Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?

Güncelleme Tarihi:

Kusmak orucu bozar mı Kusunca oruç bozulur mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2019 13:50

Ramazan ayında rahatsızlıkları olan vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alan kusmak orucu bozar mı sorusu, bu Ramazan ayında da gündemde yer alacak. Peki, kusmak orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiler ışığında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Kusmak orucu bozar mı sorusu, Diyanet İşleri Başkanlığı kurulu tarafından yanıtlandı. İbadetlerinin sıkıntıya girmesini istemeyen vatandaşlar, kusmak orucu bozar mı sorusuna alacakları cevaba göre hareket edecek. Peki, kusunca oruç bozulur mu? İşte, merak edilen o konu hakkında bazı bilgiler

KUSMAK ORUCU BOZAR MI? KUSUNCA ORUÇ BOZULUR MU?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre; Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber(s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir.

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu  vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

BAKMADAN GEÇME!