Kuşlar, hiç büyümeyen dinozorlar olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kuşlar, hiç büyümeyen dinozorlar olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 10:33

Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, yürüttüğü araştırma sonucunda, günümüzdeki kuşların, aslında hiç büyümeyen dinozorlar olabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Yavru dinozorlara ait fosillerin kafatasıyla, erişkin kuşlarınkini karşılaştıran ekip, ikisi arasında aşikar bir benzerliğin bulunduğunu keşfetti.

Onlarca kafatası inceleyen araştırmacılara göre, kuşların bir kısmı genetik nedenlerle, morfolojik değişim geçirerek dinozorlara dönüştü, diğerleriyse bedenen büyümeden, kısa süre içinde cinsel erişkinlik kazanarak, görece daha büyük bir beyin ve uçma yetisine sahip olarak, türünü kuş olarak devam ettirdi.

Harvard Üniversitesi'nden evrimci biyolog Erhat Abzhanov, araştırma için 250 milyon yıl önce ortaya çıkan, kuşlar ve timsahların ortak atası Achosaurs fosillerine odaklandıklarını söyledi.

Araştırma boyunca inceledikleri örneklerde, genç ve yaşlı dinazorlar arasındaki farkın morfolojik farkın belirgin olduğunu gözlemlediklerini belirten Abzhanov, kuşlar için benzer bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Kuşların yaşlandıkça morfolojilerinin fazlaca değişmemesi de, olgunlaşmamış dinazorlar oldukları yönündeki savı güçlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!