar.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI-

Korgeneralliğe yükselen Tümgeneral: Hakkı Kılınç.

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller: Osman Özbek, Ali Akgöz.

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar: Mustafa Uygun, Fikret Demirtaş, Taci Sunar, Mecit Korkut, İsmail Evci

GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ-

Tuğgeneralliğe yükselen albaylar: Prof. Tabip Albay Erdal Gökçay, Prof. Tabip Albay Haluk Kaplan.

Tuğamiralliğe yükselen albay: Prof. Tabip Albay Mehmet Yalçın Özkaptan.

ASKERİ YARGITAY-

Tuğgeneralliğe Yükselen Albay: Askeri Hakim Albay Fahrettin Demirağ.

Emekli oldular

YAŞ kararıyla Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çevik Bir, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen daha önceden beklendiği gibi emekliye ayrıldı.

Göreve devam

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu geçen yıl geldiği bu görevine 2002'ye dek yasa çerçevesinde devam edecek. Bu yılki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantılarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı görevlerinde beklendiği gibi değişiklikler olmadı. Kara Kuvvetleri Komutanı Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir görevlerine bir yıl daha devam edecekler. Bu Şûra ile başka bir göreve atanması beklenen ve iki yıldır Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Kurmay Başkanı olarak görev yapan Orgeneral Necdet Timur da sürpriz bir şekilde yerinde kaldı. Kilit noktalardan 2. Ordu Komutanı Aytaç Yalman'ın da geçen yıl geldiği görevinde bir yıl daha kalması kararı şaşırtıcı olmadı.

2 yıl sonranın G. Başkanı

Genelkurmay İkinci Başkanlığı'ndan 1. Ordu'ya atanan Orgeneral Hilmi Özkök'e geleceğin Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılıyor. Çünkü 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Özkök'ün, seneye Orgeneral Atilla Ateş'ten boşalması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanlığı için avantajlı duruma geldiği belirtiliyor. Orgeneral Özkök'ün bu mevkiye gelmesi halinde ise 2002'de görevi devrecek olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun yerine, Genelkurmay Başkanı olması kesin gibi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!