Kutlamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kutlamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 21:03

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde dün başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok kentte yürüyüş yapan basın örgütleri, “Kutlamıyoruz çünkü işsiziz. Kutlamıyoruz çünkü tutukluyuz. Gazetecilik suç değildir, susmayacağız” yazılı pankartlar taşıdı. Açıklamalarda, “Biz bu bayramı tüm gazetecilerin özgürlüklerine kavuştuğu ve özgürce yazabilecekleri güne erteledik” denildi. Yürüyüşlerde tutuklu gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül’ün Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektup da okundu.  

Haberin Devamı

GAZETECİLER, cezaevindeki meslektaşları nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde eylem yaptı. G-9 Gazetecilere Özgürlük Platformu öncülüğünde Ankara’da Yüksel Caddesi’nde toplanan gazeteciler, Can Dündar ve Erdem Gül başta olmak üzere tutuklu meslektaşlarına özgürlük taleplerini yinelediler. “Haber değil silah suçtur. Kutlamıyoruz, çünkü sendikasızlaştırılıyoruz. Kutlamıyoruz, çünkü tutukluyuz. Tutuklu gazeteciler onurumuzdur. Yaşasın halkın haber alma hakkı. 10 Ocak Çalışamayan Gazeteciler Günü. Gazetecilik suç değildir, susmayacağız” yazılı döviz ve pankartlar taşındı, “Özgür basın susturulamaz. Özgür toplum, özgür basın. Susma haykır, sansüre hayır” sloganları atıldı. Eyleme, bazı CHP milletvekilleri ve iletişim meslek birliklerinden temsilciler de katıldılar. 

Haberin Devamı

SAVCILARDAKİ TEK DELİL, HABERLER

İstanbul’da da Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (Disk Basın-İş) üyesi gazeteciler, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle dün İstiklal Caddesi’nde “Gazeteciler Günü’nü kutlamıyoruz” diyerek eylem yaptı. İstiklal Caddesi Tünel Meydanı’nda toplanarak ‘Gerçeğin peşindeyiz teslim olmayacağız’ yazılı pankart açan gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz”, “Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük” sloganları attı. Eyleme, CHP genel başkan yardımcıları Enis Berberoğlu, Yakup Akkaya, Gürsel Tekin, CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, TGS Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve çok sayıda gazeteci katıldı. Basın açıklamasında, “Muktedirler diyor ki, ‘Gazetecilik nedeniyle tutuklu değiller’. Ama savcıların arkadaşlarımıza karşı ellerindeki tek delil yaptıkları haberler. Biz bu bayramı kutlamayı tüm gazetecilerin özgürlüğüne kavuştuğu ve özgürce yazabileceği güne erteledik. İnsanca çalışıp, insanca yaşabildiğimiz zaman kutlamaya başlayacağız” denildi. 

SİLİVRİ MEKTUBU: ÇOK ÇALIŞIYORUZ

Basın açıklamasının ardından MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, Can Dündar ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazdıkları mektubu okudu. Mektup özetle şöyle: “Bu ülkede gazetecilik hiçbir zaman kolay olmadı. Sonra da şunu ekleyelim. Ama hiçbir zaman bu kadar zor olmadı. ...Bu karabulutu dağıtmak, mesleğimizi boğulduğu çamurlu havuzdan çıkarmak, halkın yalanlar karşısında gerçeğe ulaşma hakkını savunmak. Aramızda görüş farklılıklarını erteleyip özgür bir medya için bir arada durmak. Baskıları biraz da göğüsleyip özlediğimiz, hürriyet iklimini yaşatmak için gazetecilik asıl şimdi lazım. Bu duygularla çalışan gazetecilerin gazeteciler gününü kutluyorum. Silivri’de eskisinden de çok çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya gelen gazeteciler Dolmabahçe’den Bebek’e bisikletlerle pedal çevirdi. Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe muhabirler, editörler ve çalışmayan gazeteciler katıldı. Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın da pedal çevirdiği etkinliğe halk alkışlarla destek verdi. Murat Hazinedar “Demokrasinin dördüncü ayağı hiç şüphesiz basındır. Ona hizmet eden basın emekçileri çok önemlidir” dedi.  

BAKMADAN GEÇME!